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June 5, 1987

The Honorable Nikki G. Setzler
Senator, District No. 26

510 Gressette Building
Columbia, South Carolina 29202

Dear Senator Setzler:

You have furnished to this Office a copy of regulations
1602.02.09 and 1602.02.10 of the Medicaid Policy and Procedures
Manual of the South Carolina Department of Social Services, con-
cerning burial spaces as potential resources in determining an
individual's eligibility for Medicaid. You have asked whether
an individual may purchase a casket or vault from a funeral
home, such merchandise to be stored at the funeral home until
needed, without being in violation of the preneed burial con-
tract laws, considering the specified regulations.

Regulation 1602.02.09 provides in pertinent part:

Public Law 97-248, 1/ effective November 1,
1982, provides for the exclusion from resourc-
es of burial spaces which are intended for
the use of the individual, his/her spouse, or
any other member of his/her immediate family.

Burial spaces are defined as conventional
gravesites, crypts, mausoleums, urns, or
other repositories which are customarily and

1/ This particular provision relative to exclusion from
resources of burial plots and certain funds set aside for burial
expenses 1is codified as 42 U.S.C. § 1382b, under Supplemental
Security Income.
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traditionally wused for the remains of de-
ceased persons.

s e s e

A casket which is owned by and is in the
possession of the individual (not a part of a
revocable preneed burial contract) is consid-
ered a burial space and is excludable as such.

A burial wvault which 1is purchased by the
individual as a repository for the casketed
remains also is excludable as a burial
space. If the vault is a service to be fur-
nished as a part of a preneed burial con-
tract, it can only be excluded as part of the
burial assets funds exclusion. ...

Regulation 1602.02.10 covers funds set aside for burial and
provides:

Public law 97-248, effective November 1,
1982, also allows the exclusion from resourc-
es of funds set aside for burial only when
counting any portion of those funds toward
the $1,600/%2,400 resource limit would cause
the individual to be ineligible due to excess
resources. Funds set aside for burial in-
clude: revocable burial contracts; burial
trusts; and any identifiable assets which are
clearly designated as set aside for the ex-
penses connected with the individual's buri-
al, cremation, or other funeral arrangements.

In determining that an individual may be above the resource
limit for Medicaid eligibility, apparently employees of at least
one county department of social services may have suggested to
applicants that a casket or vault be purchased from a funeral
home, to be stored there until needed, to reduce the resources
of that individual to an amount below the stated limit. If an
individual were to purchase a casket or vault and provide his
own storage until those items should be needed, the policy clear-
ly indicates that those items count as burial space and thus do
not fall within countable resources. A more serious case would
be presented if the individual were to select the merchandise,
pay for it, and then have it stored at the funeral home until it
would be used at a later date.
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The preneed burial contract law is found at Section 32-7-10

et seq. of the Code of Laws of South Carolina (1976). A
prenee% burial contract is defined by Section 32-7-10(3) as

a contract, which has for its purpose the
furnishing or performance of funeral servic-
es, or the furnishing or delivery of personal
property, merchandise, services of any nature
in connection with the final disposition of a
dead human body, to be furnished or delivered
at at time determinable by the death of the
person whose body is to be disposed of, but
does not mean the furnishing of a cemetery
lot, crypt, niche, mausoleum, grave marker or
monument.

To briefly summarize the law relative to preneed burial con-
tracts, an individual would contract with a funeral home or
other entity specified in Section 32-7-60 for the provision of
certain services, personal property and/or merchandise to be
provided at the time of his death. The entity to provide the
goods and services at the time of death deposits the payments
made under the contract, deemed to be held in trust, with a
financial institution, where the funds remain until the time of
death or the contract is cancelled, whichever occurs first.

The casket or vault which would be furnished at an individu-
al's death would have been selected and paid for by the individu-
al. For the funeral home or funeral director to remove the
merchandise from inventory and store the merchandise until it 1is
needed would appear to violate Section 32-7-20(a) of the Code,
which would require that the payment under the contract or agree-
ment be kept in a trust fund for the benefit of the individual
entering into the contract:

All payments of money made to any person
upon any agreement or contract, or any series
or combination of agreements or contracts,
but not including the furnishing of cemetery
lots, crypts, niches, mausoleums, grave mark-
ers or monuments, which has for a purpose the
furnishing or performance of funeral servic-
es, or the furnishing or delivery of personal
property, merchandise, or services of any
nature in connection with the final disposi-
tion of a dead human body, to be furnished or
delivered at a time determinable by the death
of the person whose body is to be disposed
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of, are held to be trust funds. The person
receiving the payments is declared to be a
trustee thereof, and shall deposit all pay-
ments in a financial institution. ...

Where, as here, a statute is clear and unambiguous on its
face, it must be interpreted according to its plain meaning.
Hartford Acc. and Indem. Co. v. Lindsay, 273 S.C. 79, 254
S.r.2d 301 (1I979). If an individual purchases merchandise such
as a casket or vault from a funeral home and removes the merchan-
dise from the funeral home, no problem is presented. If, howev-
er, the individual preselects a casket or vault and the funeral
home or other entity, upon payment, removes the merchandise from
its inventory and stores the merchandise, the preneed burial
contract laws would be violated since the merchandise has been
removed from inventory and, in essence, the payment under the
contract or agreement has been spent rather than placed in a
trust fund in a financial institution.

In conclusion, this Office advises that the above-cited
regulations of the Department of Social Services relative to
determining eligibility for Medicaid benefits do not appear to
violate the preneed burial contract laws. However, the sugges-
tion that an individual purchase a casket or vault, to be stored
by the funeral home or other entity until the death of the indi-
vidual, would appear to violate the preneed burial contract laws.

We trust that we have satisfactorily responded to vyour
inquiry. Please advise if clarification or additional assis-
tance should be necessary.

Sincerely,

f%ZtILa4g; OQ'/anéhzZ/
Patricia D. Petway
Assistant Attorney General
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Executive Assistant for Opinions




