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The Honorable George H. Bailey
Member, House of Representatives
m 308C Blatt Building

P Columbia, South Carolina 29211

Dear Representative Bailey:

By your letter of May 6, 1987, you have asked that this
Office address two questions:

1. Can a school board member serve on a local school
board and live not only out of the district he repre-

. sents, but out of the county?
2. Can a legislative delegation or a member thereof re-

quest a copy of the expenditures of the school dis-
tricts represented by the delegation?

Each of your questions will be addressed separately, as follows:

é Question 1

You have advised that an individual was elected to serve on
Dorchester County School District 3; after consolidation of two
school districts, he was appointed by the Dorchester County
Board of Education to serve on the new school board of District
4. This Office has not been supplied with facts as to the resi-
dential circumstances of the individual in question; of necessi-
ty, then, this Office can offer only general comments on the
situation.

The executive committee of Dorchester County School Dis-
trict 4 was established pursuant to Section 3 of Act No. 536 of
1986. While future trustees will be elected from single-member
districts, no such specific residency requirement is specified
in Act No. 536 for the executive committee members presently in
office. At the very least, however, Article XVII, Section 1 of
the State Constitution requires that public officers elected or
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appointed to any office be qualified electors; such qualifica-
tions include residence. See Section 7-5-120, Code of Laws of
South Carolina (1976 & 1986 Cum. Supp.).

This Office has addressed the residence of individuals in
many opinions; enclosed are Ops. Atty. Gen. dated August 29,
1983; August 27, 1985; January 15, 1965; and May 5, 1958. Wheth-
er an individual has moved his residence is, as you will see, a
mixed question of fact and law. As is stated in the opinion of
January 15, 1965, '"The permanent residence of an elector is not
affected by a temporary absence when the intention of such ab-
sence is not to be permanent." Furthermore, "a person may move
from his original home, and voting place, and live elsewhere but
retain his legal domicile at his original home and be able to
return to the original home to vote." Op. Atty. Gen. dated
May 5, 1958.

The South Carolina Supreme Court, in Clarke v. McCown,
107 S.C. 209, 92 S.E. 479 (1917) has stated:

The residence of a person is a mixed ques-
tion of law and fact; and the intention of
that person with regard to the matter is
deemed the controlling element of decision.
His intention may be proved by his acts and
declarations, and perhaps other circumstanc-
es; but when these, taken all together, are
not inconsistent with the intention to re-
tain an established residence, they are not
sufficient in law to deprive him of his
rights thereunder, for it will be presumed
that he intends to continue a residence
gained until the contrary is made to appear,
because inestimable political and valuable
personal rights depend upon it. Therefore
it is a serious matter to deprive one of his
residence, and it should not be done upon
evidence which is legally insufficient

That a man does not live or sleep or
have his washing done at the place where he
has gained a residence, or that his family
lives elsewhere, or that he engages in em-
ployment elsewhere are facts not necessarily
inconsistent with his intention to continue
his residence at that place ...

Id., 107 S.C. at 213-214.



5
S

.

The Honorable George H. Bailey
Page 3
May 14, 1987

The foregoing principles of law have been applied by this
Office to situations in which residency has been permanently
moved elsewhere (Op. Atty. Gen. dated August 27, 1985) and in
which an absence was deemed to be temporary (Op. Attv. Gen.
dated August 29, 1983). As you will see from the enclosed,
different results were reached in each case. Because the circum-
stances surrounding the individual described in your letter are
not known to this Office, we cannot reach a conclusion as to
whether his residence in Dorchester County has been abandoned.
Such a determination can be made only by ascertaining the indi-
vidual's intentions, having reviewed all of the relevant facts.

Question 2

You have also inquired as to whether a county legislative
delegation or member thereof may request a copy of the expendi-
tures of the school districts represented by the delegation.
The Freedom of Information Act, Section 30-4-10 et seq. of the
Code, specifically applies to school districts. See Section
30-4-20(a) (definition of public body). Section 30-4-50(6)
specifically declares that "information in or taken from any
account, voucher or contract dealing with the receipt or expendi-
ture of public or other funds by public bodies'" is to be public
information unless some other provision of the Freedom of Infor-
mation Act should limit disclosure. Thus, the delegation or any
member thereof (and any interested citizen) would be entitled to
inspect or copy relevant public records dealing with information
about expenditure of public funds by a public body unless some
other restriction of law should apply.

With kindest regards, I am
Sincerely,
Patricit o Petuse.,
Patricia D. Petwa
Assistant Attorney General
PDP/an
Enclosures
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Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions



