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July 15,2014

The Honorable Mike Fanning

Mayor Pro Tem

PO Box 413

Elloree, SC 29047

Dear Mr. Fanning:

This Oftlce received your request for an opinion as to whether an individual can serve as Elloree's clerk

of court if she currently serves as a neighboring municipality's clerk of court and associate municipal

court judge.

LAW/ANALYSIS:

The South Carolina Constitution provides that "no person may hold two offices of honor or profit at the

same time. This limitation does not apply to officers in the militia, notaries public, members of lawfully

and regularly organized fire departments, constables, or delegates to a constitutional convention." S.C.

Const, art. XVII § I A.

The South Carolina Supreme Court explains that an "office" for dual office holding purposes is:

"One who is charged by law with duties involving an exercise of some

part of the sovereign power, cither small or great, in the performance of

which the public is concerned, and which are continuing, and not

occasional or intermittent, is a public officer." Sanders v. Bclue. 78 S.C.

171, 174. 58 S.E. 762. 763 (1907). "In considering whether a particular

position is an oftlce in the constitutional sense, it must be demonstrated

that "[l]he power of appointment comes from the slate, the authority is

derived from the law, and the duties are exercised for the benefit of the

public." Willis v. Aiken County. 203 S.C. 96. 103 26 S.E.2d 313, 316

(1943). "The powers conferred and the duties to be discharged with

regard to a public office must be defined, directly or impliedly, by the

legislature or through legislative authority..." 63C Am Jur.2d Public

Officers and Employees § 5 (2009).

Seuars-Andrews v. Judicial Merit Selection Commission. 387 S.C. 109. 691 S.E.2d 453 (2010). "Other

relevant considerations [as to whether a position is a public office] include; "whether the position was

created by the legislature; whether the qualifications for appointment are established: whether the duties,

tenure, salary, bond, and oath are prescribed or required; whether the one occupying the position is a
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representative of the sovereign; among others.'" See Op. S.C. Attv. Gen.. June 17, 2013 (2013 WL

3243063) (quoting State v. Crenshaw. 274 S.C. 475, 478, 266 S.E.2d 61,62 (1980)).

A municipal clerk of court is a public officer. In Op. S.C. Attv. Gen.. September 12, 2003 (2003 WL

22172235), we determined:

[t]his Office has also consistently opined that a Municipal Clerk of Court

(Town Clerk, City Clerk, by whatever name called) holds an office for

dual office holding. See, as representative of those numerous opinions.

Ops. S.C. Attv. Gen., dated July 25, 2002; August 5, 1992; March 14,

1983; August 18, 1981. It does not appear that we reached this

conclusion based on the specific duties of any given municipal clerk of

court. The determining factor in the conclusion that a municipal clerk of

court is an office holder appears to be based rather in the fact that the

General Assembly has created and authorized such an office. Section 5

7-220, Code of Laws of South Carolina, 1976, authorizes the city council

or city manager to appoint "an officer of the municipality who shall have

the title of municipal clerk." That code section further prescribes the

duties of the municipal clerk. This Office has held on numerous

occasions that a position that is statutorily authorized by the General

Assembly is an office for dual office holding purposes. See, as

representative of those numerous opinions. Ops. S.C. Attv. Gen., dated

April 21, 1998; January 7, 1991; July 13, 1981; March 6, 1980; August

28, 1974.

Since a municipal clerk of court holds an office, an individual serving simultaneously as clerk of court for

different municipalities would be in violation of the state constitution. It is irrelevant that each office

would be held in a different jurisdiction. See Og. S.C. Attv. Gen.. February 4, 1994 (1994 WL 84335);

Op. S.C. Attv. Gen.. May 29, 1 986 ( 1 986 WL 289799).

A municipal court judge is also an officer for dual office holding purposes. In a prior opinion, we opined:

[tjhis Office has advised on numerous occasions that both clerks of court

and municipal judges are office holders for purposes of dual office .

holding. See, as representative of those numerous opinions. Ops. S.C.

Attv. Gen.. July 25, 2002 (Town of Westminister Clerk of Court);

August 5, 1992 (City of Pamplico Clerk of Court); March 14, 1983 (City

of Cayce Clerk of Court); October 1 1, 2000 (part-time municipal judges

are office holders); August 5, 2000 (Johnsonville City Judge; June 22,

1998 (Town of Hilton Head Associate Judge). More importantly, we

specifically advised the Town of Summerville, in an opinion dated

August 18, 1981, that a person who simultaneously serves as part-time

municipal judge and clerk of the municipal court would clearly violate

the dual office holding prohibition of the South Carolina Constitution.

We are aware of no recently enacted law that would alter the August 1 8,
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1981 opinion and, therefore, advise that an individual who holds both

offices would be in violation of the state constitution.

Op. S.C. Attv. Gen.. September 1 1, 2003 (2003 WL 22172234). Accordingly, it is our opinion that it

would be dual office holding for an individual to serve as both clerk of court and judge, even if it is for

different municipalities.

Based upon our prior opinions, an individual serving as Elloree's clerk of court as well as clerk of court

and associate municipal court judge for another municipality would violate the constitutional prohibition

against dual office holding.

If a violation against the constitutional prohibition against dual office holding does occur, the law resolves

the situation as follows:

[w]hen a dual office holding situation occurs, the law operates

automatically to "cure" the problem. If an individual holds one office on

the date he assumes a second office, assuming both offices fall within the

purview of Article XVII, Section I A of the Constitution (or one of the

other applicable constitutional prohibitions against dual office holding),

he is deemed by law to have vacated the first office held. Thus, the law

operates automatically to create a vacancy in that first office. However,

the individual may continue to perform the duties of the previously held

office as a de facto officer, rather than de jure, until a successor is duly

selected to complete his term ofoffice (or to assume his duties if the term

of service is indefinite). See Walker v. Harris. 170 S.C. 242 (1933);

Dove v. Kirk land. 92 S.C. 313 (1912); State v. Coleman. 54 S.C. 282

( 1 898); State v. Buttz. 9 S.C. 156(1 877). Furthermore, actions taken by a

de facto officer in relation to the public or third parties will be as valid

and effectual as those of a de jure officer unless or until a court should

declare such acts void or remove the individual from office. See, for

examples. State ex rel. McLeod v. Court of Probate of Colleton County.

266 S.C. 279, 223 S.E.2d 166 (1976); State ex rel. McLeod v. West. 249

S.C. 243, 153 S.E.2d 892 (1967); Kittman v. Aver. 3 Stob. 92 (S.C.
1848).

Op. ^C. Atty. Gen., September 12, 2003 (2003 WL 22172235), suora.

CONCLUSION

In conclusion, this Office believes that an individual serving as Elloree's clerk of court as well as clerk of

court and associate municipal court judge for another municipality would violate the constitutional

prohibition against dual office holding.
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REVIEWED AND APPROVED BY;

Robert D. Cook

Solicitor General

Sincerely, ^

Elinor V. Lister

Assistant Attorney General


