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®ffice of the Attornep General / ;?
T. TRAVIS MEDLOCK REMBERT C DENNIS BUILDING
ATTORNEY GENERAL POST OFFICE BOX 11549
L4 COLUMBIA §C 29211

TELEPHONE 803-758-3970

April 17, 1985

“r. Donald L. Coffin
Member At-Large
) Beaufort County School District Board

Drawer 309
Reaufort, South Carolina 29901-0309

Dear Mr. Coffin:

You have asked our opinion as to whether the Freedom of
Information Act requires a public body which affirmatively
decides by majority vote in executive session, not to take
certain action, to ratify that decision in public. It is our
understanding that you are primarily concerned with decisions
such as not to hire an individual, not to extend a contract to a
particular person, etc. It is our opinion that the Freedcm of
Information Act requires that ratification of such decisions be
made in a public session.
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South Carolina's Freedom of Information Act, in its present
form, was enacted as Act No. 593, 1978 Acts and Joint Resolutions.
Section 2 of the Act states the findings of the General Assembly
in enacting the FOIA:

BB

it is vital in a democratic society that
public business be performed in an open and
public manner as it conducts its business so
that citizens shall be advised of the
performance of public officials and of the
decisions that are reached in public activity
and in the formulation of public policy.
Toward this end, this act is adopted, making
it possible for citizens, or their representa-
tives, to learn and report fully the activities
of their public officials.
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As with any statute, the primary objective in construing the
provisions of the Freedom of Information Act is to ascertain and
give effect to the legislature's intent. Bankers Trust of South
Carolina v. Bruce, 275 S.C. 35, 267 S.E.2d 474 (1380). South
Carolina’' s Freedom of Information Act was designed to guarantee
to the public reasonable access to certain information concern-
ing activities of the government. Martin v. Ellisor, 266 S.C.
377, 213 S.E.2d 732 (1975). The Act 1is a statute remedial in
nature and must be liberally construed to carry out the purpose
mandated by the General Assembly. South Carolina Department of
Mental Health v. Hanna, 270 S.C. 210, 241 S.E.2d 563 (1973).

Any exception to the Act's applicability must be narrowly construed.
News and Observer Publishing Co. v. Interim Bd. of Ed. for Wake
Co., 29 N.C.App. 37, 223 S.E.2d 580 (1976).

The Freedom of Information Act, codified at § 30-4-10 et
seq., requires all meetings of a public body to be open to the
public "unless closed pursuant to § 30-4-70 of this chapter."
Section 30-4-70 authorizes a public body to go into executive
session for certain specifically enumerated reasons. Of course,
while the Act authorizes executive sessions, it does not mandate
them. As was stated in Tobin v. Michigan Civil Service Commission,
416 Mich. 661, 331 N.w.2d 184, 186 (1982), "the ... FOIA authorizes,
but does not require nondisclosure...."

If a public body does go into executive session, such a
session '"must be held in accordance with specific statutory
procedures.'" Ghiglione v. School Comm. of Southbridge, (Mass.),
378 N.E.2d 984, 987 (1973). Section 30-4-70(a)(b) sets forth
the procedures for convening an executive session and giving
legal effect to those decisions made by a public body in
executive session:

(a) ....
(5) Prior to going into executive
session, the public agency shall vote in
public on the question and when such vote is
favorable the presiding officer shall
announce the purpose of the executive
session. Any formal action taken in
executive session shall therealfter be
ratified in public session prior to such
action becoming effective. As used in this
item "formal action™ means a recorded vote
committing the body concerned to a specific
course of action.

(Emphasis added.) It is the ratification requirement with which
you are concerned because as the section expressly provides,



;
L

I; B

Continuatién Sheet Number 3
To: Mr. Donald L. Coffin

April 17, 1985

where ratification is required, the decision made in executive
session is of no effect until such ratification occurs. Op.
Atty. Gen., April 24, 1984. The question here is whether

§ 30-4-70(a)(5) requires the public body to ratify a decision
not to emplov where such decision was initially made in
executive session pursuant to a vote on the question.

As stated, § 30-4-70(a)(5) requires the public body to
ratify in public every '"formal action' which is defined as a
"recorded vote committing the body concerned to a specific
course of action." Several variant definitions of the term
"action" exist. While an act or action or a course of action
may connote the affirmative, the term also refers to "the

expression of will or purpose'. Randle v. Birmingham Ry. Light
& Power Co., 53 So. 918 (1910). The term "commit  1in this
context usually means to "promise' or "pledge'. Webster's New

World Dictionary (Second College Edition). Thus, based upon the
express language of § 30-4-70(a)(5), the relevant statutory
language could certainly be read as requiring that where a
public body by vote in executive session makes a decision not to
employ or extend a contract, such decision should be ratified
in public session.

This reading of the FOIA is consistent with common sense
and the intent of the General Assembly, as expressed in the
preamble to the Act, quoted above. The preamble makes it clear
that the purpose of the Act is to insure that the 'decisions
reached" by a public body should occur in public. Of course, a
"decision" is simply the act "of making up one's mind" or
reaching a determination or conclusion on a particular issue,
idankenson v. Bd. of Ed. of Waukegan Tp. High School Dist. No.
119, Lake County, I0 I11.App.2d /9, 134 N.E.Zd 356, 363 (1956);
the act of making a decision clearly includes '"the power to say
‘Yes' or 'No'." Thus, in our judgment, it would defy common
sense to conclude that a determination made by a public body in
executive session, in which the body chose by formal vote not to
take a particular course of action, was not just as much a
"decision”™ or "formal action” of that body as a determination by
it to act affirmatively.

Case law in other jurisdictions is both instructive and in
accord with this reasoning. For example, in Judge v. Pocius,
(Pa. Commonwealth), 367 A.2d 788 (1977), the Pennsylvania court
reviewed a statute somewhat similar in language and purpose to
§ 30-4-70(a)(5). There, the statute in question defined '"formal
action'" as '"the taking of any vote ... or the setting of any
official policy." The Court commented that the FOIA in question
required that an agency which
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; 'votes or is scheduled to vote on any resolu-
? tion, rule, order, motion, regulation or
ordinance, or which acts or is scheduled

to act in any formal way to adopt a general
principle or a definite course of action as
its official policy, must do so in a public
meaeting. ..

b 367 A.2d at 791. While the language of the Pennsylvania statute
is not identical to our own § 30-4-70(a)(5), the emphasis
therein is similar; the taking of a vote by the body, committing
it to a specific course of action, is what appears to be most

significant. Compare, § 30-4-70(a)(5) ["... a recorded vote
g committing the 50§y ... to a specific course of action... ."]

Moreover, it was held in Jewell v. Board of Ed., 19 I1l.App.3d
779, 312 N.E.2d 659 (1974) that a decision made by a board not
; to extend a new contract to a school teacher required a pubTlic
ratification. 1In that case, the Illinois statute prohibited any
"final action" from being taken in executive session.. The Court
held that a decision not to rehire fell within that definition
and thus was required to be made in public before becoming
legally effective.

!

Karol v. Bd. of Ed., (Ariz.), 593 P.2d 649 (1979) is
particularly relevant to the present situation. There, the
Arizona FOIA required any "legal action'" of a public body to be

@ finalized in Public. In that instance, the Arizona law defined
"legal action" as a '"collective decision, commitment or promise
made by a majority of the members of a governing body ..."; the

language of the Arizona statute was thus very similar to the
definition of "formal action'" contained in § 30-4-70(a)(5). The
Arizona Supreme Court held that a decision by a board of educa-
P tion not to offer a teacher a contract constituted "legal action"
? within the meaning of the statute, thus requiring the action to
be ratified in public. In our judgement the Karol case is
persuasive for the conclusion that § 30-4-70(a)(5) requires
ratification in public in the situation you reference.

You have also asked what time frame for ratification is
permissible. This question was addressed in an opinion of this
Office dated April 24, 1984 where it was stated:

We believe the better practice, and one more
in keeping with the spirit and intent of the
Freedom of Information Act, is to ratify, in
public, action taken in executive session
immediately upon return to public session....
However, there is authority that such may
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'still be accomplished at a later public
meeting, McLeod v. Chilton, 132 Ariz. 9, 643
P.2d 712 (1982) and the Act itself does not
expressly prohibit this.

CONCLUSION

1. Where a public body votes in executive session on
questions such as whether to employ an individual and decides
not to take such action, that action should be ratified in
public session by the body prior to becoming effective. Where
the publlc body is in doubt as to whether to ratify a particular
decision made in executive session, we recommend that such
ratification be made.

2. The better practice, and one more in keeplng with the
5p1r1t and intent of the Freedom of Information Act, is to
ratify, in public, action taken in executive session immediately
upon return to public session. Authority exists, however, that
such may still be accomplished at a later public meeting.

If we can be of further assistance, please let us know.

Sincerely,

RZ;eﬁ{_;j Cook

Executive Assistant for Opinions

RDC:djg



