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June 12, 1985

The Honorable Addison G. Wilson
Senator, District No. 23
Suite 606, Gressette Office Building
Columbia, South Carolina 29202

i
Dear Senator Wilson:

By your letter of May 27, 1985, you have asked for the
opinion of this Office as to the following situation:

If a budget bill were not passed by the
Legislature and there was no extension of
the deadline, would the budget from the
previous year be maintained?

Based on the following, we must advise that the budget from the
previous year would not, in most instances, be maintained. The
exceptions would be those provisions found in Act No. 512, 1984

gl Acts and Joint Resolutions, which were specifically intended to
be carried forward into fiscal year 1985-86. 1/

ti We would note that appropriations must be made on a yearly
^ basis. 2/ Article X, Section 8 of the State Constitution
, provides that "[m]oney shall be drawn from the treasury of the

1/ See , for example, Act No. 512 of 1984, proviso follow
ing Section 3K27 (p. 2249, third paragraph), Section 4 (p. 2259,
last paragraph), Section 5D (pp. 2269 and 2270, several paragraphs)

2/ The title of Act No. 512 of 1984 indicates that it is
intended to cover the period of fiscal year 1984-85, beginning
July 1, 1984. The title, an indicia of intent, indicates the
annual nature of the appropriations act. See University of
South Carolina v. Elliott, 248 S.C. 218, iVTsTETtt 433 (1966) .
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State ... only in pursuance of appropriations made by law." See
also Article X, Section 7 as to annual taxes and estimates of
annual expenses. Similarly, Section 11-9-10 of the Code of Laws
of South Carolina provides:

It shall be unlawful for any moneys to
be expended for any purpose or activity
except that for which it is specifically
appropriated, and no transfer from one
appropriation account to another shall be
made unless such transfer be provided for in
the annual appropriation act. [Emphasis
added. ]

Section 11-9-20 of the Code makes it unlawful for a disbursing
officer to disburse funds in excess of the amounts appropriated
or for a purpose other than that for which the funds were
appropriated. Considering these statutory and constitutional
Drovisions, we would advise that an annual appropriation and
budget would be anticipated and that no authority would exist to
follow the budget from the previous year since funds would not
have been appropriated for that or any other budget to be
followed. In other words, further action by the General
Assembly would be required.

We trust that the foregoing has adequately responded to
your inquiry. Please advise if we may provide additional
assistance or clarification.

Sincerely ,

Patricia D. Petway
Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED BY:

tobert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


