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October 30, 1985

Frank B. Sanders, Executive Director

South Carolina Department of

Parole and Corraminity Corrections

Post Office Box 50666

Columbia, South Carolina 29250

Dear Mr. Sanders:

By your letter of July 16, 1985, you have asked for the

opinion of the Attorney General on the following questions:

1. Whether the meetings of the South Carolina Department

of Parole and Community Corrections ("Parole Board")

constitute "meetings" by a "public body" under the

Freedom of Information Act?

2. If so, whether the Parole Board may move into

executive session to discuss or deliberate on matters

relating to pardons and paroles?

3. Whether the votes of individual members must be

disclosed?

Each of your questions will be discussed separately, as follows.

Question 1

The Parole Board was organized pursuant to Section 24-21-10

et seq . , Code of Laws of South Carolina (1984 Cum. Supp . ) , to

supervise offenders on parole, probation, or furlough; to grant

pardons and paroles; and to operate community-based correctional

programs. S_ee Section 24-21-13. The Parole Board receives and

expends public funds, see; Part I, Section 56 of Act No. 201 of
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1985, and thus would be within the definition of "public body,"
which term includes

any department of the State, any state
board, commission, agency and authority, any
public or governmental body or political

subdivision of this State, ... or any

organization, corporation or agency supported

in whole or in part by public funds or

expending public funds ... .

Section 30-4-20(a) of the Code. Other jurisdictions have

determined that the jurisdiction's equivalent of our Parole

Board would be a public body subject to "sunshine" or freedom of
information laws. See , for example, Florida Parole and

Probation Commission v. Thomas, 364 So. 2d 480 (Fla. Ct. App .

1978) ; Gumming s v. Regan, 76 Misc. 2d 137, aff'd. 45 App. Div. 2d
222 (19757! Nevada Op. Atty. Gen. No. 232, 1965; Missouri Op.
Atty. Gen. No. 32-83! 1983"; and Tennessee 8 Op. Atty. Gen.~275,
1978 ! We would similarly. conclude that the Parole Board would
be a "public body" and thus subject to this State's Freedom of

Information laws, Section 30-4-10 et seq.

The Act further defines a "meeting" in Section 30-4-20 (d)

as

the convening of a quorum of the constituent

membership of a public body, wThether corporal

or by means of electronic equipment, to

discuss or act upon a matter over which the

public body has supervision, control,
jurisdiction or advisory power.

This Code section and definition were discussed extensively in

Op. Atty. Gen. No. 83-55, a copy of which is enclosed. Thus,

the Act would apply to meetings of a quorum of the Parole Board.

We also point out that by Section 24-21-30, the chairman of

the Parole Board may direct the members to meet in three-member

panels to carry o\at thQ Parole Board's responsibilities. The

Act would most likely also apply to these panel meetings even

though a ouorum would not be present, since a "panel," as a

"committee," would also be supported in whole or in part by
public funds, see. Op. Atty. Gen. No. 83-39, enclosed, and

especially since a panel may speak for the entire Board by a

unanimous vote on a particular matter. See also Ooew	Attv. Gen.

No. 84-125, dated October 26, 1984 and also July 28,
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In conclusion, the Parole Board would be a "public body,"
the meetings of which would be subject to the terms of the
Freedom of Information Act.

Question 2

The first question having been affirmatively answered, you
then asked whether the Parole Board may convene in executive
session to conduct its discussions or deliberations on pardons
or paroles. This same question was answered recently in an
opinion dated October 2, 1985, relying on an earlier opinion
dated February 8, 1979. Copies are enclosed for your use.

In the February 8, 1979 opinion, whether "a State
regulatory agency which has adjudicatory responsibilities

pursuant to statute, may meet in executive session to deliberate
on matters presented as evidence in public proceedings before
it, consistent with the provisions of the ... Freedom of
Information Act" was discussed. That opinion concluded that the
Act does not "permit a state regulatory agency to go into
executive session for the purpose of deliberating on matters of
public record. The agency may, of course, go into executive
session for the purposes outlined in Section [30-4-70]."

The reasons for which an executive session may be held are
listed in Section 30-4-70 (a) (1-4) and include:

(1) Discussion of employment , appoint
ment, compensation, promotion, demotion,
discipline or release of an employee, or the
appointment of a person to a public body;
provided, however, that if an adversary
hearing involving the employee, other than
under a grievance procedure provided in
Chapter 17 of Title 8 of the 1976 Code, is
held such employee shall have the right to
demand that the hearing be conducted publicly.

(2) Discussion of negotiations incident
to proposed contractual arrangements and
proposed sale or purchase of property, the

receipt of legal advice, settlement of legal
claims, or the position of the public agency
in other adversary situations involving the
assertion against said agency of a claim.
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(3) Discussion regarding the development
of security personnel or devices.

(4) Investigative proceedings regarding
allegations of criminal misconduct.

The opinions of October 2, 1985 and February 8, 1979, with

authority cited therein, appear to be applicable to your second
question. Of course, a public body may go into executive

session for one of the reasons outlined in Section 30-4-70 (a) ,
but these exceptions to the open meeting law are to be narrowly
construed. Op. Atty. Gen. No. 83-55.

Question 3

You have also asked whether the votes of individual members

must be disclosed. This question is answered in part bv Section
30-4-90 (a) (3) : "

All public . bodies shall keep written
minutes of all of their public meetings.
Such minutes shall include but need not be

limited to : . . A

(3) The substance of all matters
proposed, discussed or decided and, at the
request of any member, a record, by an
individual member, of any votes taken. ...

This Code section was discussed in Op. Atty. Gen. No. 84-4,
which concludes that

secret ballots may be used; but if a member
of council asks that a vote be recorded,
then a secret ballot could not be used in

that instance. Further, ... if votes taken
by secret ballot should be recorded by name,

then such votes would become a matter of

public record subject to disclosure, after
the votes are submitted and tabulated.

A copy of this opinion and Opinion No. 77-279, cited in Opinion

No. 84-4, are enclosed for'your use.

ke trust that the foregoing discussion and several opinions

enclosed herein will be useful as the Parole Board drafts its
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policies and procedures. Please advise if additional information
or clarification should be needed.

Sincerely, .

PtJyucttL X)-
Patricia D. Petway
Assistant Attorney General

PDP/an

Enclosures

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


