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ALaN WILSON
ATTORNEY GENERAL

December 1, 2014

Stephen R. Van Camp

General Counsel

Public Employee Benefit Authority
Post Office Box 11960

Columbia, South Carolina 29211-1960

Dear Mr. Van Camp:

You seek our opinion as to whether the simultaneous service as a member of the Irmo-Chapin
Recreation Board and as a Director of the Public Employee Benefit Authority (“PEBA™) constitutes dual
office holding in violation of Art. XVII, §1A of the South Carolina Constitution. We conclude that such
service does not constitute dual office holding.

Law/Analvsis

Article XVII, Section 1A of the South Carolina Constitution provides that “[n]o person may hold
two offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office may at the same
time be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, constable,
or a notary public.” For a violation of this provision to occur, an individual must hold two public offices
which have duties “involving an exercise of some part of the sovereign power” of the State. Sanders v.
Belue, 78 S.C. 171, 174, 38 S.E. 762, 763 (1907). A public officer is “[o]ne who is charged by law with
duties involving an exercise of some part of the sovereign power, either small or great, in the performance
of which the public is concerned, and which are continuing, and not occasional or intermittent, is a public
officer.” 1d. at 38 S.E. at 762-763. Other relevant considerations include: “whether the position was
created by the legislative; whether the qualifications for appointment are established; whether the duties,
tenure, salary, bond, and oath are prescribed or required; whether the one occupying the position is a
representative of the sovereign, among others.” State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 478, 266 S.E.2d 61, 62
(1980).

There is little doubt that members of the Irmo-Chapin Recreation Commission are officers for
dual office holding purposes. Indeed, Opinion No. 2715, 1969 WL 10714 (August 13, 1969) so
concluded with respect to that particular body’s membership. [members of Irmo-Chapin Recreation
Commission are officers for dual office holding purposes]. Such opinion is consistent with subsequent
opinions which have found that members of local recreation commissions are public officers. See, Op.
S.C. Atty. Gen., July 17, 1984, 1984 WL 249932 [*This office has concluded on numerous occasions that

members of county recreation commissions hold an office for dual office holding purposes. . . .”]: Op.
S.C. Atty. Gen., January 29, 1987, 1997 WL 87948 [*. . . members of [Charleston County Park and
recreation Commission appear to be officers for dual office holding purposes. . . ."].
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The real question here is whether Directors of the PEBA Board are also public officers for
purposes of Article XVII, §1A. In an opinion dated September 13, 2013, 2012 WL 4459271, we
concluded that Directors of PEBA are public officers for dual office holding purposes. We stated that
“[iJn our opinion, a court would likely find that the statutory creation of the Board, its qualifications for
appointment and salary, coupled with the explicit duties and power of the Board, which appear to include
the exercise of a portion of the State’s sovereign power, meet the definition of an office for dual office
holding purposes based upon the foregoing criterial enunciated by the Court in Sanders and Crenshaw.”

Notably, however, the 2013 opinion failed to consider §9-4-45 of PEBA’s enabling legislation.
See §9-4-10 et. seq (Act No. 278 at 2012). Section 9-4-45 provides as follows:

(A) Policy determinations made by the South Carolina Public Benefit Authority are
subject to approval by the State Budget and Control Board or its successor, by a
majority vote of the board. '

(B) For purposes of this section, policy determination means a determination by law
required to be made by the South Carolina Public Benefit Authority in its
administration of the Employee Insurance Program relating to coverage charges and
premium increases, and in its administration of the Retirement Division, actuarial
assumptions governing the retirement system and adjustments in employer and
employee contributions.

Section 8-23-30 also authorizes the PEPA Board to “contract for purchases of otherwise procure
fixed or variable, annuities, savings, mutual funds, insurance, or such other investments as the
Board may approve for carrying out the objectives of the [“Deferred Compensation] Program
with the advice and approval of the State Treasurer.” (emphasis added). Again, the PEBA Board
serves in a recommendatory capacity with regard to such duties.

As we stated in an Opinion, dated February 26, 2003 “[c]onsistently, this Office has opined that
where the duties of a particular position are advisory only, no office has been created for dual office
holding purposes.” There, we referenced Op. No. 83-79 (October 4, 1983), which had concluded that:

. .. it is clear that the Committee is capable of no binding exercise of sovereign power.
To the contrary, it functions are advisory only. This Office has consistently expressed the
view that committees which function in a purely advisory capacity are not offices within
the dual office holding provisions of the South Carolina Constitution. E.g. 1976 Op. Att.
Gen. 200; 1975 Op. Atty. Gen. 195; unpublished Opinions dated: June 22, 1982; July 12,
1980; September 7, 1978.

See also, Op. S.C. Atty. Gen., February 23, 2012, 2012 WL 682076 [South Carolina Medical Disciplinary
Commission Members, although they possess some characteristics of an office, do not hold an office
because “. . . the Commission’s authority is limited to hearing formal complaints and making
recommendations.”].

As former Attorney General McLeod once stated, “[t]o determine whether a position is an office
or not depends upon a number of circumstances and is not subject to any precise formula.” Op. S.C. Atty.
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Gen., April 26, 1979, 1977 WL 37320. There is no question that the PEBA Board possesses important
administrative responsibilities in managing the Employee Insurance Program (“EIP”) and the Retirement
Division [formerly of the Budget and Control Board]. However, as we have emphasized, administrative
duties do not necessarily mean an exercise of sovereign power, particularly where the administrative
duties are largely recommendatory. Op. S.C. Atty. Gen., May 6, 2008, 2008 WL 2324810. While
PEBA'’s duties regarding administration are indeed important, we believe that, because it must generally
obtain approval from other agencies, such as the Budget and Control Board, its duties are largely
recommendatory.

Conclusion

Based upon the foregoing analysis, it is our opinion that simultaneous service upon the Irmo-
Chapin Recreation Board and as a Director on the PEBA Board does not constitute dual office holding.
PEBA Board members primarily perform recommendatory duties, rather than any exercise of the State’s
sovereign powers. To the extent prior opinions may contradict this conclusion or did not consider these
factors, such opinions are overruled.

Siné&ely,

i .o~

Robert D. Cook
Solicitor General



