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*1 Andrew Shealy

Chief of Police

City of Newberry

Post Office Box 157

Newberry, South Carolina 29108

Dear Chief Shealy:

By your letter of January 3, 1984, to Attorney General Medlock, you asked the following questions:

Can areserve commission police officer be paid a salary, or receive any other type of compensation for his services rendered
under apart-time status? If so, would the reserve officer have to complete theten (10) week basic training course offered through
the South Carolina Criminal Justice Academy?

Based upon the following discussion, it is the opinion of this Office that reserve police officers may not receive compensation
for their services. It is therefore unnecessary to respond to your second inquiry.

Act No. 481, 1978 Acts and Joint Resolutions, provided for the appointment of reserve police officers, defined in Section 1 as
‘ persons given part-time police powerswithout being regularly assigned to full-timelaw enforcement duties.” That Act provided
comprehensive treatment on the subject of reserve police officers and, as now codified in Chapter 28 of Title 23, Code of Laws
of South Carolina (1983 Cum. Supp.), provided the only statutes on the subject. A careful reading of Section 23-28-10 et seq.
of the Code reveals no provision for compensation of reserve police officers. Arguably, within its comprehensive treatment of
the subject, the General Assembly could easily have authorized such compensation, but the General Assembly failed to do so.

Thus, it may be implied that the General Assembly intended that reserve police officers not be compensated. 1

Common sense would appear to dictate that amunicipality (or other political subdivision) would be authorized to pay itsreserve
police officers. Section 5-7—110 of the Code, pertaining to municipal government, states. ‘ Any municipality may appoint or
elect as many police officers, regular or special, as may be necessary for the proper law enforcement in such municipality

and fix their salaries and prescribe their duties.’ 2 (Emphasis added.) However, this statute does hot expressly include reserve
police officers among those officers who are to be compensated; it may be inferred that this omission is to be understood as
an exclusion, 2A Sutherland Statutory Construction 8 47.23; Home Building & Loan Association v. City of Spartanburg, 185
S.C. 313, 194 SEE. 139 (1938), and thus, municipalities would not be authorized to fix salaries for or otherwise compensate
reserve police officers.

Theconclusion that reservepolice officers, aspublic officers, 3 arenottobe compensated absent specific statutory authorization,

is consistent with the general rule stated by the South Carolina Supreme Court in Ridgill v. Clarendon County, 188 S.C. 460,
199 S.E. 683 (1938):

There also can be no doubt that where compensation is claimed for the performance of official duties the officer must be able
to support his claim by pointing to some provision of law authorizing it, and the absence of any provision for compensation
carries with it the implication that the services of the incumbent are to be rendered gratuitously.
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*2 188 S.C. at 466, 199 S.E. at 686. See also 67 C.J.S. Officers § 219 and 63 Am.Jur.2d Public Officers and Employees § 361.

Section 23-23-10 et seq. of the Code provides for the training of regular law enforcement officersin this State. In particular,
Section 23-23-40 provides that:

No law enforcement officer employed or appointed on or after January 1, 1972, by any public law enforcement agency in
this State shall be empowered or authorized to enforce the laws or ordinances of the State or any political subdivision thereof
unless he has, within one year after his date of appointment, successfully completed the minimum basic training requirements
established pursuant to this article.

Theterm ‘law enforcement officer’ as used in such provision is defined by Section 23-23-10(d)(1) as

an appointed officer or employee hired by and regularly on the payroll of the State or any of its political subdivisions, who is
granted statutory authority to enforce all or some of the criminal, traffic, and penal laws of the State, and who possess[es], with
respect to those laws, the power to effect arrests for offenses committed or alleged to have been committed.

(Emphasisadded.) Asisobvious, included in the definition of aregular law enforcement officer isareference to compensation. 4

If alaw enforcement officer regularly receives compensation, hewould beincluded within the category of thoselaw enforcement
officers required to undergo training prescribed by Section 23-23-40, supra, which is required of regular law enforcement
officers generally and which differs from training required of reserve police officers pursuant to Section 23—28-30 of the Code.
Hence, if apolice officer has received training pursuant to Section 23-23-40 and is compensated, he would not be considered

areserve police officer. 5

In conclusion, it is the opinion of this Office that no statute authorizes the compensation, by salary or otherwise, of reserve
police officers for services rendered. Because your first inquiry is answered negatively, it is unnecessary to respond to your
second inquiry.

This opinion is concerned solely with compensation relative to reserve police officers and is not intended to address
compensation relative to any other law enforcement officials. For contrast, we would note that the General Assembly has
provided for compensation for SLED officers (see Section 23-3-10 of the Code), sheriffs and their deputies (see Sections 23—
13-30, 23-13-250, and 23-19-10 et seq.), and State Troopers, formerly officers of the Highway Patrol (see Act No. 151, 1983
Acts and Joint Resolutions, § 121 of Part 1). The conclusion reached in this opinion is not a statement of policy by the Attorney
General. Effortsto clarify or rectify this situation should be directed to the General Assembly.

| trust that this discussion will satisfactorily respond to your inquiry. If you need additional clarification, please advise this
Office.
Sincerely,

*3 PatriciaD. Petway
Staff Attorney

Footnotes

1 A statute must be construed as written. Neither a court nor this Office may create a right (here, to compensation) not otherwise
existing which does not appear explicitly or by necessary implication from other language within the statute. See, for example, Wilson
v. McNeal, 575 SW.2d 802 (Mo. App. 1978) and Missouri Public Service Company v. Platte-Clay Electric Cooperative, Inc., 407
S.W.2d 883 (Mo. 1966).

2 This Office has interpreted the term ‘ special officer’ in Opinion No. 2424, dated February 27, 1968. Even though the law has been
amended subsequently pertaining to first auxiliary officers (by Act No. 687 of 1976) and then reserve officers (by Act No. 481 of 1978,
repealing Act No. 687 of 1976), Opinion No. 2424 is not clearly erroneous and may still be considered valid asto ‘ special officers.’
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3 The Attorney Genera has concluded on numerous occasions that police officers are public officers. See, Ops. Atty. Gen. dated
February 16, 1983, October 20, 1982, and January 2, 1980.

4 The contrast may be noted in comparison to the definition of ‘reserve police officer’ in Section 23-28-10(A) (Section 1 of Act No.
481), wherein areference to compensation is omitted.

5 See Ops Atty. Gen. dated May 25, 1983, April 28, 1981, and March 24, 1981, for the distinction between reserve police officers and
regular police officers who serve on less than full-time basis.
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