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*1 Physical therapists can administer physical therapy to patients who have been referred to them by podiatrists for physical
therapy on the human foot, because podiatrists are classified as ‘ licensed doctors of medicine.’

To: President
South Carolina State Board of Physical Therapy Examiners

DISCUSSION:

You have requested an opinion regarding whether a physical therapist can administer physical therapy to patients who are
referred to them by podiatrists. Because only alicensed doctor of medicine or dentistry may refer patientsto aphysical therapist,
the question is thus whether a podiatrist is classified as a ‘licensed doctor of medicine.’

OPINION:

It is the opinion of this Office that physical therapists can administer physical therapy to patients who have been referred to
them by podiatrists for physical therapy on the human foot, because podiatrists are classified as ‘licensed doctors of medicine
within the limited scope of that particular discipline.

Section 40-51-20(1) of the 1976 South Carolina Code defines podiatry as‘the diagnosis, medical and surgical treatment limited
to ailments of the human foot, except the administration of an anesthetic other than local.” Section 40-51-65 of the 1976
South Carolina Code [Cum. Supp. 1983] provides it is unlawful to practice podiatric medicine without obtaining a license
from the Board of Podiatry Examiners. That section further provides that in order to take the examination to practice podiatric
medicine, an applicant must establish he has completed four years of high schoal, at least three years of pre-podiatry training
at arecognized college, and has received a diploma after four years of study at arecognized college of podiatric medicine.

In Suber v. South Carolina State Board of Health, 259 S.C. 558, 193 S.E.2d 520 (1972), the South Carolina Supreme Court
stated:

Podiatry is avery restricted medical field and is defined and regulated by statute. These statutes appear in [Section 40-51-10,
et seq. of the 1976 South Carolina Code, as amended]. Under these statutes, the practice of podiatry islimited to the diagnosis,
medical and surgical treatment of local ailments of the human foot, provided medical treatment is not permitted to extend to
the treatment of any systemic disease causing manifestations in the foot; nor can surgical treatment extend to the amputation
of the foot or toes. In administering medical treatment the podiatrist may apply or prescribe ‘any therapeutic agent or remedy
for the relief of foot ailments, except the medical treatment of any systemic disease causing manifestations in the foot.’

Suber v. South Carolina State Board of Health, supra, at 521-522.

Podiatry is a recognized, limited medical specialty, and a licensed podiatrist is thus engaged in the ‘practice of medicine’ as
defined by Section 40-47-40 of the 1976 South Carolina Code; similarly, chiropractors are engaged in the practice of medicine.
Statev. Barnes, 119 S.C. 213, 112 S.E. 62 (1922).
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*2 In Williams v. Capital Life and Health Insurance Company, 209 S.C. 512, 41 S.E.2d 208 (1947), the South Carolina
Supreme Court held that anyone engaged in the art of healing, in which stringent educational and licensing provisions have
been imposed by statute, is equivalent to a physician, within the recognized scope of the particular profession. The Court then
noted: ‘ An osteopath, a homeopath, a chiropractor, a magnetic healer, and a naturopath . . . are alike practitioners in the field
of medicine, and it appears to us to be straining at a gnat to enter into a discussion of distinctions between a ‘ practitioner of
medicine’ and a‘physician.” Williamsv. Capital Life and Health Insurance Company, supra, at 210.

Section 40-45-220 of the 1976 South Carolina Code [Cum. Supp. 1983] providesthat physical therapists may practice physical
therapy only by ‘prescription of alicensed doctor of medicine or dentistry.” Because the case law of South Carolina classifies
podiatry as arestricted medical field, limited to diagnosis, medical, and surgical treatment of the human foot, it is the opinion
of this Office that licensed podiatrists can refer patientsto physical therapists for physical therapy treatment of the human foot.

Carolyn M. Adams
Assistant Attorney General
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