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Office of the Attorney General

State of South Carolina
July 24, 1984

*1 Mr. Willard W. Banks

Secretary-Treasurer

South Carolina Board of Examinersin Opticianry
Post Office Box 541

Fountain Inn, South Carolina 29644

Dear Mr. Banks:

By your letter of December 28, 1983, you have asked this Office to examine the South Carolina statutes regarding the licensing
of opticians, to determine whether an optician licensed in another state must undergo a practical examination for licensure
within this State, or whether a license may be granted on the basis of a practical examination given by the licensing board in
another State.

It is assumed that you and the prospective licensee are referring to Section 40-38-120, Code of Laws of South Carolina (1983

Cum.Supp.), which providesin part:
A person is qualified to receive a certificate of registration as a registered optician who:

* %%

(3) Has passed a satisfactory examination conducted by the board and shows proficiency in processing a lens, frame or any
other optical device or appurtenance in accordance with an optometrist's or physician's prescription. [Emphasis added.]

TheKey languageisthe phrase‘ shows proficiency.” Wewould advise that the Board of Examinersin Opticianry appearsto have
discretion in their determination of such proficiency: the Board may establish its own practical examination or use whatever
other criteriathe Board feels to be demonstrative of proficiency. Furthermore, because the statute contains the term ‘and,’ such
a showing of proficiency is required in addition to the examination, which is further provided for by Section 40-38-120. See,
1A Sutherland Statutory Construction, § 21.14.

We would also advise that upon examination of the statutes governing licensure of opticians, we do not find any provisions
for the granting of a license to practice opticianry completely by reciprocation or endorsement of an applicant licensed in
another state. As a comparison, we would note that Section 40-47-160 of the Code provides for reciprocal certification of
physicians and osteopaths; Section 40-43-90, reciprocal licenses for pharmacists; Section 40-33-560, registration of nurses
without examination; and other Code sections concerning licensure of professions specifically permit thewaiver of examinations
for persons licensed in that profession in another state. Similar statutes are not found within the opticianry licensing statutes.
Where the General Assembly specifically permitted complete reciprocity within certain professions, it is to be presumed that
such reciprocity was not intended by the General Assembly within those professions not specified. See, 2A Sutherland Statutory
Construction, § 47.23; Home Building & Loan Association v. City of Spartanburg, 185 S.C. 313, 194 S.E. 139 (1938).

Moreover, it should be noted that the State of South Carolina has the right, under its police power, to define the qualifications
that one should possess to practice opticianry in this State. The State may properly require that such a practitioner possess the
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necessary technical skills to practice his profession. South Carolina State Board of Dental Examiners v. Breeland, 208 S.C.
469, 38 S.E.2d 644 (1946). Additionally, such statutes are intended to protect the public health and welfare. Ezell v. Ritholz,
188 S.C. 39, 198 S.E. 419 (1939). Thus, we would conclude that the Board of Examinersin Opticianry, to ensure the proper
qualifications of alicensee and to protect the public, may use its discretion to determine the showing of proficiency required by

Section 40-38-120 of the Code, by whatever method, aslong asthe Board is satisfied that the licensee has shown proficiency. 1

*2 Because the prospective licensee appears to be concerned only with that aspect of licensure concerning the practical
examination, this opinion islimited strictly to consideration of the practical examination and does not address any other portion
of the examination requirement.

We apologize for the length of time taken to respond to your inquiry and do hope that we have satisfactorily resolved the
question for you. Please advise usif you need additional information or clarification.
Sincerely,

Patricia D. Petway

Assistant Attorney General
Footnotes
1 We would advise that criteria used to determine such proficiency must be reasonable.
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