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*1 SUBJECT: Coroners, Dead Bodies
(1) South Carolina Code Section 17-5-260 does not apply to counties without a Medical Examiner.

(2) A County Coroner is not mandated to perform autopsiesin all homicide and suicide cases. A County Coroner must perform
an autopsy on any individual who dies while incarcerated in a prison, jail, or lockup located in the county.

The Honorable Sue R. Townsend
Coroner of Aiken County

QUESTIONS:

(1) I's Section 17-5-260 applicable to the Coroner of Aiken County?

(2) Does South Carolinalaw mandate an autopsy in all homicide and suicide cases?
OPINION:

Y ou have asked this Office for an Opinion on the applicability of South Carolina Code Section 17-5-260, CODE OF LAWS
OF SOUTH CAROLINA, 1976, as amended, to the Coroner of Aiken County. Y ou note that Aiken County, with a population
of less than 240,000, does not have a County Medical Examiner.

South Carolina Code Section 17-5-260 (‘Duty to Notify Medical Examiner of Certain Deaths and Stillbirths; Inquiry and
Findings of Medical Examiner’) requires the County Medical Examiner to ‘ make immediate inquiry into the cause and manner
of death’ in certain deaths. This statute applies only to the County Medical Examiner as defined in South Carolina Code Section
17-5-210(6). Thereisno mention in Section 17-5-260 of the County Coroner. Moreover, South Carolina Code Section 17-5-220
mandates a County Medical Examiner Commission only in those countieswith a population over 240,000. Thereisno provision
for aCounty Medical Examiner in counties of lessthan 240,000. It isthe opinion of this Office that South Carolina Code Section
15-5-260 applies only to those counties with a Medical Examiner, and has no applicability to Aiken County. Similarly, see
1978 Op. Att'y. Gen. No. 78-157, page 189, concluding that South Carolina Code Section 17-5-300(A) is inapplicable to those
counties without a Medical Examiner.

Y ou have a'so inquired whether any South Carolina statute requires the County Coroner to perform an autopsy in all suspected
homicide and suicide cases. ‘Autopsy’ is defined in South Carolina Code Section 17-5-210(4); ‘ post-mortem examination’
is defined in South Carolina Code Section 17-5-210(3). There is no South Carolina statute which mandates an autopsy in all
homicide and suicide cases.

The primeresponsibility of the Coroner isto determinethe cause of anindividual'sdeath. South CarolinaCode Sections 17-7-10;
17-7-20; 17-5-510; 1978 Op. Att'y. Gen. No. 78-102, page 131. Similarly, Section 18(A)(2)(B) of Rule 61-19 of the Rules and
Regulations of the South Carolina Department of Health and Environmental Control requiresthe Medical Examiner or Coroner
to determine cause of death when (1) death occurs more than ten days after decedent was |ast treated by a physician, (2) if the
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cause of death appears to be other than an illness or disease for which deceased has been treated or (3) if mandated by law.
With one exception, these statutes are silent on how cause of death should be determined, and whether autopsies are mandated.

*2 In the normal course, it would appear that a decision whether to perform an autopsy is left to the Coroner's professional
judgment. It is significant that Section 17-7-10 provides, in pertinent part, an option:

The Coroner of the county in which abody isfound dead or the Solicitor of the Judicia Circuit in which such county lies shall
order an autopsy or post-mortem examination to be conducted to ascertain the cause of death. (emphasis added)

This statute presumes that the Coroner will exercise appropriate professional judgment in ascertaining cause of death. In some
cases, an autopsy will be necessary; in other cases, a post-mortem examination may suffice.

There is one occasion where an autopsy is mandated. Section 17-7-10 provides in pertinent part:

If any person dies while incarcerated in any municipal or county overnight-lockup, or jail, county prison or state correctional
facility, the Coroner of the county in which such ingtitution is located shall order an autopsy immediately upon notification
by that institution. (emphasis added)

Therefore, an autopsy is mandated when an incarcerated individual diesin any municipal or county overnight-lockup, jail or
county or state correction facility located in Aiken County.

Stephen S. Seeling
State Attorney
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