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Office of the Attorney General

State of South Carolina
Opinion No. 81-26

March 24, 1981

*1  Subject: State Agencies, Commission for the Blind; Education, Students; Education, State Department of
Education
The Education for the Handicapped Act (30 USC § 1401, et seq.) does not require the Commission for the Blind to provide
mobility instructors and itinerant teachers for children in the public schools.

TO: Maxine R. Bowles
Commissioner
South Carolina Commission for the Blind

QUESTION:

Does the Education for the Handicapped Act require the Commission for the Blind to provide Itinerant Teachers and Mobility
Instructors for children in the public schools?

The Education for the Handicapped Act (EHA–20 USC § 1401, et seq.) provides assistance to states for the education of
handicapped children if the states make certain assurances that the children will receive a ‘free appropriate public education
(FAPE). The responsibility of the Commission for the Blind (the Commission) under this law is largely dependent upon whether
South Carolina law requires the Commission to provide these personnel for the visually handicapped.

The responsibility for ensuring that EHA requirements are carried out is placed on the state educational agenc[ies] (SEA)
which, in South Carolina, is the State Department of Education (the Department). §§ 1401(7) and 1412(6) and 34 CFR 300.600;
Kruelle v. Biggs, 489 F. Supp. 169 (DC Del. 1980). SEA's are required to develop plans for executing the states' duty to provide
FAPE. § 1413. They must also approve all applications for funds from ‘local educational agenc[ies]’ (LEA) which, in South
Carolina, are local school districts and from intermediate educational units (IEU) which, are other agencies under the authority
of the Department. §§ 1401(8), 1401(22), and 1414. The LEA's and IEU's are responsible for ensuring that children within their
jurisdiction receive FAPE. § 1414 and 34 CFR 300.200, et seq.

Although SEA's and LEA's are responsible for assuring that all entitled children receive a free appropriate education, other
state agencies are not relieved of their previous responsibilities in providing for the education of the handicapped. The EHA
regulations expressly apply to all state agencies involved in the education of handicapped children. 34 CFR 300.2. The
‘Comment’ to 34 CFR 300.2 explains that the regulations ‘. . . are binding on each public agency that has direct or delegated
authority to provide special education and related services in a state that receives funds under Part B [of the EHA], regardless
of whether that agency is receiving funds under Part B [emphasis added]’. In particular, the annual program plan must show
the applicability to all public agencies of the policy of that state that insures that each child has the right to a free appropriate
public education. 34 CFR 300.121(c)(i).

The question arises as to what specific responsibilities are imposed by the EHA on public agencies other than the SEA's and
LEA's. Obviously, to interpret the law to require that, when an LEA and one or more public agencies have contact with a
handicapped child, each body is to provide the same care would be absurd. Instead, the EHA seems to give the states the

http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000546&cite=30USCAS1401&originatingDoc=I3c36cfe111cb11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000546&cite=20USCAS1401&originatingDoc=I3c36cfe111cb11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000546&cite=20USCAS1401&originatingDoc=I3c36cfe111cb11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000546&cite=20USCAS1412&originatingDoc=I3c36cfe111cb11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1980319372&pubNum=345&originatingDoc=I3c36cfe111cb11db81afa8f5b00e6bb9&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000546&cite=20USCAS1401&originatingDoc=I3c36cfe111cb11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000546&cite=20USCAS1401&originatingDoc=I3c36cfe111cb11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000546&cite=20USCAS1414&originatingDoc=I3c36cfe111cb11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000546&cite=20USCAS1414&originatingDoc=I3c36cfe111cb11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000547&cite=34CFRS300.2&originatingDoc=I3c36cfe111cb11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000547&cite=34CFRS300.2&originatingDoc=I3c36cfe111cb11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000547&cite=34CFRS300.121&originatingDoc=I3c36cfe111cb11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)


TO: Maxine R. Bowles, 1981 S.C. Op. Atty. Gen. 42 (1981)

 © 2015 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works. 2

discretion to decide how the responsibility for the education of the handicapped should be divided among those agencies having
‘direct or delegated authority’ in that area. (34 CFR 300.2). Regulation 34 CFR 300.301(a) says that ‘. . . [e]ach state may use
whatever state, local, federal and private sources of support are available in the state to meet the requirements [of the EHA
regulations]’. See also § 1412(6) and 34 CFR 300.600(2). Consistently with this regulation, a Massachusetts hearing officer
stated that ‘. . . the concept of shared responsibility, shared funding, and shared service delivery is a theme that permeates
all legislation dealing with the rights of handicapped persons . . .’ Samuel C. v. The Worcester Public Schools, 3 EHLR
502:160 (Bureau of Special Education Appeals, Massachusetts, 1980). In a consent decree involving handicapped children and
certain state education officials and local school districts, the Mississippi State Department of Education was directed to enter
interagency agreements with each Mississippi agency involved in the education or care of handicapped children including such
agencies as Mental Health and Youth Services. Mattie T. v. Holladay, 3 EHLR 551:109 (ND Miss., 1979). These agreements
were to include a statement that the agencies would cooperate with local school districts when called upon by those districts
to provide services necessary for implementation of a child's evaluation or individualized education program (IEP). That fiscal
responsibility can be shared is made clear by 34 CFR 300.301(a) which states that a state could use joint agreements between

agencies for sharing the cost of services. See also Samuel C., supra. But see Kruelle, supra. 1

*2  The above regulations and other authority indicate that the duties under EHA of a state agency other than the SEA or an
LEA are to be determined by their existing authority under state law and any existing interagency agreement or other provisions
for the sharing of responsibilities. Thus, whether the Commission for the Blind must provide services to children coming within
the scope of EHA is dependent upon its duties under South Carolina law. This office is not aware of any formal agreement by
which the Commission is required to provide services.

The Commission for the Blind has a number of statutory powers and duties with respect to the blind but the only one specifically
applicable to children is § 43–25–60 which states that the Commission ‘. . . may employ qualified itinerant teachers to assist
teachers in public or private schools who are responsible for the teaching of visually handicapped students [emphasis added]’.

But see § 43–25–30(8). 2  These itinerant teachers are to assist the public or private school teacher by providing methods and
materials for teaching these students. This office has been informed by Commission employees that the assistance provided
by what it calls ‘itinerant consultants' includes consulting work for teachers if requested and habilitation services for children
up to age 14. The habilitation services are provided in summer programs and may include such instruction as dressing and
cooking. More extensive services are provided for pre-school children not served by the school districts. All of these services
would appear to come within the scope of those included in a free appropriate public education under the EHA. This education
includes ‘special education’ which is ‘specially designated instruction . . . to meet the unique needs of a handicapped child . . .’ (§
1401(16)) and related services' which are, in part, supportive services which may be required to assist a handicapped child to
benefit from special education (§ 1401(17)). § 1401(18).

Although the work performed by the itinerant teacher is of the same nature as that included under FAPE, the provision of it by
the Commission for the Blind does not appear to be required by state law. Any work performed by these teachers beyond that

to which § 43–25–60 refers is clearly not required and the statute, itself, does not appear to be mandatory. 3  This interpretation
is supported by the legislature's having made express provision for teachers of the visually handicapped through the State
Department of Education in both prior (§ 59–21–510, et seq.) and subsequent legislation (§ 59–33–10, et seq.). An opinion of
Attorney General McLeod dated January 30, 1971 concluded that the authority of the Commission with respect to blind children
is only adjunct to and supportive of the prime responsibility vested in the State Department of Education.

Because South Carolina law does not require the Commission for the Blind to provide the services of itinerant teachers, the
EHA would not appear to impose any greater duties on the Commission. That Act is concerned only that some agency or
subdivision in the State of South Carolina is providing a free appropriate public education to children in need; however, when
the Commission does provide services coming within the scope of those included in FAPE, it should make sure that it is doing
so in accordance with EHA directives for them.
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*3  These same conclusions would apply with respect to ‘mobility instructors' which the Commission is clearly not required
to provide blind children. The Title 20 grant, which provided the only authority for that service, has since been terminated.

CONCLUSION: The opinion of this office is that the Commission for the Blind is not required to provide itinerant teachers or
mobility instructors in the public schools under state law or the Education for the Handicapped Act. No opinion is expressed
herein as to the applicability of this law to any other service of the Commission for the Blind or of any other state agency.

J. Emory Smith, Jr.
Assistant Attorney General

Footnotes
1 This case's statement that the SEA is responsible for ‘arranging full payment [emphasis added]’ (3EHLR 552:144) seems to mean

only that the SEA is responsible for seeing that the education to which handicapped children are entitled under the EHA is fully

funded by the SEA, the LEA or another agency.

2 This opinion is limited only to the applicability of the EHA to mobility instructors and itinerant teachers. This office has been informed

by Commission employees that the Commission provides vocational rehabilitation services to all eligible persons.

3 § 43–25–60 merely states that the Commission ‘may’ employ the teachers. ‘. . . [o]rdinarily the use of [this] term carries no mandate . . .

[O]nly where the context indicates or where the object to be attained compels such a construction [shall] the imperative . . . be deemed

the legislative intent.’ Sutherland Statutory Construction, Vol. 2A, § 57.03, p. 416. The context here supports a merely permissive

construction of ‘may’. In subsequent sentences of § 43–25–60, the legislature uses the word ‘shall’ with reference to the duties of

the teachers, the Department of Education, and school principals. The legislature's use of both the terms ‘may’ and ‘shall’ in the

same statute permits the inference that that body ‘. . . realized the difference in meaning . . .’ and concluded that these words should

carry their ordinary meanings. Id. at § 57. The legislature could have intended that reporting be mandatory, but that the employing of

itinerant teachers and their assignment be discretionary in the context of the availability of fiscal and other resources to support them.
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