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*1 The Honorable Charlie G. Williams
State Superintendent of Education

State Department of Education

Rutledge Building

Columbia, South Carolina 29201

Dear Dr. Williams:

You have requested the opinion of this office as to whether an individual serving as a county or district superintendent of
education in 1973 is permanently exempt from certification requirements. Y our question refers to 8§ 59-13-20 of the Code of
Laws of South Carolina (1976), which provides as follows:

The person appointed as administrative officer to the board of education and the person appointed superintendent of any school
district shall meet the qualifications required and possess the superintendent certificate issued by the State Board of Education.

The board of education of any county and the board of trustees of any school district, however, may impose any additional
qualifications which it may deem proper. This section shall not affect any person presently serving as county or district
superintendent of education. [Emphasis added)].

This statute was effective on June 15, 1973 (Act 338, Acts and Joint Resolutions of South Carolina (1973)), and the underlined
exemption would apply to all persons serving as county or district superintendent at that time. Y ou have asked whether any
such person would still be entitled to exemption if he or she left office and later sought another position as district or county
superintendent. If so, you would like to know whether these persons are entitled to superintendents’ certificates.

This statute's special treatment of persons already serving as superintendents is to what is commonly referred as a‘ grandfather
clause’, and a split of authority exists as to whether such clauses should be liberally or strictly construed. See Sutherland
Statutory Construction, Vol. 2A, § 47.12; 4 A.L.R.2d 667, 670; 73 Am. Jur. 2d Statutes § 313. In addition, generalizations
about the extent of the privileges conferred by grandfather clauses are not possible because of their dependency on the wording
of the particular clauses. 4 A.L.R.2d 667, 673. Thus, little guidance is provided for the construction of § 59-13-20 other than
its own terms.

Section 59-13-20 appears to provide a permanent exemption for covered county or district superintendents. Its extending the
exclusion to ‘any person’ rather than to ‘any superintendent’ indicates that the exemption attachesto a person in hisindividual
capacity rather than to him in his official capacity. Thus, it isnot contingent upon his continuing to serve as superintendent and
it follows him when he leaves office. It should apply to moves from county to district superintendent and vice-versa as well
as from county to county and district to district.

The exemption extends to all other portions of § 59-13-20. The ‘section’ to which it refersis § 1 of Act 338 of 1973 which
contains all of § 59-13-20. Thus, the exemption means that § 59-13-20 shall not affect persons then serving as superintendents.
Accordingly, they do not have to meet qualifications set by the state, county, or district boards of education or trustees under
thislaw and they do not have to possess the superintendent's certificate issued by the State Board of Education.
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*2 Unless they voluntarily meet the qualifications for the superintendent's certificate required of those not benefiting from
the 1973 exclusions, exempt superintendents would not be entitled to a § 59-13-20 certificate; however, the State Board of
Education is not precluded, by § 59-13-20, from issuing a certificate or other document which recognizes a person's status as
having served as a superintendent in 1973.

The opinion of this office is that § 59-13-20 provides a permanent exemption from its requirements for persons who were
serving as a county or district superintendent when the law was passed in 1973. Those persons are not entitled to certificates
under that section unless they voluntarily meet the requirements for one, but the State Board may choose to issue them another
certificate or other document which recognizes their special status.

If we may be of further assistance, please let us know.
Yoursvery truly,

J. Emory Smith, Jr.
Assistant Attorney General

1981 WL 158232 (S.C.A.G.)
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