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State of South Carolina
April 23, 1981

*1 Honorable James N. Ashe, Sr.
House of Representatives

Post Office Box 11867

Columbia, South Carolina 29211

Dear Representative Ashe:

The Attorney General has asked that | reply to your letter of March 25, 1981, requesting the opinion of this Office whether we
consider a four-year course in engineering technology as a ‘related engineering course’ which would allow a person to take
the examinations to qualify as a professional engineer or engineer-in-training under Sections 40-21-180 and 40-21-190, 1976
Code as amended.

We would observe, at the outset, that this Office cannot render an opinion as to the sufficiency of a particular curriculum or
college course to meet the requirementsfor any type of license or certification. We can only render our opinion asto the meaning
and application of the statutes as enacted by the General Assembly. The key words of the two controlling statutory Sections are
“approved’ engineering curriculum and ‘ accredited’” engineering curriculum. If the applicant has attained graduation (received
a degree) in an ‘approved engineering curriculum’ or an ‘accredited engineering curriculum’ of four years from a school or
college approved by the State Board of Engineering Examiners, and meets the examination and experience requirements of
the Board, he may be certified as an engineer-in-training or registered as a professional engineer, as the case may be. From
the language of the two Sections the words *approved’ and ‘accredited’ appear to have the same meaning, and we understand
from your letter that thisis not in dispute.

The problem arises from subsection (2) in each of those Sections. In each case, (2) authorizes the Board to consider persons
who have graduated ‘in an engineering or arelated engineering science curriculum of four years or more in aschool or college
other than those approved by the Board.” These provisions permit the Board to consider applications from persons who have
graduated from schools or colleges not on their approved or accredited list. If the applicant is so considered and completes the
other examination and experience requirements, he may then beregistered or certified, but in any event the decision whether the
applicant meetsthe qualificationsisthe decision of the Board. Thelanguage of both subsectionsisto the effect that the applicant
must have ‘knowledge and skill approximating that attained through graduation in an approved engineering curriculum’. The
result is that the Board must be satisfied both as to the engineering or related engineering science curriculum completed by
the applicant as well as his attaining the requisite level of knowledge and skill. These are not questions that are decided by the
statute but must be the decisions of the Board empowered to make them.

Specifically, you have commented that Clemson University considersafour-year coursein engineering technology asa‘related
engineering science curriculum’ which should be sufficient to permit an applicant to take the examinations for certification as
an engineer-in-training. However, even if thisbe so, it isthe judgment of the State Board of Engineering Examiners which must
control in determining whether the training of a particular applicant meets the requirements of the state. We might comment
that Clemson University is obviously an approved and accredited institution and, strictly speaking, the provisions of the two
statutes referring to schools or colleges ‘ other than those approved by the Board” would not be applicable to curricula offered
at Clemson.

Sincerely,

*2 Frank K. Sloan

Mext
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