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Office of the Attorney General

State of South Carolina

March 11, 1980

*1  Honorable Thomas E. Smith, Jr.
Member
South Carolina Senate
Gressette Senate Office Building
Post Office Box 142, Suite 512
Columbia, South Carolina 29202

Dear Senator Smith:
In response to your request for an opinion from this Office as to whether or not a legislator may serve as a member of the
Pee Dee Regional Health Services District Board of Directors (District Board), my opinion is that he may not because of
the provisions of Article III, Section 24 of the South Carolina Constitution which prohibit dual office-holding by legislators.
Although there is some authority to the effect that a legislator may serve on certain other public bodies without violating the
dual office-holding provisions of the State Constitution, that service has been limited to bodies as to which membership is of
an ex officio nature, i.e., by virtue of his office as a legislator. See, e.g., 1976-77 Ops.Atty. Gen. No. 171 at 136 (a copy of
which is enclosed herewith); cf., Ops. Atty.Gen. No. 77-41 at 42; Ashmore v. Greater Greenville Sewer District, 211 S.C. 77,
44 S.E.2d 88 (1947). Membership upon the District Board is not ex officio membership but, instead, is prescribed by Sections
44-7-2020 and 44-7-2110, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, as amended (Cum.Supp.) as follows:
The corporate powers and duties of the district shall be exercised by a board of directors (hereinafter called the board of such
number of members as the enactment shall direct to be filled by residents of the perspective counties in the district, as provided in
the enactment, so as to provide for reasonable representation from each county in the district. Board members shall be appointed
by the Governor upon recommendation of the county governing body as to the respective seats provided for such county.

While Section 44-7-2100 of the Code does authorize the District Board to appoint ‘ex officio directors for the purpose of availing
itself of specialized talents, knowledge or counsel,’ I think that a legislator appointed pursuant thereto would have the burden
of establishing the requisite specialized talents, knowledge or counsel.
 With kind regards,

Karen LeCraft Henderson
Senior Assistant Attorney General

1980 WL 121090 (S.C.A.G.)

End of Document © 2015 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works.

http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCCNARTIIIS24&originatingDoc=I516761211d8f11db8ebfade62ba3f9ed&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1947103486&pubNum=711&originatingDoc=I516761211d8f11db8ebfade62ba3f9ed&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1947103486&pubNum=711&originatingDoc=I516761211d8f11db8ebfade62ba3f9ed&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS44-7-2020&originatingDoc=I516761211d8f11db8ebfade62ba3f9ed&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS44-7-2020&originatingDoc=I516761211d8f11db8ebfade62ba3f9ed&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS44-7-2110&originatingDoc=I516761211d8f11db8ebfade62ba3f9ed&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS44-7-2100&originatingDoc=I516761211d8f11db8ebfade62ba3f9ed&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)

