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*1 TO: Ms. Karen R. Sargent

SUBJECT: Property Tax—Joint Collection of County and City Taxes—406 Form
(1) Thetreasurer's certificate is to be issued when the county taxes on motor vehicles are paid as prescribed by § 56-3-260.

(2) The issuance of the certificate cannot be withheld because the municipal tax is not paid.

(3) Thereis no statute that precludes a city and county from contracting to collect the other's tax and for the billing of the same
upon the same notice. Such, however, would not enlarge the authority to collect either tax beyond the methods and procedures
otherwise provided by law for each tax.

(4) When the city and county tax isjointly billed, the taxpayer has the right to separately pay the tax for either the county or
city or to pay both.

Associate Planner
Catawba Regional Planning Council

QUESTIONS:
(1) Isitlegal for the county to put the county and city personal property tax on one notice, and, in order to raisethe municipality's
collection rate, withhold the 406 form until the total amount is paid, not allowing the citizen to break out just the payment to

the county if he so desires?

(2) Can the county put the county's and city's real and personal property taxes on one notice and allow the citizen to only pay
the total in order to receive the 406 form?

APPLICABLE LAW:

Article VIII, Section 13 of the South Carolina Constitution; 88§ 6-1-20, 56-3-260, 56-3-280 and 12-45-60 of the 1976 South
Carolina Code of Laws.

DISCUSSION:
The two questions are consolidated for purposes of thisopinion Article V111, Section 13 of the Constitution confers authority to
acity and county to jointly administer the collection of the taxes due each entity. Section 6-1-20 of the Code further provides:

‘Local governments, including counties, municipalities and special servicedistricts, may enter into contractual agreementswith
each other to provide joint public facilities and services when considered mutually desirable.
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The provisions of this section shall not be construed to restrict the powers of the participating local governments nor permit
the levy of taxes not otherwise authorized by law.'

Asindicated by this last language there is no authority granted to extend atax or to permit the collection except as provided
by law. Section 12-45-60 further provides:

‘County treasurers are prohibited from collecting any tax except such as has been first entered upon the tax duplicates of their
respective counties or upon the order of the auditors of such counties.’

Insofar as the treasurer is concerned with the collection of county taxes, only those reflected on the ‘ county duplicate’ can be
collected. The tax for the municipality would not be reflected upon this duplicate and the right of the treasurer to collect the
city's tax would be contractual only. The treasurer would have no greater rights in collecting the city tax than is provided by
law therefor.

*2 ‘Tax collectionis agovernmental function and is one of the distinct processes by which the power of taxation is exercised;
and within congtitutional limitationsit is a matter in which the power of the legislature is paramount.

*kk

Within constitutional limitations, the legislature may determine the method which will be employed to enforce the collection
of taxes, and any valid means deemed appropriate may be selected, since in prescribing the means by which taxes shall be
collected the power of the legislature is exclusive and discretionary. * * *.' 84 C.J.S. Taxation, § 640, p. 1314.

The 406 form could not therefore be withheld when a person paid the county tax, however, failed to pay the city tax. Section
56-3-260 provides for the treasurer's certificate (form 406) and states:
“* * * that there are no personal property taxes due and unpaid on any motor vehicle listed on the county tax rolls* * *’

In addition to this, 8 56-3-280 makes it unlawful:
‘* * * t0 use the treasurer's statement to obtain maotor vehicle license plates unless all municipal personal property taxes duein
the county of his residence on any vehicle now or previously owned by the applicant have been paid. * * *.’

Thislanguage is further recognition that the treasurer's certificate relates only to county taxes.

With reference to the joint billing for the taxes, please be advised that there is no general law that requires a tax billing. For
some counties special laws exist. The general state law isfound in 8 12-45-40. We know, however, of no prohibition in sending
anotice or tax bill or theinclusion of both the county and municipal tax separately on the same notice. Theform or theinclusion
would not, however, extend the law for the collection of the tax or the authority under which the same may be collected or the
character of thetax. 84 C.J.S. Taxation, § 640, p. 1314, supra.

CONCLUSION:
(1) Thetreasurer's certificate is to be issued when the county taxes on maotor vehicles are paid as prescribed by § 56-3-260.

(2) Theissuance of the certificate cannot be withheld because the municipal tax is not paid.
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(3) Thereis no statute that precludes a city and county from contracting to collect the other's tax and for the hilling of the same
upon the same notice. Such, however, would not enlarge the authority to collect either tax beyond the methods and procedures
otherwise provided by law for each tax.

(4) When the city and county tax isjointly billed, the taxpayer has the right to separately pay the tax for either the county or
city or to pay both.

JoelL. Allen, Jr.
Deputy Attorney General
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