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Alan Wilson

Attorney General January 26. 2016

Walter 1 1. Sanders. Jr., Esquire

Attorney for Allendale County

Post Office Box 840

Fairfax. SC 29827

Dear Mr. Sanders:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter dated September 22. 2015 to the Opinions section

for a response. The following is this Office's understanding of your question and our opinion based on

that understanding.

Issue (as quoted from your letter): Section -1-8-20 of the 1976 South Carolina Code ofLaws as amended

authorizes the governing body of any county to create a consolidated government charter commission.

The commission must he created in accordance with the procedures specified in the code and only upon

the request of the governing body of the county or upon petition ofnot less than ten (10) percent of the

registered electors within the county. A certified petition has been filed with Allendale County Council.

Allendale County Council and all the municipalities in Allendale County are against consolidation.

Allendale County Council has not created a charier commission.

Title -If] (Counties) Chapter 8 (Consolidation of Political Subdivisions) of the 1976 South

Carolina Code of Laws as amended does not give guidance as to how proceed if the county and

municipalities do not create a charter commission after receipt ofa certified petition.

Law/A nalysis:

By way of background, it is this Office's understanding that at the time of this opinion the Allendale

County Council has not created a consolidated government charter commission despite a certified petition
being liled with the county according to South Carolina Code § 4-8-20. In part. S.C. Code Ann. § 4-8-20

reads as follows:

(B) If the governing body of any county creates a commission, it must be created

in accordance with the procedures specified in subsection (A) and only upon the
request of the governing body of the county or upon petition of not less than ten
percent of the registered electors within the county. The petition must contain the

signatures of not less than ten percent of persons registered to vote in the county.
Petitions must be certified as valid or rejected by the county board of registration

within thirty days and if certified, must be filed with the governing body which

shall create a charter commission within thirty days after certification. If within the

thirty-day period one or more of the municipalities or special purpose districts fails

or refuses to appoint their proportionate number of members to the commission,

the county governing body shall appoint an additional number of members equal to

the number that any such municipality or special purpose district is entitled to

appoint.
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This Office has issued an opinion regarding South Carolina Code § 4-8-20. In that opinion, we discussed
how to interpret Section 4-8-20 when a municipality did not make the appointments as prescribed by the

statute. See On. S.C. Atfv Gen.. 1992 WL 682859 (S.C.A.C. November 23. 1992). We also discussed

whether "shall appoint" in § 4-8-20(A)(2)(c) was permissive or mandatory and concluded there it was

likely mandatory ("[e]ach municipality in the county shall appoint a number of members to the

commission equal to the whole number indicated by their appointive index."). Moreover, we have also
stated in a previous opinion that "[ujnder the rules of statutory interpretation, use of words such as 'shall'

or 'must' indicates the legislature's intent to enact a mandatory requirement." Op. S.C. Att'v Gen.. 2012

WL, 2867807 (S.C.A.G. June 29. 2012) (quoting Collins v. Doe. 352 S.C. 462. 470. 574 S.E.2d 739, 743

(2002)). Thus, we believe a court will reach the conclusion that pursuant to § 4-8-20(B). the governing

body of the county "shall create a charter commission within thirty days after certification" is mandatory

not permissive.

We understand from your letter you are asking how to proceed if neither the county nor the municipalities

create a charter commission after receipt of a certified petition. First and foremost, the requirements of

the statute must be complied with, and assuming they are. the county is charged with creating a charter

commission within thirty days of receipt of a certified petition. As noted above, our previous 1992

opinion discusses how to proceed where one or more of the municipalities is not in compliance with

statute. See Op. S.C. Atfv Gen.. 1992 WL 682859 (S.C.A.G. November 23. 1992). We have included a

copy of the 1992 opinion with this opinion for your review. As to how to proceed where the county is not

in compliance with what we believe a court will determine to be a mandatory provision to create a charter

commission within the thirty dates of receiving a certified petition, there are a few possibilities. The

county or one of its municipalities could bring a declaratory judgment asking a court how to proceed. See
S.C. Code § 15-53-20. Conversely, a citizen may bring a suit against the county asking a court to compel

the county to comply with the statute. Op. S.C. Att'v Gen.. 2014 WL 6705714 (S.C.A.G. Nov. 18. 2014)

(citing S.C. Code § 4-1-10 a county may sue and be sued).

Conclusion:

This Office advocates compliance with the law, and we believe a court will determine that pursuant to

S.C. Code i? 4-8-20(B) a county is obligated to create a charter commission within thirty days of receiving
a certified petition. Nevertheless, if the law appears unclear or if there is disagreement as to how to

proceed, a court of law would have jurisdiction to both interpret the law and to compel compliance with

the law. However, this Office is only issuing a legal opinion based on the current law at this lime and the

information as provided to us. Until a court or the Legislature specifically addresses the issues presented
in your letter, this is only an opinion on how this Office believes a court would interpret the law in the

matter. Additionally, as we mentioned above, you may also petition the court for a declaratory judgment,
as only a court of law can interpret statutes and make such determinations. See S.C. Code § 15-53-20. If
it is later determined otherwise, or if you have any additional questions or issues, please let us know.

Sincerely, _

.A_Av

Anita S. Fair

Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED BY:

' /

Robert D. Cook
Solicitor General
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November 23, 1992

The Honorable Warren K. Giese

Senator, District No. 22

4627 Perry Court

Columbia, South Carolina 29206
>
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Dear Senator Giese:

Referencing Act No. 319 of 1992, pertaining to the consolidation of
political subdivisions, you have asked several questions about the mechanics of
that act, as to appointment of members of the charter commission and as to

exclusion ofmunicipalities from the proposed charter of the consolidated political

subdivision. Each of your questions will be addressed separately, as follows.

Question 1

fa

When a charter commission is initiated and created

pursuant to a resolution of the county governing

body, who has the authority to appoint the municipal
ities' members if one or more of the municipalities

either fails to respond or responds that they have
chosen not to make appointments?

m

&ii

r

You have referenced two new statutes which seem, at first reading, to
conflict; in our view, it is possible to reconcile the statutes.

By Act No. 3 19 of 1992, the General Assembly has provided a mechanism

whereby counties, municipalities, special purpose districts, and such other

political subdivisions may consolidate the governmental and corporate functions
vested in those subdivisions. At the receipt of a petition calling for creation of

a charter commission or at the initiative of county council, a charter commission

is authorized to be created to study the matters and draft a proposed consolidated
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governmental charter. The commission is to be comprised of eighteen members,

as outlined in S.C. Code Ann. § 4-8-20.

Six members of the commission are to be residents of incorporated

municipalities within the county. § 4-8-20(A)(2)(a). An appointive index
formula is found in § 4-8-20(A)(2)(b)and (c). Subsection (d) further provides:

When less than six members are selected to

the commission in accordance with the prescribed

appointive index method, the remaining member or

members must be selected in a joint meeting of the
charter commission appointees of the municipalities

in the county. The member or members must be
chosen from among the residents of the municipalities

in the county which before this time have not provid

ed a representative for the commission.

t

Then, § 4-8-20(B) provides in part as to the creation of the charter
commission within the specified thirty days:i

If within the thirty-day period one or more of the

municipalities ... fails or refuses to appoint their
proportionate number ofmembers to the commission,
the county governing body shall appoint an additional
number of members equal to the number that any
such municipality ... is entitled to appoint.

laL

!

The two statutes seem to address different circumstances. Section 4-8-
20(B) would be utilized in the instance in which a municipality, notified of the
opportunity to make one or more appointments, fails or refuses to make the
appointments. In that event, the county governing body would make the
appointments which that municipality would have made. On the other hand, §
4-8-20(A)(2)(d) seems to apply to those instances in which fewer than six
members have been selected to the commission in accordance with the prescribed
appointive index method. If one municipality has been allowed four members
and the remaining two have not been selected according to the index, then those
two might be selected by-§ 4-8-20(A)(2)(d). An example of how § 4-8-
20(A)(2)(d) might be followed, drawn up by the South Carolina Association of
Counties, is enclosed. To determine which statute applies, it would be necessary
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! to determine whether the index has been followed or whether a given municipali

ty has failed or refused to appoint its proportionate number. In any event, if an

irreconcilable conflict between the two statutes should occur, § 4-8-20(B) would
be deemed the prevailing statute. Because it appears later in the act, it would be

the later expression of the legislative will and thus would prevail. Feldman v.

S.C. Tax Commission. 203 S.C. 49, 26 S.E.2d 22 (1943).

In response to your specific inquiry, § 4-8-20(B) would be the applicable

statute in the event that a municipality fails to respond or responds that it has

chosen not to make its appointments. The county governing body would make

those appointments, in that instance, by the plain language of § 4-8-20(B).' A

municipality's failure to appoint for whatever reason would not prevent the
charter commission's work from proceeding according to the timetable in Act No.

i

w

i 319.

Question 2

If a municipality does not respond and does not make

an appointment, may that municipality be included in
the proposed charter for the consolidated political

subdivision?

I
i

L-

A review of Act No. 319 of 1992 shows that there is no penalty if a

municipality should fail to appoint, or refrain from appointing, its allotted
members on the charter commission, other than the municipality's loss of the

opportunity to appoint and have its input into that part of the process. Failure to
appoint, for whatever reason, would not, by itself, cause the municipality to be

excluded from the proposed charter of the consolidated political subdivision.

p.

Throughout the act are found references to "participating" municipalities;

how a municipality located in more than one county may respond to a proposed

consolidation; how a municipality may exclude itself by vote of its electorate or
become a part of the consolidated political subdivision later; and the like. It is

'While your inquiry related to municipalities, we observe that the same issue
could arise concerning commission members appointed to represent interests of

the county's special purpose districts. See §§ 4-8-20(A)(3)(c) and 4-8-20(B).
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observed that the charter commission has a great deal of latitude in specifying the

municipalities and/or special purpose districts to be included in the consolidation
effort. A municipality's failure to respond or refusal to make its appointments

might be among the factors which the charter commission might use to gauge

that municipality's sentiments toward consolidation; however, the act does not

specify that such municipality failing or refusing to make its allotted appoint

ments will be excluded from the consolidation.

i

!

Question 3

Is the language of section 4-8-20(A)(2)(c) which
provides that "each municipality in the county shall
appoint" permissive or mandatory? In other words,

once the county governing body creates a charter
commission, do the officials of the municipality have

the option of refusing to make an appointment in
accordance with their appointive index?

!

8 As to whether the word "shall" should be viewed as mandatory or

directory, the court in State v. Blair. 275 S.C. 529, 533, 273 S.E.2d 536 (1981),
stated:

lisj
The word "shall" may be construed as permis

sive to effect legislative intent ... . However, a
statutory provision is generally regarded as mandatory
where the power or duty to which it relates is for the
security or protection of private rights. ...

Because private (or individual, as opposed to public) rights are not involved in
this instance, a court construing the term "shall" in § 4-8-20(A)(2)(c) would most
probably view the term as directory. As has already been observed, no penalty
attaches to a municipality which does not make its allotted appointments. Indeed,
the General Assembly contemplated in § 4-8-20(B) that a municipality might fail
or refuse to appoint its allotted members. In keeping with § 4-8-20(B), it would
appear that a municipality might opt not to appoint its allotted members, the
result being that county council would then appoint those members so that the
charter commission's work will continue according to the statutory timetable.

r-
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We trust that the foregoing has adequately responded to your inquiry.

Please advise if clarification or additional assistance should be needed.

With kind regards, I am

Sincerely,

Patricia D. Petway

Assistant Attorney General
$
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REVIEWED AND APPROVED BY:
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Robert D. Cook

H Executive Assistant for Opinions
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