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UESTION

Must all vehicles stop when meeting or overtaking church operated buses which are stationary and loading and unloading
passengers?

AUTHORITIES
Code of Laws of South Carolina Section 56-3-20—(6) (1976)
Code of Laws of South Carolina Section 56-3-630, (1976)
Code of Laws of South Carolina Section 56-5-1520 (1976)
Code of Laws of South Carolina Section 56-5-2770 (1976)
Code of Laws of South Carolina Section 56-5-3230 (1976)
Code of Laws of South Carolina Section 59-67-40 (1976)
Code of Laws of South Carolina Section 59-67-60 (1976)
60 A C.J.S. Motor Vehicles § 392 (1951)

DISCUSSION

Y ou have requested the opinion of this office as to whether vehicles meeting or overtaking church operated buses which are
stationary and loading or unloading passengers must stop as they would for school buses. There does not appear to be any
statute conferring the same privileges and protection granted to school buses to any other class of vehicles. In the absence of
any such statute, and in light of the several statutes concerning school buses, infra, it would appear that Church operated buses
do not enjoy the protection of § 56-5-2770, Code of Laws of South Carolina (1976). This section provides, in applicable part:
Thedriver of avehicle upon a highway upon meeting or overtaking from either direction any school bus which has stopped on

the highway for the purpose of receiving or discharging any school children shall stop the vehicle before reaching such school
bus and shall not proceed until such school bus resumes motion or until signalled by the driver to proceed.

A school busis defined by Code of Laws of South Carolina 8 56-3-20—6) (1976), as:
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every bus owned by apublic or government agency and operated for the transportation of children to or from school, or privately
owned and operated for the transportation of children to or from school.

Thus, as church operated buses used for other than school purposes do not fall into this definition, they cannot receive the
protection granted to school buses as an exclusive class by § 56-5-2770.

Code of Laws of South Carolina § 59-67—-40 (1976) requires that when a school busis no longer used for school purposes and
is sold, then all markings designating it as a school bus must be removed before any private or other public use may be made
of it. Indeed, Code of Laws of South Carolina § 59-67—60 (1976), stipulates that ‘[a]ny person who purchases a used school
bus must paint it acolor other than yellow.” From these statutes, it easily follows that it was the intention of the legislature that
all buses not used for school buses should be readily distinguishable from the latter, and only those clearly marked and defined
as school buses should receive the protection of § 56-5-2770.

Under Article5 of Title 56 there isasection that does categorize church operated buses and school busesin the same class. Code
of Laws of South Carolina § 56-3-630 (1976). However, Article 5 deals exclusively with registration and license fees, and this
section would have no bearing on traffic regulation and the applicability of § 56-5-2770 to the operation of Church buses.

*2 Although South Carolina has no statute or case exactly on point, the general law is that it is the duty of the driver of a
motor vehicle, when approaching another vehicle standing in the highway, to observe whether there are persons entering or
leaving that vehicle, and to exercise reasonable care to avoid injuring any such person, 60 A C.J.S. Motor Vehicles § 392 at
761; Compare Code of Laws of South Carolina 88 56-5-1520 and 56-5-3230 (1976). Thus while church buses operating for
other than school purposes are not explicity protected by 8§ 56-5-27 it is nevertheless the duty of an approaching motorist to
take special note of a potentially hazardous situation.

CONCLUSION

A vehicleis not necessarily required to stop when meeting or overtaking church buses operating for other than school purposes
which are stationary and loading or unloading passengers; however, upon observing such a stopped bus, all approaching
motorists must exercise reasonable care to avoid injuring any boarding or disembarking passengers.

Marvin C. Jones
Assistant Attorney General
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