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Office of the Attorney General

State of South Carolina
Opinion No. 77-277

September 7, 1977

*1  TO: Ms. Barbara A. Jackson
Statewide Health Coordinating Council

QUESTION:

Does the holding of positions as a member of the Statewide Health Coordinating Council and as a local school district trustee
violate the Constitutional prohibition against dual office holding?
 
STATUTES, CASES OPINIONS AND CONSTITUTIONAL PROVISIONS:

Edge v. Town of Cayce, 187 S.C. 172, 197 S.E. 216

Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762

S.C. CONSTITUTION, art. XVII, § 1A

42 U.S.C. 300m–3(b)

42 U.S.C. 300m–3(c)

1964 OP.ATTY.GEN., No. 1669

1966 Op.ATTY.GEN., No. 2206

1971 OP.ATTY.GEN., No. 3130

1974 Op.ATTY.GEN., No. 3755
 
DISCUSSION:

Article XVII, § 1A provides in part that ‘no person shall hold two offices of honor or profit at the same time.’ Clearly, the position
of school district trustee is an ‘office’ within the meaning of the constitutional provision. 1964 OP.ATTY.GEN., No. 1669.

The other position in question, membership on the State Health Coordinating Council (SHCC), is a federal position. SHCC
was created pursuant to 42 U.S.C. 300m–3(b) and (c). This statute sets forth the number, qualifications and manner of selection
of members. It also specifically designates the various functions of the SHCC, and provides for the issuance to the Secretary
of Health, Education and Welfare of periodic reports by SHCC regarding various State health programs. Thus, it is seen that
SHCC was created by Federal law rather than State law.
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As a Federal position, membership on SHCC does not constitute an ‘office’ within the meaning of Article XVII, § 1A of South
Carolina's Constitution, and, therefore, one could serve on SHCC at the same time he or she served as a school district trustee.
This view is consistent with previous opinions of this office. 1966 OP.ATTY.GEN., No. 2206; 1971 OP.ATTY.GEN., No.
3310; 1974 OP.ATTY.GEN., No. 3755. There are two primary reasons for this rule: 1) The test to determine whether a person
occupying a certain position is an ‘officer’ within the Constitution's prohibition as to dual office holding is whether some portion
of the sovereignty of the State is exercised in the proper discharge of the office. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762;
Edge v. Town of Cayee, 187 S.C. 172, 197 S.E. 216.

Because a Federal officer or employee exercises only Federal sovereignty, the officer or employee fails to satisfy the test and
therefore could not be a State ‘officer.’ 2) Additionally, the above-cited opinions note that the Constitution normally is very
specific in prohibiting certain officers such as judges, the Governor, etc., from holding offices under both the State and Federal
Government. However, Article XVII, § 1A does not specify what is and is not prohibited. Because the provisions relating to
other State officers are made very specific, and because laws similar to each other must be construed in pari materia, the clear
inference is that the Framers of the Constitution did not intend for Federal offices (assuming arguendo membership on SHCC
is an office) to be included within the purview of Article XVII, § 1A.
 
CONCLUSION:

*2  Therefore, it is the opinion of this office that membership on SHCC and service as a school board trustee does not constitute
dual office holding within the meaning of Article XVII, § 1A of South Carolina's Constitution.

C. Tolbert Gooisby, Jr.
Deputy Attorney General
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