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Alan Wilson

ATTORNEY GENERAL

April 25. 2016

Anthony S.H. Catone

General Counsel

South Carolina Department of Social Services

P.O. Box 1520

Columbia. SC 29202-1520

Dear Mr. Catone:

We are in receipt of your opinion request concerning a coroner's ability to access

unfounded DSS case information. Specifically, you ask whether "pursuant to S.C. Code § 63-7

940. a coroner could be considered a Maw enforcement officer' as contemplated by that statute

for the limited purpose of requesting and receiving unfounded case information directly from

DSS personnel." (emphasis in original). Continuing, you state . . . "[alternatively . . . the

question may be articulated as whether a coroner has the requisite "authority similar [or akin to] a

law enforcement officer" to request, access and use unfounded case information directly from

DSS personnel pursuant to S.C. Code § 63-7-940(A)(2) when investigating whether a child's

death was the result of child abuse or neglect." (emphasis added). Our response follows.

I. Law/Analysis

The narrow answer to your question is that a coroner, while not a law enforcement officer

for purposes of Section 63-7-940(A)(2), does in fact possess the authority to request, access and

use unfounded case information directly from DSS personnel. In particular, because Section 17

7-175 empowers coroners to "issue subpoena duces tecum" and instructs law enforcement to

"serve these subpoenas," a coroner investigating whether a child's death was the result of abuse

or neglect may request, access and use unfounded case information from DSS personnel without

violating the terms of Section 63-7-940 of the Code.

A. Interpreting Section 63-7-940(A)(2)

As mentioned in your request. Section 63-7-940(A) prohibits, with limited exception, the

use of DSS unfounded case information. See S.C. Code Ann. § 63-7-940(A) ("Information

concerning reports classified as unfounded contained in the statewide data system and records

must be maintained for not less than five years after the finding. Information contained in

unfounded cases is not subject to disclosure under the Freedom of Information Act as provided

for in Chapter 4. Title 30. Access to and use of information contained in unfounded cases must

be strictly limited to the following purposes and entities . . ."). One exception to Section 63-7-
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940(A)'s general disclosure prohibition is, as detailed in your request letter, Section 63-7-

940(A)(2). Section 63-7-940(A)(2) explains that unfounded DSS case information may be

disclosed to "the department or a law enforcement officer or agency, for the purpose [of]

investigating allegations ofabuse or neglect[.)" S.C. Code Ann. § 63-7-940(A)(2) (2015 Supp.).
It is within this context that you ask us to determine whether the Legislature's use of the phrase

"law enforcement officer" should be construed to include a coroner. We believe it cannot.

"The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and effectuate the legislative

intent whenever possible." Hodges v. Rainev. 341 S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000)

"What a legislature says in the text of a statute is considered the best evidence of the legislative

intent or will" and "courts are bound to give effect to the expressed intent of the legislature."

Media General Communications. Inc. v. South Carolina Dept. of Revenue. 388 S.C. 138, 148,

694 S.E.2d 525, 530 (2010); Wade v. State. 348 S.C. 255, 259, 559 S.E.2d 843, 844 (2002).

When determining the effect of words utilized in a statute, a court looks to the "plain meaning"

of the words. Citv of Rock Hill v. Harris. 391 S.C. 149, 154, 705 S.E.2d 53, 55 (2011).

Nevertheless, courts do not focus on isolated portions of the language contained within a statute,
but instead consider the statute's language as a whole. See Mid-State Auto Action of Lexington.

Inc. v. Altman. 324 S.C. 65, 69, 476 S.E.2d 690, 692 (1996) ("In ascertaining the intent of the

legislature, a court should not focus on any single section or provision but should consider the

language of the statute as a whole."). This is because "[a] statute is passed as a whole and not in

parts or sections and is animated by one general purpose and intent" 2A Norman J. Singer &

J.D. Shambie Singer, Sutherland Statutes and Statutory Construction. § 46.5 (7th ed. 2007).

Applying these concepts, we believe Section 63-7-940(A)(2)'s "law enforcement officer"

language cannot be construed so broadly so as to include coroners. Black's Law Dictionary
defines the term "law enforcement officer" as "[a] person whose duty is to enforce the laws and

preserve the peace." Black's Law Dictionary (10th ed. 2014). By contrast, the same publication
defines a coroner as "[a] public official whose duty is to investigate the causes and circumstances
of any death that occurs suddenly, suspiciously, or violently." Black's Law Dictionary (10th ed.
2014). Thus, when looking to the plain meaning of the phrase "law enforcement officer" as used
in Section 63-7-940(AX2), it becomes apparent that the Legislature, by using the phrase "law
enforcement officer" did not intend to extend Section 63-7-940(A)(2) directly to coroners.

Indeed, if the Legislature had intended to do so, it could have said as much by simply adding the
phrase "and coroners" to the statute so as to allow for a broader application of Section 63-7-
940(A)(2)'s terms; however, because it did not, we cannot construe the statute in this fashion.
See Hodges. 341 S.C. at 86-87, 533 S.E.2d at 582 (explaining with respect to statutory

construction that, "to express or include one thing implies the exclusion of another or the
alternative.").

Moreover, we believe this construction of Section 63-7-940(A)(2) is consistent with prior

opinions from this Office; opinions which have consistently explained a coroner is not a law
enforcement officer. For instance, in 2006, when asked whether a coroner should be considered
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a "law enforcement officer" for purposes of Section 38-53- 190's surety restrictions, we

explained that while "a coroner has authority similar to that of a law enforcement officer ... a
coroner does not possess sufficient law enforcement authority to be considered a 'law

enforcement officer' for purposes of Section 38-53-190." On. S.C. Att'v Gen.. 2006 WL 981691
(March 27, 2006). Likewise, in 1996 we advised that a coroner was not a law enforcement
officer for purposes of Section 23-1-40 of the Code, a provision dealing with the salaries of law

enforcement officers. On. S.C. Att'v Gen.. 1996 WL 94018 (February 12, 1996). Instead, both
opinions explained "[t]he constitutional office of coroner is quasi-judicial in nature and, although
some investigative duties are attached, the duties are closer to the judicial branch than that of the
executive." Op. S.C. Att'v Gen.. 2006 WL 981691 (March 27, 2006); On. S.C. Att'v Gen.. 1996
WL 94018 (February 12, 1996) (detailing that the Supreme Court of South Carolina "tended to
view the duties of a coroner as primarily quasi-judicial as well."). Thus, consistent with our

prior opinions, we believe Section 63-7-940(AX2)'s use of the phrase "law enforcement officer"
does not include a coroner.

B. Applying Section 17-7-175

Despite our conclusion in Section 1(A) above, we believe it is clear that a coroner

conducting a death investigation may request, access and use unfounded case information from

DSS personnel without violating the terms of Section 63-7-940 of the Code. In particular,
because the express terms of Section 17-7-175 empower a coroner to "issue subpoena duces

tecum" and since Section 17-7-175 further instructs law enforcement to "serve these subpoenas,"

it is the opinion of this Office that DSS may release unfounded case information to a law
enforcement officer serving a coroner's subpoena in a death investigation.

Section 17-7-175 of the Code states in relevant part that a coroner may:

issue subpoenas duces tecum to compel individuals to produce copies of
documents or other materials which are relevant to a death investigation. Any law
enforcement officer with appropriate jurisdiction is empowered to serve these
subpoenas and receive copies ofdocuments and other materialsfor return to the
coroner. In the alternative, the coroner may require the individual subpoenaed to
appear at the inquest or proceeding in order to produce copies of the documents or
materials subpoenaed.

S.C. Code Ann. § 17-7-175 (2014) (emphasis added).

Here, applying Section 17-7-175, we believe a coroner investigating whether a child's
death was the result ofabuse or neglect may request, access and use unfounded case information
from DSS personnel without violating the terms of Section 63-7-940 of the Code. Specifically,
because Section 63-7-940(A)(2) actually permits DSS personnel to disclose unfounded case
information to "the department or a law enforcement officer or agency, for the purpose [of]
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investigating allegations of abuse or neglect" and since a coroner's subpoena is actually served
by law enforcement, it follows that Section 63-7-940(A)(2), by its terms, permits the disclosure
of unfounded case information to a coroner issuing a subpoena duces tecum. See 63-7-
940(A)(2) (explaining unfounded DSS case information may be disclosed to "the department or
a law enforcement officer or agency, for the purpose [of] investigating allegations of abuse or
neglectf.]"). Indeed, to find otherwise would not only be inconsistent with the plain meaning of
Section 63-7-940(A)(2), but would also clearly limit "the coroner's investigative duties of
determining the probable cause of death of an individual." Op. S.C. Att'v Gen.. 2015 WL
6520648 (October 14, 2015). Accordingly, we believe Section 63-7-940(A)(2)*s disclosure
prohibitions are not offended when a coroner investigating whether a child's death was the result
of abuse or neglect, issues a subpoena duces tecum to compel disclosure of DSS unfounded case
information and such a subpoena is, consistent with Section 17-7-175, served by law
enforcement.

II. Conclusion

In conclusion, it is the opinion of this Office that a coroner, while not a law enforcement
officer for purposes of Section 63-7-940(A)(2), does in fact possess the authority to request,
access and use unfounded case information directly from DSS personnel. Specifically, and as
explained above, because Section 17-7-175 empowers coroners to "issue subpoenas duces
tecum" and instructs law enforcement to "serve these subpoenas," a coroner investigating
whether a child's death was the result of abuse or neglect may request, access and use unfounded
case information from DSS personnel without violating the terms of Section 63-7-940 of the
Code.

Sincerely, ^

/

Brendan McDonald

Assistant Attorney General

'ED AND APPROVED BY:REVIE^

/

Robert D. Cook
Solicitor General


