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Alan Wilson
ATTORNEY GENERAL

April 25. 2016

The Honorable Molly M. Spearman. Superintendent

South Carolina Department of Education

Rutledge Building. 1429 Senate Street

Columbia. SC 29201

Dear Superintendent Spearman:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter dated February 17. 2016 to the Opinions section

for a response. The following is this Office's understanding of your question and our opinion based on

that understanding.

Question (as quoted from your letter):

The South Carolina Department ofEducation (SCDE) seeks an opinion on an issue as it relates to § 59

32-10, el seq., [the South Carolina] Comprehensive Health Education Program. The SCDE is tasked

with enforcing the newly enacted Erin 's Law found at § 59-32-[3J0(G). Subsection G provides that

"Beginning with the 2015-2016 school year, districts annually shall provide age-

appropriate instruction in sexual abuse and assault awareness and prevention to all

students in four-year-old kindergarten, where offered, through twelfth grade. This

instruction must be based on the units developed by the board, through the department,

pursuant to § 59-32-20!B). "

Section 59-32-50. enacted before Erin 's Law, provides that after proper notice by the school, parents may

opt their children out ofportions of the Comprehensive Health Education Program. Those portions do

not specifically include the later-enacted Erin 's Law. rather it references "reproductive health. " "family

life. " and "pregnancy prevention. " Those defined terms do not use the words "sexual abuse and assault

awareness prevention, " but they do mention "criminal sexual conduct " and other topics that could be

interpreted as being within the Erin 's Law provision.

The question is whether parents may, after noticefrom the school, opt their children out ofthe Erin 's Law

instruction.

Discussion:

As you are aware, the Attorney General is statutorily required to consult and advise State officers on
questions of law concerning their official business. S.C. Code § 1-7-1 10. Our advice to you regarding

your legal question will begin and end with the recommendation you seek legislative clarification. In the

event you are not able to receive the clarification needed, we offering the following analysis.

Let us begin by reviewing South Carolina Code § 59-32-50. It reads:

SECTION 59-32-50. Notice to parents; right to have child exempted from

comprehensive health education program classes.
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Pursuant to policies and guidelines adopted by the local school board, public

school principals shall develop a method of notifying parents of students in the

relevant grades of the content of the instructional materials concerning

reproductive health, family life, pregnancy prevention, and of their option to

exempt their child from this instruction, and sexually transmitted diseases if

instruction in the diseases is presented as a separate component. Notice must be

provided sufficiently in advance of a student's enrollment in courses using these

instructional materials to allow parents and legal guardians the opportunity to
preview the materials and exempt their children.

A public school principal, upon receipt of a statement signed by a student's parent

or legal guardian stating that participation by the student in the health education

program conflicts with the family's beliefs, shall exempt that student from any

portion or all of the units on reproductive health, family life, and pregnancy

prevention where any conflicts occur. No student must be penalized as a result of

an exemption. School districts shall use procedures to ensure that students

exempted from the program by their parents or guardians are not embarrassed by

the exemption.

S.C. Code § 59-32-50 (1976 Code, as amended) (emphasis added). The first step in statutory

interpretation is to determine and achieve legislative intent. Hawkins v. Bruno Yacht Sales. Inc.. 353 S.C.

31, 39, 577 S.E.2d 202, 207 (2003). As we have stated in prior opinions of this Office, "the title or

caption of an act may be properly considered to aid in the construction of a statute and to show the intent

of the Legislature." Op. S.C. Att'v Gen.. 2004 WL 2451474 (Oct. 15, 2004) (citing Lindsay v. Southern

Farm Bureau Cas. Ins. Co.. 258 S.C. 272, 188 S.E.2d 374 (1972)). The title to Section 59-32-50 is clear

in giving parents notification of their right to exempt their child from "comprehensive health education
program classes." Moreover, the caption of the statute's act includes "SO AS TO PROVIDE FOR THE

ESTABLISHMENT OF A COMPREHENSIVE HEALTH EDUCATION PROGRAM IN

ELEMENTARY AND SECONDARY SCHOOLS, ... AN EXEMPTION FOR STUDENT
PARTICIPATION..." Act No. 437, 1988 S.C. Acts 291 1. As you mention in your letter, the statute

specifically authorizes the exemption from "reproductive health, family life, and pregnancy prevention ...
and sexually transmitted diseases if instruction in the diseases is presented as a separate component." S.C.

Code § 59-32-50. Those terms are statutorily defined in Section 59-32-10. Both Sections 59-32-20(B)
and 59-32-30(G) direct "age-appropriate" instruction in "sexual abuse and assault awareness and
prevention" to "four-year-old kindergarten" through "twelfth grade" and both sections are located under

the title of and within the Comprehensive Health Education Program as located in Chapter 32 of Title 59
of the South Carolina Code of Laws. Furthermore, this Office has previously opined concerning the
exemptions to the Comprehensive Health Education Act and concluded that they would apply to
instruction before or after the Act. Op. S.C. Att'v Gen... 1989 WL 406202 (October 12, 1989). Therefore,
the simple deduction is that the General Assembly intended if there are units or instruction as a part of the
Comprehensive Health Education Program covering materials "concerning reproductive health, family
life, [and] pregnancy prevention... and sexually transmitted diseases if instruction in the diseases is
presented as a separate component" as statutorily defined, a parent may exempt their child.

Sections 59-32-20(B) and 59-32-30(G), which require instructional units in "sexual abuse and assault

awareness and prevention," do not appear to offer a parental exemption to the extent the instructional
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units do not cover "reproductive health, family life, and pregnancy prevention... and sexually transmitted
diseases if instruction in the diseases is presented as a separate component." However, please note the

provisions of Chapter 32 do not apply to private schools. S.C. Code § 59-32-70; S.C. Code Regs. 43-238

(1992). Therefore, we cannot support a conclusion that the General Assembly believes and intended that

Section 59-32-30(G) would apply to all children in South Carolina since the entire Comprehensive I lealth

Education Program does not apply to students in private schools according to Section 59-32-70. Jd,

Recommendation:

As stated above, our advice to you regarding your legal question will begin and end with the

recommendation you seek clarification from the General Assembly. However, if you are not able to

obtain legislative clarification, we advise we believe a court will determine the General Assembly

intended' if there are units or instruction as a part of the Comprehensive Health Education Program2
covering materials "concerning reproductive health, family life, pregnancy prevention ... and sexually

transmitted diseases if instruction in the diseases is presented as a separate component," a parent may

exempt their child. Regarding units or instruction concerning "sexual abuse and assault awareness and

prevention." there does not appear to be a parental exemption for students in public schools to the extent

the information does not concern "reproductive health, family life, pregnancy prevention ... and sexually

transmitted diseases if instruction in the diseases is presented as a separate component" and their statutory

definitions. Nevertheless, until a court or the General Assembly specifically addresses the issues

presented in your letter, this is only an opinion on how this Office believes a court would interpret the law

in the matter. Additionally, you may also petition the court for a declaratory judgment, as a court of law

interprets statutes and make such determinations. See S.C. Code § 15-53-20. If it is later determined

otherwise, or if you have any additional questions or issues, please let us know.

Sincerely.

Anita S. Fair

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

*•' L/f.
m/ J <

|x%ert D. Cook
olicitor General

This legal opinion is based solely on the law provided to us in your question as the law is currently written and

does address the politics behind the subject and the arguments thereof.

2 Please note as stated above that the Comprehensive Health Education Program does not apply to children in private
schools. S.C. Code § 59-32-70: S.C. Code Regs. 43-238 ( 1992).


