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Office of the Attorney General

State of South Carolina
Opinion No. 4284

March 4, 1976

*1  Senator James B. Stephen
State House
Columbia, South Carolina

Dear Senator Stephen:
The Free Conference Report of the General Assembly of South Carolina dated March 3, 1976, recommends the passage
of H. 2727, as amended. The proposed legislation, among other things, would establish a probate court in each of the
several counties in South Carolina. Section 3 of that proposal provides as follows:
In addition to the judge of probate, there shall be an associate judge of probate in those counties in which the governing
body thereof appropriates the necessary funds therefor. Associate judges of probate shall be appointed by the judge of
probate to serve at his pleasure for a term coterminous with the term of the judge of probate. The associate judge of
probate shall have jurisdiction to hear and decide all matters within the jurisdiction of the probate court hearing such
matters as may be assigned him by the judge of probate. The judge of probate shall be accountable and responsible for
all acts of his associate within the scope of his duties.

You have requested that we advise you as to whether or not, in our opinion, the provision just quoted is constitutional.

As our Supreme Court observed in State, ex rel. McLeod v. the Court of Probate of Colleton County, —— S.C. ——,
—— S.E.2d ——, Opinion No. 20129 filed December 10, 1975:
There can be no doubt but that the probate courts of this State come within the orbit of new Article V. Slip Op. at 22.

Article V, Section 8 reads as follows:
Jurisdiction in matters testamentary and of administration, in matters appertaining to minors and to persons mentally
incompetent, shall be vested as the General Assembly may provide, consistent with the provisions of Section 1 of this
Article.

And, Article V, Section 1 reads:
The judicial power shall be vested in a unified judicial system, which shall include a Supreme Court, a Circuit Court, and
such other courts of uniform jurisdiction as may be provided for by general law.

The Court declared unconstitutional various acts which altered the powers of several probate judges and courts because
those acts extended the present non-unified system of probate courts. Clearly, the rationale that led to the invalidation
of the acts contested in the aforementioned action is not applicable here because the proposed legislation does not in any
way extend the present non-unified probate court system. To the contrary, it establishes a new unified system.

We do not feel that the fact that several counties may have associate judges of probate, depending upon the action of their
governing bodies, would render the proposed legislation unconstitutional. The probate courts that are to be established
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would still exercise uniform jurisdiction. Cf., Cort Industries Corp. v. Swirl, Inc., 264 S.C. 142, 213 S.E.2d 445 (1975).
Moreover, in their final report to the Governor and to the General Assembly of South Carolina, the drafters of the new
judicial article stated:
*2  It is anticipated that the General Assembly would enact laws providing for the courts authorized by this [Article].

The laws could be drafted so that local areas may determine which of these courts would be established. See, Final Report
of the Committee to Make a Study of the South Carolina Constitution of 1895 at 61.

If, as the drafters of Article V anticipate, the General Assembly could prescribe laws by which local areas could
constitutionally determine which courts established by general law such areas could have, it necessarily follows that the
General Assembly by general law may constitutionally prescribe that local areas, in this case counties, could determine
which judicial officers are to serve such courts.

As long as the jurisdiction of the probate courts which would be established by the proposed legislation remains uniform
so that the powers and duties exercised by one probate court are exercisable by all other probate courts in the State, the
fact that some counties would have associate probate judges and others would not would be immaterial so long as those
counties which would not have such judicial officers possessed the opportunity to secure them.

Finally, in our opinion, the fact that some counties will have associate probate judges and some counties will not does
not render the unified system any less unified. ‘A unified judicial system in the present constitutional sense,’ the Supreme
Court held in State, ex rel. McLeod v. Knight, —— S.C. ——, —— S.E.2d ——, Opinion No. 20035 filed June 16, 1975,
‘means a state-wide system.’ The feature questioned here is state-wide in its application. Any county governing body
may elect to provide for the office of associate probate judge.

In summary, the provision quoted above is constitutional, in our opinion.
 Kind regards,

C. Tolbert Goolsby, Jr.
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