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*1  Three members of the South Carolina Commission for the Blind must meet the legal definition of blindness, rather

than simply have a visual acuity not exceeding 20 /200.

TO: Henry F. Watts,
State Commissioner for the Blind

QUESTION PRESENTED:

What construction should be placed on the phrase ‘of whom three shall have a visual acuity not to exceed 20 /200’, as

it appears in South Carolina Code § 71–291?
 
AUTHORITIES:

§§ 1 and 2, Act 958 of 1966, as last amended by Act 135 of 1975 (S. C. Code §§ 71–291, 71–292 [Supplement]).

82 C.J.S. Statutes, §§ 311, 315 and 316.

Creech v. S. C. Public Service Authority, 200 S.C. 127, 30 S.E.2d 645 (1942).

Stephens v. Hendricks, 226 S.C. 79, 83 S.E.2d 778 (1954).

McLeod v. Montgomery, 244 S.C. 308, 136 S.E.2d 778 (1964).
 
DISCUSSION:

This question involves the construction of S.C. Code, § 71–291 (1975 Supplement). This code section requires that of
the seven members comprising the South Carolina Commission for the Blind, ‘three shall have a visual acuity not to

exceed 20 /200,’ whereas ‘blindness' is more precisely defined in S.C. Code, § 71–292 (1975 Supplement). Code § 71–292

provides in part:
. . .

(1) ‘Blindness' is defined as that level of central visual acuity, 20 /200 or less in the better eye with correcting glasses, or

a disqualifying field defect in which the peripheral field has contracted to such an extent that the widest diameter of
visual field subtends an angular distance no greater than twenty degrees and which is sufficient to incapacitate him for
self-support, or an eighty per cent loss of visual efficiency resulting from visual impairment in more than one function
of the eye, including visual acuity for distance and near, visual fields, ocular, mobility, and other ocular functions and
disturbances.
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. . .

The issue is whether the requirement is that at least three of the members of the Commission be legally blind, or simply

have a visual acuity not exceeding 20 /200.

The purpose of all rules of statutory construction is to discover the true intention of the legislature. 82 C.J.S. Statutes,
§ 311; Creech v. S. C. Public Service Authority, supra 200 S.C. 127, 20 S.E.2d 645. Furthermore, the rules of statutory
construction include presumptions against unreasonable or absurd results. Stephens v. Hendricks, supra; McLeod v.
Montgomery, supra.

The South Carolina Commission for the Blind is the state agency charged with providing a wide array of services for
the visually handicapped of this State. Hence, the purpose the Legislature had in mind by requiring that three of the
Commission's members have a visual impairty would appear to insure minimum consumer representation on the agency's
board.

Considering this purpose it would follow that the legislative intent is that at least three of the members be legally blind,
rather than the requirement found literally within S. C. Code, § 71–291. To reach the opposite conclusion would be

unreasonable. The qualification of ‘having a visual acuity not to exceed 20 /200,’ by itself as it appears in this code section

would allow a person who has an uncorrected visual acuity of 20 /200, correctable to 20 /20 to meet this requirement, but

would deny a person who is legally blind because of a field of vision defect this status. Such a construction of statutory
definitions in this mechanical fashion leads not only to this unreasonable result, but creates an incongruity in the law,
which is impermissible. 82 C.J.S. Statutes, § 315.
 
CONCLUSION:

*2  It is therefore the opinion of this office that the requirement that three members of the South Carolina Commission

for the Blind ‘have a visual acuity not to exceed 20 /200’ can be construed as requiring nothing more or less than that

these three members be legally blind as more precisely defined in S. C. Code, § 71–292.

Harry B. Burchstead, Jr.
Assistant Attorney General
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