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*1  By virtue of the provisions of Section 32–818, 1962 Code of Laws of South Carolina, as amended, all duly licensed

doctors of podiatric medicine are entitled to use the facilities of all county, township, or municipal hospitals, clinics and
tuberculosis camps.

TO: Dr. James D. Hill
State Board of Podiatry Examiners

QUESTION PRESENTED:

Whether a duly licensed doctor of podiatric medicine is entitled to the use of public hospital facilities.
 
AUTHORITIES:

Section 32–818; 56–1543 through 56–1543, 1962, Code of Laws of South Carolina, as amended.

Suber v. South Carolina State Board of Health, 259 S.C. 558, 193 S.E.2d 520, 1972.
 
DISCUSSION:

Section 32–818, 1962 Code of Laws of South Carolina, as amended, deals with county, township or municipal hospitals,
clinics and tuberculosis camps and provides:
In the management of such hospital or tuberculosis camp, no discrimination shall be made against any practitioner of
any school of medicine recognized by the laws of this State, and all such legal practitioners shall have the privilege of
treating patients in such hospital or tuberculosis camp.

Podiatry is recognized as a school of medicine by the laws of this State, and as such, all duly licensed doctors of podiatric
medicine are entitled to the use of the types of hospital facilities to which Section 32–817 is applicable. Section 56–1543
through 56–1543.25, 1962 Code of Laws of South Carolina, as amended; Suber v. South Carolina State Board of Health
259 S.C. 558, 193 S.E.2d 520, 1972.

Furthermore, by virtue of Section 56–1543.25, the recipients or beneficiaries of the aid or services of ‘any agency of the
State, county or municipality, . . . (or) any commission or clinic, . . . (or) any board administering relief, social security,
health insurance or health service under the laws of the State of South Carolina,’ are guaranteed the right to request and
receive treatment by a duly licensed podiatrist. Unlike Section 32–818, this provision deals with the rights of the patient
rather than the rights of the doctor, and will expand a podiatrist's access to public hospital facilities only by necessary
implication, if it expands the access at all.
 
CONCLUSION:
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Therefore, the opinion of this Office is that by virtue of the provisions of Section 32–818, 1962 Code of Laws of South
Carolina, as amended, all duly licensed doctors of podiatric medicine are entitled to use the facilities of all county,
township, or municipal hospitals, clinics and tuberculosis camps.

Harry B. Burchstead, Jr.
Assistant Attorney General
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