ALAN WILSON
ATTORNEY GENERAL

December 17,2018

VIA U.S. MAIL AND FAX 843-374-2946

Florence County School District Three Board of Trustees
PO Drawer 1389
Lake City, SC 29560

Dear Trustees:

You have requested an opinion from this Office regarding whether it would be dual office holding for a
person to simultaneously serve as a trustee on the Florence County School District Three Board of
Trustees and on both the Executive Board' and as a Delegate for the South Carolina Democratic Party.

LAW/ANALYSIS:

Dual office holding is prohibited by the South Carolina Constitution, which provides:

[n]o person may hold two offices of honor or profit at the same time, but
any person holding another office may at the same time be an officer in
the militia, member of a lawfully and regularly organized fire
department, constable, or a notary public . . . The limitation above set
forth does not prohibit any officeholder from being a delegate to a
constitutional convention.

S.C. Const, art. XVII § 1 A.
The South Carolina Supreme Court explains that an “office” for dual office holding purposes is:

“One who is charged by law with duties involving an exercise of some
part of the sovereign power, either small or great, in the performance of
which the public is concerned, and which are continuing, and not
occasional or intermittent, is a public.officer.” Sanders v. Belue, 78 S.C.
171, 174, 58 S.E. 762, 763 (1907), “In considering whether a particular
position is an office in the constitutional sense, it must be demonstrated
that “[t]he power of appointment comes from the state, the authority is
derived from the law, and the duties are exercised for the benefit of the

' We believe that you are referring to the Florence County Democratic Party Executive Committee and are
answering your question on that basis.
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public.” Willis v. Aiken County, 203 S.C. 96, 103 26 S.E.2d 313, 316
(1943). “The powers conferred and the duties to be discharged with
regard to a public office must be defined, directly or impliedly, by the
legislature or through legislative authority . . .” 63C Am Jur.2d Public
Officers and Employees § 5 (2009).

Segars-Andrews v. Judicial Merit Selection Commission, 387 S.C. 109, 691 S.E.2d 453 (2010).
Other relevant considerations for an office are:

whether the position was created by the legislature; whether the
qualifications for appointment are established; whether the duties, tenure,
salary, bond, and oath are prescribed or required; whether the one
occupying the position is a representative of the sovereign; among
others.

Op. S.C. Atty. Gen., 2013 WL 3243063 (June 17, 2013) (quoting State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 478,
266 S.E.2d 61, 62 (1980)).

Our Office has consistently advised that aschool board trustee is an office for dual office holding
purposes. See Op. S.C. Atty. Gen., 2014 WL 2591468 (May 20, 2014); Op. S.C. Atty. Gen., 1991 WL
633003 (June 19, 1991). In contrast, we have concluded on numerous occasions that a person may serve
as a political party officer without violating the dual office holding provision, because a political party
officer does not occupy a statutory or constitutional office within the meaning of the provision. See Op.
S.C. Atty. Gen., 1982 WL 189187 (Feb. 24, 1982); Op. S.C. Atty. Gen., 1982 WL 189216 (March 23,
1982); Op. S.C. Atty. Gen., 2003 WL 23138219 (Dec. 15, 2003); Op. S.C. Atty. Gen., 2008 WL 317750
(Jan. 18, 2008); Op. S.C. Atty. Gen., 1986 WL 289806 (July 29, 1986); Op. S.C. Atty. Gen,, 1978 WL
34722 (Feb. 24, 1978).

Because a political party officer does not hold a public office, our opinion is that an individual can serve
simultaneously as a trustee on the Florence County School District Three Board of Trustees, a
committeeman on the Florence County Democratic Party Executive Committee, and as a delegate for the
South Carolina Democratic Party.

We want to emphasize that our conclusion is based on an individual serving as a delegate for a political
party, and not as an elector, since this Office has previously determined that an elector is a public
officer. See Op. S.C. Atty. Gen., 1976 WL 23076 (Sept. 21, 1976). Delegates differ from electors in that
delegates represent their geographic area within their political party, while electors cast their state’s
electoral votes for president and vice-president after the presidential election is held. Cf. S.C. Code Ann.
§ 7-9-70 & 80 (1976 Code, as amended) (discussing party delegates), § 7-19-70 (1976 Code, as amended)
(governing the election of presidential electors). Therefore the role of a delegate is consistent with our
prior opinions regarding political party officers, and distinguished from our prior opinions regarding
electors. See id.; see also Op. S.C. Atty. Gen., 1976 WL 23076 (Sept. 21, 1976).
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CONCLUSION:

Because a political party officer does not hold a public office, we believe that an individual can serve
simultaneously as a trustee on the Florence County School District Three Board of Trustees, a
committeeman on the Florence County Democratic Party Executive Committee, and as a delegate for the
South Carolina Democratic Party. We want to emphasize, however, that our conclusion is based on an
individual serving as a delegate for a political party, and not as an elector, since this Office has previously
determined that an elector is a public officer. See Op. S.C. Atty. Gen., 1976 WL 23076 (Sept. 21, 1976).

Sincerely, \
X 7

Elinor V. Lister
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

f
Wil
Robert D. Cook
Solicitor General




