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Alan Wilson
ATTORNEY GENERAL

September 30, 2021

Mr. Kevin A. Shwedo, Executive Director

South Carolina Department of Motor Vehicles

PO Box 1498

Blythewood, SC 29016

Dear Mr. Shwedo:

You have requested an opinion from this Office regarding whether the South Carolina
Department of Motor Vehicles ("DMV") can collect infrastructure maintenance fees from
entities that title or register vehicles in South Carolina with the intent of using them for short-
term rentals.

LAW/ANALYSIS

To provide some background, motor vehicles utilizing the highways in South Carolina are
required to be registered and licensed:

Every motor vehicle, trailer, semitrailer, pole trailer and special
mobile equipment vehicle driven, operated or moved upon a
highway1 in this State shall be registered and licensed in
accordance with the provisions of this chapter. It shall be a
misdemeanor for any person to drive, operate or move upon a
highway or for the owner knowingly to permit to be driven,
operated or moved upon a highway any such vehicle which is not
registered and licensed and the required fee paid as provided for in
this chapter.

S.C. Code Ann. § 56-3-1 10 (1976 Code, as amended) (emphasis added).

However, some motor vehicles are exempt from registration and licensing:

i «' Street' or 'highway' means the entire width between boundary lines of every way publicly maintained when any
part of it is open to the use of the public for vehicular travel." S.C. Code Ann. § 56-3-20 (1976 Code, as amended).
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(1) a vehicle driven, operated, or moved upon a highway pursuant
to the provisions of this chapter relating to nonresidents or under
temporary permits issued by the department as authorized;

(2) any implement of husbandry, including a knuckleboom loader
mounted on a trailer or straight truck, whether of a type otherwise
subject to registration and license which only incidentally is
operated or moved upon a highway;

(3) a special mobile equipment vehicle which only occasionally is
moved over a highway and special mobile equipment vehicle of
the State or its departments, agencies, or political subdivisions;

(4) a vehicle owned and operated by the government of the United
States; and

(5) a trailer or semitrailer commonly used in combination with a
large commercial motor vehicle, as defined in Section 12-37-2810,
for which trailer or semitrailer the fee imposed pursuant to Section
12-37-2860 is paid and applicable registration requirements
provided pursuant to Article 23, Chapter 37, Title 12, are met, and
a distinctive permanent plate has been issued pursuant to Section
12-37-2860.

(6) firefighting vehicles that are publicly owned by the state or a
county, municipality, or special purpose district . . .

S.C. Code Ann. § 56-3-120 (1976 Code, as amended).

DMV "may register and license vehicles .... upon application being made therefor by the owner
and the required fees paid . . ." S.C. Code Ann. § 56-3-190 (1976 Code, as amended) (emphasis
added). The owner of a motor vehicle required to be registered and licensed in this State must
pay registration and license fees when registering and licensing the vehicle and biennially after
that. See S.C. Code Ann. § 56-3-610 (1976 Code, as amended). In addition to registration and
license fees, the owner or lessee of a motor vehicle required to be registered is initially
responsible for paying an infrastructure maintenance fee:

(A) In order to account for the necessary road maintenance caused
by each item traversing the roads of this State, in addition to the
registration fees imposed by this chapter, the owner or lessee of
each vehicle or other item that is required to be registered pursuant
to this chapter must oav an infrastructure maintenance fee upon
first titling or registering the vehicle or other item. Also, the owner
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or lessee of each trailer or semitrailer must pay the fee upon first
titling or registering the trailer or semitrailer. The Department of
Motor Vehicles may not issue a title or registration until the
infrastructure maintenance fee has been collected ....

(B) If upon purchasing or leasing the item from a dealer, the owner
or lessee first registers the item in this State, then the fee equals

five percent, not to exceed five hundred dollars, of the gross
proceeds of sales, or sales price, as those terms are defined in
Chapter 36, Title 12. If the dealer holds a South Carolina retail
license or offers to license, title, or register the item, then the
dealer must collect the fee and remit it to the Department of Motor
Vehicles. If the dealer does not license, title, or register the item,
the customer must pay the infrastructure maintenance fee to the

department when titling or registering the vehicle.

(C)(1) If upon purchasing or leasing the item from a person other
than a dealer, the owner or lessee first registers the item in this
State, then the fee equals five percent, not to exceed five hundred

dollars, of the fair market value of the item. If the lessee purchases
the vehicle he originally leased and the registrant of the vehicle

remains the same, the person does not owe an additional
infrastructure maintenance fee.

(2) Excluded from the fee imposed pursuant to this subsection are:

(a) items transferred:

(i) to members of the immediate

family;

(ii) to a legal heir, legatee, or
distributee;

(iii) from an individual to a

partnership upon formation of a

partnership, or from a stockholder to

a corporation upon formation of a

corporation;

(iv) to a licensed motor vehicle or

motorcycle dealer for the purpose of

resale;
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(v) to a financial institution for the
purpose of resale;

(vi) as a result of repossession to any
other secured party, for the purpose
of resale;

(vii) to an insurer for the purpose of
applying for a salvage title;

(b) the fair market value of an item transferred to
the seller or secured party in partial payment;

(c) gross proceeds of transfers of items specifically
exempted by Section 12-36-2120 from the sales or
use tax;

(d) items where a sales or use tax has been paid on
the transaction necessitating the transfer ....

(D)(1) If upon purchasing or leasing the item, the owner or lessee
first titles or registers the item in another state, and subsequently
registers the item in this State, then the fee equals two hundred
fifty dollars.

(2) This subsection does not apply if the owner or lessee of the
item is serving on active duty in the Armed Forces of the United
States. The exclusion allowed by this item also extends to items
owned by the spouse or dependent of a person serving on active
duty in the Armed Forces of the United States ....

(H) Notwithstanding any other provision of this section, any
transaction exempt pursuant to Section 12-36-2120(25), is also
exempt from the infrastructure maintenance fee.2

S.C. Code Ann. § 56-3-627 (1976 Code, as amended) (emphasis added).

2 According to S.C. Code Ann. § 12-36-2120(25) (1976 Code, as amended), "motor vehicles (excluding trucks) or
motorcycles, which are required to be licensed to be used on the highways, sold to a resident of another state, but
who is located in South Carolina by reason of orders of the United States Armed Forces . . ." are exempt from sales
tax.
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In our opinion, DMV can collect infrastructure maintenance fees from owners and lessees of
motor vehicles that are titled or registered in South Carolina for use as short-term rentals.
Pursuant to the plain language3 of the statutes discussed above, motor vehicles that utilize the
highways of this State are required to be registered and licensed, and motor vehicles used as
short-term rentals are not exempt. Therefore, owners and lessees of short-term rentals must pay

the required fees, which include registration and license fees and an infrastructure maintenance
fee. Like any other vehicle that is required to be registered, a title or registration will not be

issued for a short-term rental until the infrastructure maintenance fee has been paid.

Additionally, the use of a vehicle, such as for rental purposes, appears to be irrelevant to

payment of an infrastructure maintenance fee. The language of section 56-3-627 plainly requires
the owner or lessee of a vehicle that is required to be registered to pay an infrastructure

maintenance fee when first titling or registering the vehicle. The statute does not account for

short-term rentals of motor vehicles. Furthermore, an infrastructure maintenance fee is imposed
under three circumstances: purchases or leases from a dealer, purchases or leases from a person

other than a dealer, and purchased or leased vehicles which were first registered out-of-state and

later registered in South Carolina by the same owner. This shows that the initial titling or

registration of a vehicle that has been purchased or leased, and not its use for rental purposes, is

significant when it comes to payment of an infrastructure maintenance fee.

Finally, the purpose of the infrastructure maintenance fee is to "account for the necessary road

maintenance caused by each item traversing the roads of this State." S.C. Code Ann. § 56-3-627

(emphasis added). All of these factors indicate that infrastructure maintenance fees can be

collected from owners and lessees of motor vehicles used as short-term rentals.

You draw our attention to an advisory opinion of the South Carolina Department of Revenue
("DOR"), SC Revenue Ruling #18-1, in which DOR discussed whether an infrastructure
maintenance fee or a sales and use tax applied to the sale or purchase of a vehicle. DOR stated
that the general rule was:

3 In Op. S.C. Attv. Gen.. 2013 WL 5494616 (September 18, 2013), we stated:

"[t]he cardinal rule of statutory construction is to ascertain and effectuate the
intent of the legislature." Hodges v. Rainev. 341 S.C. 79, 86, 533 S.E.2d 578,

581 (2000). "[Courts] will give words their plain and ordinary meaning, and will
not resort to a subtle or forced construction that would limit or expand the
statute's operation." Harris v. Anderson County Sheriffs Office. 381 S.C. 357,

362, 673 S.E.2d 423, 425 (2009). "If a statute's language is plain, unambiguous,
and conveys a clear meaning, then the rules of statutory interpretation are not
needed and a court has no right to impose another meaning." Strickland v.
Strickland. 375 S.C. 76, 85, 650 S.E.2d 465, 472 (2007) . . .
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If the vehicle is required to be registered under Chapter 3 of Title
56 and is registered with the SCDMV, the infrastructure
maintenance fee applies and is remitted to the SCDMV. The sale
or purchase of a vehicle that is subject to the infrastructure
maintenance fee is exempt from state and local sales and use taxes

Id.

In the advisory opinion, DOR was asked if short-term rentals (e.g., daily, weekly) of motor
vehicles were subject to the sales tax. DOR responded:

Yes. The exemption for sales of motor vehicles subject to an IMF
upon registration of the motor vehicle at the SCDMV does not
apply since short-term rentals are not registered by the customer
and therefore are not subject to an IMF.

For example, if a person rents a motor vehicle for a week while in
South Carolina on business, or a person rents a motor vehicle to
move furniture from one location to another, then the rental
payments are subject to the sales tax and not subject to the IMF.

Id (emphasis added).

We believe that DOR's advisory opinion does not contradict our conclusion. The advisory
opinion determines that customers of short-term rentals do not pay infrastructure maintenance
fees, because they do not register the vehicles. It does not prohibit owners and lessees from
paying infrastructure maintenance fees when registering or titling motor vehicles that will be
used as short-term rentals.

CONCLUSION

It is our opinion that DMV can collect infrastructure maintenance fees from owners and lessees
of motor vehicles that are titled or registered in South Carolina for use as short-term rentals.
Motor vehicles that utilize the highways of this State are required to be registered and licensed,
and motor vehicles used as short-term rentals are not exempt. See S.C. Code Ann. §§ 56-3-1 10,
56-3-120. The initial titling or registration of a vehicle that has been purchased or leased, and
not its use for rental purposes, is significant when it comes to payment of an infrastructure
maintenance fee. See S.C. Code Ann. § 56-3-627. Finally, the purpose of the infrastructure
maintenance fee is to "account for the necessary road maintenance caused by each item
traversing the roads of this State." Id (emphasis added).
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s
Sincerely,

*7

Elinor V. Lister

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

/ "2"

Robert D. Cook

Solicitor General


