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Dear Senators Gambrell and Garrett:
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The Honorable Michael W. Gambrell

Member

South Carolina Senate

Post Office Box 142

Columbia, South Carolina 29202

The Honorable Billy Garrett

Member

South Carolina Senate

504 Gressette Bldg.

Columbia, SC 29201

We received your letter requesting an opinion as to the authority of Greenwood County Council

in regard to magistrates’ salaries. Specifically, you ask whether it has the following authority:

Alan Wilson
attorney General

(1) to unilaterally impose a limit on the funding it intends to provide for
magistrates salaries;

(2) to allow magistrates’ salaries to be dependent upon the number of cases a
magistrate concludes; and

(3) to decrease substantially the number of hours necessary to perform the
responsibilities of magistrate’s court.
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As you pointed out in your letter, this Office issued an opinion in 1991 stating the General

Assembly has responsibility for setting a schedule of salaries for magistrates. Op. Att’v Gen., 1991
WL 474756 (S.C.A.G. Apr. 11, 1991) (citing State ex rel. McLeod v. Crowe, 272 S.C. 41, 249
S.E.2d 772 (1979)). Quoting Kramer v. County Council for Dorchester County, 277 S.C. 71, 282
S.E.2d 850 (1981), we stated: ‘“It is certainly competent for the General Assembly to mandate

county funding of county agencies . . . Likewise the General Assembly has the authority to direct
counties to support with county funds the courts of the unified system.’” Id. Accordingly,
magistrates’ compensation is governed by chapter 8 of title 22 of the South Carolina Code,
otherwise known as the Magistrate’s Pay Act. Section 22-8-40 of the South Carolina Code (2007)
not only governs how many magistrates a county must have, but also governs how much

magistrates are paid. This provision states in relevant part:
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(B) Each magistrate in this State must be paid as follows by the county which

he serves:

(2) There is established a base salary for each population category as

follows:

(b) for those counties with a population of at least fifty thousand

but not more than one hundred forty-nine thousand, nine

hundred ninety-nine, according to the latest official United

States Decennial Census, the base salary is forty-five percent of

a circuit judge’s salary for the state’s previous fiscal year;

(a) upon being appointed a magistrate, a magistrate shall be paid

seventy-five percent of the base salary for his county’s

population category as provided in item (2);

(c) upon the magistrate’s completion ofhis second year in office,

a magistrate shall be paid eighty-five percent ofthe lowest salary

rate for his county’s population category as provided in item (2);

(d) upon the magistrate’s completion of his third year in office,

a magistrate shall be paid ninety percent of the lowest salary rate

for his county’s population category as provided in item (2);

(e) upon the magistrate’s completion of his fourth year in office,

a magistrate shall be paid one hundred percent of the lowest

salary rate for his county’s population category as provided in

item (2).

(b) upon completing the requirements of Sections 22-1 -10(C)

and 22-1-16, a magistrate shall be paid eighty percent of the base

salary for his county’s population category as provided in item

(2);

(1) The following salary schedule shall be used to determine a

magistrate’s annual compensation prior to the completion of his

fourth year in office:

(a) for those counties with a population of one hundred fifty

thousand and above, according to the latest official United States

Decennial Census, the base salary is fifty-five percent of a

circuit judge’s salary for the state’s previous fiscal year;



(3) The provisions of this subsection are effective July 1, 2000.

S.C. Code Ann. § 22-8-40(B) (emphasis added). Subsection (K) of this provision states: “No

county may pay a magistrate a salary lower than the base salary established for that county by the

provisions of subsection (B) of this section.” S.C. Code Ann. § 22-8-40(K). Thus, counties must

follow the guidelines set forth in section 22-8-40(B) in determining magistrates’ salaries and

allocate the funding required to meet those obligations. See Davis v. Cnty. of Greenville, 322 S.C.

73, 78, 470 S.E.2d 94, 96-97 (1996) (finding section 22-8-40(B) mandates funding ofmagistrates’

salaries based on application of the formulas therein).
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You also inquire as to whether a magistrate’s pay can be dependent upon the number of cases the

magistrate concludes. Section 22-8-40(B) bases magistrates’ pay on a circuit judge’s salary taking

into account the population of the county and the magistrates’ years of service. Section 22-8-40(B)

does not allow for magistrates’ pay to depend on the number of cases they conclude. In fact, section

22-8-40 indicates part-time magistrates’ pay is determined by the time they spend performing their

official duties, not by how many cases they conclude.

S.C. Code Ann. § 22-8-40(F). Therefore, it is our opinion that magistrates’ pay cannot be based

on the number of cases they conclude.

(c) for those counties with a population of less than fifty

thousand, according to the latest official United States Decennial

Census, the base salary is thirty-five percent of a circuit court

judge’s salary for the state’s previous fiscal year.

Part-time magistrates are entitled to a proportionate percentage of the salary

provided for full-time magistrates. This percentage is computed by dividing by

forty the number of hours a week the part-time magistrate spends in the

performance of his duties. The number of hours a week that a part-time

magistrate spends in the exercise of the judicial function, and scheduled to be

spent on call, must be the average number of hours worked and is fixed by the

county governing body upon the recommendation of the chief magistrate.

However, a part-time magistrate must not work more than forty hours a week,

unless directed to do so on a limited and intermittent basis by the chief

magistrate.

Lastly, you ask us about a county’s ability to decrease the number of hours necessary to perform

a magistrate’s duties. Section 22-8-10 of the South Carolina Code (2007) defines a “fiill-time

magistrate” as “a magistrate who regularly works forty hours a week performing official duties

required of a magistrate as a judicial officer.” As such, a magistrate classified as “full-time” must

work forty hours a week. A “part-time magistrate” as defined in section 22-8-10 is “a magistrate

who regularly works less than forty hours a week performing official duties required of a



S.C. Code Ann. § 22-8-40(J). Analyzing section 22-8-40(J) with section 22-1-10, we concluded:
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magistrate as a judicial officer.” Section 22-8-40(F) gives the county governing body, upon

recommendation of the chief magistrate, the authority to fix the number of hours a part-time

magistrate spends performing his or her duties. Therefore, it is up to the county governing body to

decide the number of hours a part-time magistrate should work. However, section 22-1-10 of the

South Carolina Code (Supp. 2022) requires the county governing body to notify the Senate

delegation of the number of hours each magistrate is required to work prior to the start of their

terms. Section 22-1 -10(A) states that every four years

In a 2003 opinion, this Office considered a county’s ability to reduce the hours and compensation

of magistrates. Op. Att’v Gen., 2003 WL 21471507 (S.C.A.G. June 13, 2003). We cited section

22-8-40(J) of the South Carolina Code, which like sections 22-1-10 and 22-2-40 also prohibits a

decrease in salary during the magistrate’s tenure.

each county governing body must inform, in writing, the Senators representing

that county of the number of full-time and part-time magistrate positions

available in the county, the number of work hours required by each position,

the compensation for each position, and the area of the county to which each

position is assigned. If the county governing body fails to inform, in writing,

the Senators representing that county of the information as required in this

section, then the compensation, hours, and location of the full-time and part-

time magistrate positions available in the county remain as designated for the

previous four years.

A magistrate who is receiving a salary greater than provided for his position

under the provisions of this chapter must not be reduced in salary during his

tenure in office, and must be paid the same percentage annual increase in salary

as other magistrates. Tenure in office continues at the expiration of a term if the

incumbent magistrate is reappointed.

(emphasis added). However, this provision also states: “Each magistrate’s number of work hours,

compensation, and work location must remain the same throughout the term of office, except for

a change (1) specifically allowed by statute or (2) authorized by the county governing body at least

four years after the magistrate’s most recent appointment and after a material change in conditions

has occurred which warrants the change.” S.C. Code Ann. § 22-1 -10(A). Section 22-2-40(C) also

permits changes in the number and status of magistrates as full and part time by an agreement

between the county’s governing body and the Senate delegation. However, even then “a

magistrate’s compensation must not be decreased during his term in office.” S.C. Code Ann. §

22-2-40(C).



Conclusion
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Op. Att’v Gen., 2003 WL 21471507 (S.C.A.G. June 13, 2003). Therefore, while a county
governing body may have authority to change the hours worked by a part-time magistrate, it must

communicate the change to the Senate delegation prior to the start of the magistrate’s term.

Furthermore, the county governing body cannot change the number of hours worked or the

compensation paid during the magistrate’s term unless one of the two requirements in section 22-

1-1 0(A) is satisfied.

Section 22-8-40(J) should be interpreted as the general rule that a magistrate’s

salary must not be reduced during his tenure. Section 22-1 -10(A) would then

be interpreted as an exception to the general rule, but only in the event that

certain conditions are met. In this case, the relevant conditions necessary prior

to a reduction in hours or compensation would be that at least four years have

passed since the magistrate’s most recent appointment and there has been a

material change in conditions. See Op. S.C. Atty. Gen., dated May 14, 1996.

While this Office is not in a position to determine what is or is not a material

change in conditions, it should be noted that “material,” in this context,

generally means “[b]eing both relevant and consequential; crucial.” See The

American Heritage College Dictionary, Third Edition. Accordingly, given the

materiality requirement of Section 22-1 -10(A) and the strong language Section

22-8-40(J), it is clear that a reduction in a magistrate’s hours and compensation

must be based on a substantial change, not mere pretext.

Additionally, prior opinions of this Office also provide support for the

conclusion that Section 22-8-40(J) does not flatly prohibit a county from

reducing the hours and compensation of magistrates based on the provisions of

Section 22-1 -10(A). In opinions dated April 29, 1991 and February 16, 1988,

we concluded that pursuant to Section 22-8-40(D) (now § 22-8 -40(F)) “. . . part-

time magistrates are entitled to a proportionate percentage of the salary

provided full-time magistrates . . . (S)uch percentage is computed by dividing

by forty the number of hours the part-time magistrate spends performing his

duties . . . [I]t appears that part-time magistrates’ ‘salaries’ should be considered

on an hourly wage basis and not as a fixed sum received regardless of the

number of hours worked. ...” Based on this conclusion, we opined in the May

14, 1996 opinion referenced above that "... it appears that the compensation of

a current part-time magistrate could be reduced in proportion to the reduction

in the part-time magistrate’s hours. [Accordingly] [t]here would not be a
conflict with Section 22-8-40(1) [now § 22-8-40(J)] assuming that the salary on

an hourly basis is not being reduced.”



REVIEWED AND APPROVED BY:

Our Supreme Court in Kramer v. County Council for Dorchester County, 277 S.C. 71, 282 S.E.2d

850 (1981), made clear the General Assembly has authority to mandate county funding of courts

of the unified system. The General Assembly specified in the Magistrate’s Pay Act found in

chapter 8 of title 22 of the South Carolina Code how magistrates are to be paid. Section 22-8-40

of the South Carolina Code calculates magistrates’ pay, which is a percentage of a circuit court

judge’s salary and is based on the population of the county the magistrate serves and his or her

years of service. Under section 22-8-40(K), the General Assembly prohibits counties from paying

magistrates a salary lower than that computed under section 22-8-40(B). In accordance with our

1991 opinion, counties may not refuse to pay magisterial salaries. Op. Att’y Gen., 1991 WL

474756 (S.C.A.G. Apr. 1 1, 1991). As such, counties must fund magistrates’ salaries sufficient to

meet the requirements of section 22-8-40. If a county fails to fund magistrates’ salaries as is

required by the Magistrate’s Pay Act, such a failure could result in action by the General Assembly

or possibly a court.
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itoberl D. Cook
Solicitor General

Sincerely,

Cydney Milling

Assistant Attorney General

Regarding the basis of magistrates’ pay, section 22-8-40 requires part-time magistrates be paid a

percentage of the salary paid to full-time magistrates based on the time spent performing their

duties, not based upon the number of cases the magistrate concludes. S.C. Code Ann. § 22-8-40(F).

Section 22-8-40(F) gives county governing bodies the authority to set the number of hours part-

time magistrates work based on a recommendation from the chief magistrate. However, section

22-1-10 requires the county governing body to notify their Senate delegation of each magistrate’s

work hours prior to the commencement of his or her term. Moreover, section 22-1-1 0(A) mandates

the magistrate’s work hours and compensation remain the same during their term barring a statute
authorizing a change or circumstances warranting a change and then only after at least four years

from the magistrate’s most recent term.


