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Alan Wilson

Attorney General
November 05, 2021

Howard M. Knapp

Interim Executive Director

South Carolina Election Commission

P.O. Box 5987

Columbia, SC 29250

Dear Director Knapp:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. Your

letter states the following:

This correspondence is to serve as a request for an opinion regarding the

discretionary authority of county boards of voter registration and elections

("county boards") or their respective county directors to assign special precincts

and polling places for fire district commissions.

A county in the state of South Carolina has established fire district

commissions to administer the fire and rescue efforts in the unincorporated areas

of the county (separated into districts). It has recently come to the attention of

this agency that the county board staff has established the local fire stations of the

local fire districts as the precinct and polling place locations for their respective

fire district commission elections. In other words, instead of going to their

normal precinct/polling place to vote for fire district commissioners, voters must

instead go to the fire stations administered by the very fire district commissioners

that are on the ballot.

With the exception of § 7-7-910 that provides narrowly tailored reasons

for moving or consolidating precincts and polling places (none of which the

Commission believes apply to this situation), the Commission is not aware of

anything in the S.C. Code of Laws that allows for this practice. Nevertheless, the
Commission requests an opinion from your office as to whether this practice of

establishing special polling places for elections for only certain offices is

permitted.
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Law/Analysis

It is this Office's opinion that the General Assembly did not authorize county boards of

voter registration and elections ("county boards") to alter polling locations except where
provided for by statute. It is this Office's long standing policy, like that of our state courts, to

defer to an administrative agency's reasonable interpretation of the statutes and regulations that it
administers. See Op. S.C. Att'v Gen.. 2013 WL 3133636 (June 11, 2013); see also Kiawah Dev.

Partners. II v. S.C. Dep't of Health & Envtl. Control. 411 S.C. 16, 34, 766 S.E.2d 707, 718
(2014) ("[W]e give deference to agencies both because they have been entrusted with

administering their statutes and regulations and because they have unique skill and expertise in

administering those statutes and regulations."). The South Carolina Code requires the State

Election Commission (the "Commission"), through its executive director, to supervise the county
boards' conduct of elections and voter registration for compliance state and federal law. S.C.

Code § 7-3-20 (2019). Therefore, this Office will defer to the Commission's reasonable
interpretations of state law regarding the conduct of elections.

Your letter states the Commission does not believe county boards have authority,

generally, to designate a different polling place for fire district commission elections. Moreover,
the Commission does not believe the circumstances required to designate an alternative polling
place in an "emergency situation" have been satisfied. S.C. Code § 7-7-910. Because this Office
cannot find facts in an opinion, for purposes of analysis, we will defer to the Commission's
determination of fact in the request letter that an emergency situation is not present. See Op. S.C.

Att'v Gen.. 2006 WL 1207271 (April 4, 2006) ("Because this Office does not have the authority
of a court or other fact-finding body, we are not able to adjudicate or investigate factual

questions"). Based on the authorities discussed below, this Office agrees with the Commission's
position that county boards are not authorized to designate a different polling place for fire

district commission elections.

The South Carolina Constitution states that the General Assembly has the power "to
establish or alter the location of voting precincts in any County." S.C. Const, art. VII, § 13.1
Chapter 7 of title 7 of the South Carolina Code governs polling precincts and voting places.
Therein, section 7-7-10 states:

For the purpose of holding any general, primary, or special election in this State,
the voting precincts and voting places in the several counties of the State shall be
designated, fixed, and established by the General Assembly. Nothing in this
chapter prohibits a county board of voter registration and elections from
establishing multiple polling places within a precinct, provided that voters are

1 The South Carolina Code defines "voting or polling precinct" to mean "an area created by the legislature
for convenient localization of polling places and which administers and counts votes therein as a local
unit in all elections." S.C. Code Ann. § 7-1-20(6) (Supp. 2021). Additionally, "voting place" is defined
as "a place within a voting or polling precinct where ballots may be cast." Id.



Director Howard M. Knapp

Page 3

November 05, 2021

assigned to these polling places alphabetically or geographically as determined by

the county board of voter registration and elections and approved by a majority of

that county's legislative delegation. A voter must be notified in writing of his

transfer to a new polling place and the location of the new polling place.

S.C. Code Ann. § 7-7-10 (emphasis added). The General Assembly has, by and large, delegated

the authority to determine polling place locations to the county boards within their respective

jurisdictions. See S.C. Code Ann. § 7-7-30 et seq. However, this Office has not located authority

for assigning electors to a separate precinct or polling place solely for the elections of fire district

commissioners. To the contrary, the emphasized language in section 7-7-10 indicates legislative

intent that the designated voting precincts and voting places would apply to elections broadly.

See Mitchell v. Citv of Greenville. 41 1 S.C. 632, 634, 770 S.E.2d 391, 392 (2015) ("The cardinal

rule of statutory interpretation is to ascertain and effectuate the legislative intent whenever

possible.")- In fact, this Office's August 20, 2019 opinion recognized that the Legislature
provided a mechanism in S.C. Code § 7-7-1000 for consolidating precincts for municipal

elections, but had "not provide[d] a similar mechanism for purposes of county and state-wide

elections." Op. S.C. Atfv Gen.. 2019 WL 4127397, at 3 (August 20, 2019). The opinion found

"South Carolina law does not provide local election boards with authority to consolidate

precincts outside of section 7-7-1000." Id.

As your letter notes, the South Carolina Code does, in fact, provide for relocating a
designated polling place to an alternative polling place during an "emergency situation." S.C.

Code § 7-7-910. Section 7-7-9 10(B)(1) defines "emergency situation" to occur when "the
designated polling place is not available for use as a polling place on the election day after the

first notice of the election is published." If such an emergency situation occurs, an "alternative

polling place" shall be designated for the electors in that precinct for any election occurring

during the emergency situation. S.C. Code § 7-7-9 10(B)(2). If the alternative polling place is

designated more than seven days before an election, it must be approved by the majority of the

legislative delegation. Id Otherwise, if the alternative polling place is designated seven days or

less before an election, the members of the legislative delegation must be notified of the
alternative polling place. Id Further, if "an alternative polling place outside of the precinct is

selected," the county board would be required to "certify in writing to the State Election

Commission that no other location within the precinct is available for use as a polling place and

that the selection of a polling place was made with consideration of the distance electors would
have to travel to vote." S.C. Code § 7-7-91 0(C). Again, your letter indicates that the

Commission does not believe the requirements of these provisions have been met for the

elections at issue.

Conclusion

Based on our review of the statutes governing polling precincts and polling places and

giving deference to the Commission's interpretation of these statutes, it is this Office's opinion

that the General Assembly did not authorize county boards of voter registration and elections to
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alter polling locations except where provided for by statute. The language of S.C. Code § 7-7-10

indicates legislative intent that the designated voting precincts and voting places would apply to

elections broadly. The South Carolina Code provides for relocating a designated polling place to

an alternative polling place during an "emergency situation." S.C. Code § 7-7-910. However,

because Commission indicates that the provisions for designating alternative polling places

during an emergency situation are inapplicable to the present inquiry, it is this Office's opinion

that a court would likely find that the county board is not authorized to designate different

polling places for fire district commission elections.

Sincerely,

Matthew Houck

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

A ( •z.
Rdbert D. Co<

Solicitor General


