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Alan Wilson
ATTORNEY GENERAL

September 14, 2021

The Honorable Lee Hewitt, Member

South Carolina House of Representatives

Post Office Box 928

Murrells Inlet, South Carolina 29576

Dear Representative Hewitt:

We received your opinion request concerning recent actions by the Georgetown County Board of

Elections and Voter Registration in regard to the process of requesting absentee ballots.

Specifically, you state: "It appears that volunteers and paid campaign workers are reported to be

delivering unsigned written requests for absentee ballot applications by voters to the county

election office, which is accepting them. It is my understanding that this may be occurring on a

large scale." First, you inquire, "Are unsigned written requests for absentee ballot applications

delivered in person to county election offices by persons other than the voter or their immediate

family lawful applications or requests?" Next, you ask, "If these written requests are signed, but

delivered in person to county election offices by persons other than the voter or their immediate

family, would they be lawful nevertheless." Lastly, you ask, "Must persons delivering unsigned

or signed written requests for absentee ballot applications in person to the county election office,

other than the voter or their immediate family, meet the requirements under 7-15-330 as

'authorized representatives' and be required to execute the required 'signed oath' form?"

Law/Analvsis

A. Unsigned written requests for absentee ballots

You ask whether an unsigned written request for an absentee ballot application by a person other
than the voter or an immediate family member may be accepted. In your letter, you refer to section
7-15-330 of the South Carolina Code (Supp. 2020), which governs applications for absentee
ballots. This provision states that in order to vote by absentee ballot,

a qualified elector or a member of his immediate family must request an
application to vote by absentee ballot in person, by telephone, or by mail from

the county board of voter registration and elections, or at an extension office of

the board of voter registration and elections as established by the county
governing body, for the county of the voter's residence. A person requesting

an application for a qualified elector as the qualified elector's authorized

representative must request an application to vote by absentee ballot in person
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or by mail only and must himself be a registered voter and must sign an oath to

the effect that he fits the statutory definition of a representative. This signed
oath must be kept on file with the board of voter registration and elections until

the end of the calendar year or until all contests concerning a particular election

have been finally determined, whichever is later. A candidate or a member of

a candidate's paid campaign staff, including volunteers reimbursed for time

expended on campaign activity, is not allowed to request applications for

absentee voting for any person designated in this section unless the person is a

member of the immediate family. A request for an application to vote by

absentee ballot may be made anytime during the calendar year in which the

election in which the qualified elector desires to be permitted to vote by

absentee ballot is being held ....

S.C. Code Ann. § 7-15-330.

According to section 7-15-330, only the voter, a member of his or her immediate family, or an

authorized representative may request an application to vote by absentee ballot. This statute

specifically prohibits candidates, candidates' staff, and paid volunteers from requesting absentee

ballot applications unless they are an immediate family member. If the request is made by the

voter or family member, it does not appear that any signature is required to obtain an application.

However, if an authorized representative requests the absentee ballot, he or she must sign an oath

representing he or she meets the qualifications ofan authorized representative. Therefore, the only
signature required to receive an absentee ballot application is in regard to a request by an

authorized representative.

You mention the county election office is receiving written requests delivered in person by persons
who are not the voter or an immediate family member. The only other person authorized to request

an absentee ballot on behalf of a voter is an authorized representative, which is defined in section
7-15-310(7) of the South Carolina Code (2019). An authorized representative can only request an
absentee ballot application on behalf of a voter by mail or in person, so it seems odd that an

authorized representative would deliver a written request in person when they could mail the
request for the application or just apply in person.

It is important to note a request for an application for an absentee ballot is just the first step in the
process. Once the request for the application has been made, the voter receives the application for

the absentee ballot, which is governed under section 7-15-340 of the South Carolina Code (2019).
This application must contain certain information, including the voter's signature. If the
application is not signed, it may be rejected by the local elections office who would then not issue

an absentee ballot to the voter.

B. Signed request delivered in person bv persons other than the voter or their immediate

family
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Next, you question whether someone who is not a member of the voter's immediate family can

deliver a signed request for an absentee ballot application to a county election office. As we noted

above, in addition to the voter or a member of his or her immediate family, a voter's authorized
representative may request an absentee ballot on behalf of the voter. An authorized representative

is defined as

a registered elector who, with the voter's permission, acts on behalf of a voter

unable to go to the polls because of illness or disability resulting in his

confinement in a hospital, sanatorium, nursing home, or place of residence, or

a voter unable because of a physical handicap to go to his polling place or

because of a handicap is unable to vote at his polling place due to existing

architectural barriers that deny him physical access to the polling place, voting

booth, or voting apparatus or machinery. Under no circumstance shall a

candidate or a member of a candidate's paid campaign staff or volunteers

reimbursed for the time they expend on campaign activity be considered an

"authorized representative" of an elector desiring to vote by absentee ballot.

S.C. Code Ann. § 7-15-310(7). The authorized representative may make the request for the

application in person or by mail, but must sign an oath stating he or she is an authorized

representative. Persons not meeting the qualifications of an authorized representative or an

immediate family member are not authorized to request an application for an absentee ballot on

behalf of a voter.

C. In person requests by someone other than the voter or a member of the voter's immediate

family

Lastly, you ask whether a person delivering an unsigned or signed written request for an absentee

ballot application must be an authorized representative under section 7-15-330 and would that

person be required to execute the signed oath form, of which you provided us with a copy. As

explained above, an authorized representative who meets the statutory definition under section 7-

15-31 0(7) and who signs an oath representing he or she meets this statutory definition, may request

an absentee ballot application of behalf of a voter. In reviewing the form you provided, the

requirements of an authorized representative per the form mirror those contained in section 7-15-

310(7). The form also includes the following oath:

I swear, or affirm that I meet the above stated legal definition of an "authorized

representative." I am not a candidate, or a member of a candidate's paid

campaign staff, or a volunteer reimbursed for time expended on campaign

activity for an office which this election is being held.

We believe this oath complies with the signed oath required ofauthorized representatives pursuant

to section 7-15-330.
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Conclusion

Section 7-15-330 of the South Carolina Code sets forth the process by which an application for an
absentee ballot may be requested. This provision limits persons who may request an application

to the voter, a member of the voter's immediate family, or their authorized representative, which
is defined in section 7-15-310(7). Section 7-15-330 also prohibits candidates and members of a
candidate's staff, including paid volunteers, from requesting an absentee ballot application on

behalf of a voter unless the voter is an immediate family member. In our review, we did not find
a signature requirement in order to request an absentee ballot application other than the
requirement that an authorized representative must sign an oath declaring he or she meets the
statutory definition of representative. The form you provided us appears to conform to the oath
requirement for authorized representatives as required by section 7-15-330.

Sincerely,

Cij{
Cydney Milling

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook

Solicitor General


