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Dear Mr. Lamkin:

Law/Analysis

A. Validity of taking an oath of office prior to filing a statement of economic interest
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Section 8-13-11 10(A) of the South Carolina Code (2019), contained in the South Carolina Ethics

Reform Act, mandates
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[n]o public official, regardless of compensation, and no public member or

public employee as designated in subsection (B) may take the oath of office or

enter upon his official responsibilities unless he has filed a statement of

economic interests in accordance with the provisions of this chapter with the

appropriate supervisory office.

We received your letter requesting an opinion of this Office concerning the requirement that all

public officials file a statement of economic interest prior to taking an oath ofoffice or acting upon

his or her official responsibilities. Specifically, you request us to opine on the following questions:

1) Whether an oath of office taken by an elected school district board member

prior to the filing of that member’s statement of economic interests is valid;

2) Whether votes and other acts undertaken as official responsibilities by an

elected school district board member prior to that member’s filing of a

statement of economic interests are valid;

3) Whether an oath must be taken by an elected school district board member

during each new term of office; and

4) Whether votes and actions taken prior to the filing of that member’s

statement of economic interest is curable.
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Id. at 558, 725 S.E.2d at 707-08. Our Supreme Court came to a similar conclusion in Tempel v.
South Carolina State Election Commission, 400 S.C. 374, 735 S.E.2d 453 (2012), finding a

candidate who was not otherwise exempt and filed their statement of economic interest prior to

Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000). In Tempel v. South Carolina
State Election Commission, 400 S.C. 374, 377, 735 S.E.2d 453, 455 (2012) our Supreme Court

considered section 8-13-1 110(B) stating: “Public officials are required, under section 8—13—
1 1 10(B), to file an SEI with the appropriate supervisory office prior to taking office.” As you
mentioned in your letter, section 8-13-1 110(B) lists school district board members as public
officials who must file a statement of economic interest. Based on a plain reading of the statute,
section 8-13-1 110 requires school board members to file a statement of economic interest prior to
taking their oath of office. However, you question whether an oath taken by an elected school

board member is valid if he or she did not first file a statement of economic interest.

Our courts have yet to address this specific question, but tend to take a strict view of statutes that

require the filing of statements of economic interest. In in Anderson v. South Carolina Election
Commission, 397 S.C. 551, 725 S.E.2d 704 (2012), our Supreme Court considered section 8-13-

1356(B) of the South Carolina Code (2019), which mandates that candidates who are not otherwise
exempt must file a statement of economic interest at the same time as their declaration of
candidacy. Our Supreme Court concluded:
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We hold the unambiguous language and expression of legislative intent of § 8-
13-1 356(B) and (E) require an individual to file an SEI at the same time and
with the same official with whom an SIC is filed, and prohibit political party

officials from accepting an SIC which is not accompanied by an SEI.

Accordingly, the names of any non-exempt individuals who did not file with
the appropriate political party an SEI simultaneously with an SIC were
improperly placed on the party primary ballots and must be removed.

Where the statute’s language is plain and unambiguous, and conveys a clear

and definite meaning, the rules of statutory interpretation are not needed and

the court has no right to impose another meaning. Id. at 233, 509 S.E.2d at 262
(citing Paschal v. State Election Comm’n, 317 S.C. 434, 454 S.E.2d 890

(1995)). “What a legislature says in the text of a statute is considered the best

evidence of the legislative intent or will. Therefore, the courts are bound to

give effect to the expressed intent of the legislature.” Norman J. Singer,

Sutherland Statutory Construction § 46.03 at 94 (5th ed. 1 992).

When interpreting a statute, this Office espouses to the primary rule of statutory construction,
which is “‘to ascertain and give effect to the intent of the legislature.’” Bryant v. State, 384 S.C.
525, 529, 683 S.E.2d 280, 282 (2009) (quoting Mid-State Auto Auction of Lexington, Inc, v.
Altman, 324 S.C. 65, 69, 476 S.E.2d 690, 692 (1996)).



Id. The opinion continued on to state that while we do not believe the Ethics Commission has
authority to remove a school board member for violating section 8-13-1 1 10, if another provision
allows for the removal of the board member for cause, as did the enabling legislation for this
particular school board, then violating the Ethics Reform Act could be seen as cause for removal
by a court. Furthermore, we noted:

Unlike in Anderson and Tempel, your question involves an individual who is no longer a candidate
for office, but who has taken an oath and assumed the duties of the office prior to filing a statement
ofeconomic interest. This situation certainly runs afoul of section 8-13-1110, but we believe your
concern relates the consequences of this violation. In 2008, we considered a similar situation in
which a person failed to file a statement of economic interest prior to being sworn in as a member
of a school board of trustees. Op. Att’v Gen., 2008 WL 1960281 (S.C.A.G. Apr. 2, 2008). We
were asked whether she was qualified to hold that position and whether she could continue in her
capacity as a member of the board. Id. We noted, the Ethics Reform Act did not give the Ethics
Commission authority to remove the board member despite her violation of section 8-13-1110.
We explained:

their statement of intention of candidacy was disqualified pursuant to section 8- 13- 1356(B) and
the circuit court’s order to conduct a special primary election was appropriate.
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Article 1 5 of the Ethics Reform Act contains the penalties for violation of the
Act’s provisions. Section 8-13-1510 of the South Carolina Code (Supp. 2007)
states a person who is required under the Act to file a report or statement, but
fails to do so or files such a report or statement late may be assessed a civil
penalty. However, this provision does not give the Ethics Commission the
authority to remove the individual from office for failure to file. Nor do we
find any other provision of the Ethics Reform Act giving the Commission such
permission. Thus, we do not believe that Causby’s failure to file results in an
automatic removal from office under the provisions of the Ethics Reform Act.

Even though we do not believe Causby may be removed from office based on
a violation of section 8-13-1 10(A), we believe this provision does create some
question as to whether Causby properly entered into her position. Section 8-
13-1 110(A) mandates the filing of a statement of economic interest as a
condition of entering office. Your letter indicates that Causby did not file such
a statement, but appears to have assumed her position on the Board. In our
research, we were unable to find a court decision or opinion of this Office
considering the effect of a violation of this provision on an individual’s ability
to continue to hold an office. However, we suggest this may be a situation in
which an individual concerned about Causby’s qualification for her position on
the Board may consider filing a quo warranto action to determine Causby’s
eligibility to hold office. See S.C. Code Ann. § 15-63-60 (2005).



Id.

Based on the reasoning in our 2008 opinion, we continue to believe the Ethics Commission does

not have the authority to remove someone from office for failing to comply with 8-13-1 1 10, but

may enforce such a provision through the use of civil and criminal penalties as provided under the

Ethics Reform Act. However, if the school board’s enabling legislation or some other authority

allows for removal for cause, a court may find this violation as sufficient cause for removal.

Additionally, considering the Supreme Court’s decisions in Anderson and Tempel, a quo warranto

or declaratory judgment action brought by an appropriate party could result in a court

determination that such an individual is ineligible to hold office and must be removed.1

1 A writ ofquo warranto, now codified at section 1 5-63-60 of the South Carolina Code (2005), has traditionally served
as the means to try title to an office and to remove those serving illegally. Pursuant to section 1 5-63-60, a quo warranto
action may be initiated by the Attorney General or “by a private party interested on leave granted by a circuit judge .

. . .” S.C. Code Ann. § 15-63-60. However, “it is now the majority rule that a declaratory judgment may serve the

same function as a writ of quo warranto." Op, Att’y Gen., 2007 WL 419410 (S.C.A.G. Jan. 17, 2007).
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B. Validity of acts taken by an elected school board member who did not file a statement

of economic interest

This Office has consistently recognized that “[a]s an officer defacto, any action

taken as to the public or third parties would be as valid and effectual as those

actions taken by an officer de jure unless or until a court would declare such

acts void or remove the de facto officer from office.” Op. S.C, Atty. Gen.,

March 15, 2000. See for examples, State ex rel. McLeod v. Court of Probate

of Colleton County, 266 S.C. 279, 223 S.E.2d 166 (1976); State ex rel. McLeod

v. West, 249 S.C. 243, 153 S.E.2d 892 (1967); Kittman v. Ayer, 3 Strob. 92

(S.C. 1848). In addition, we have opined on numerous occasions that an

individual may continue performing the duties of a previously held office as a

defacto officer, rather than de jure until a successor is duly selected. See Ops.

S.C. Atty. Gen., December 23, 1996 and September 5, 1995 as examples

Next, you inquire as to whether actions taken by an elected school board member who did not file

a statement of economic interest prior to taking his or her oath of office are valid. As explained

above, a court would have to determine an individual is ineligible to hold office for violating

section 8-13-1110. However, assuming a court makes this determination, we do not believe such

ineligibility would invalidate the actions taken by the school board member. In a 2004 opinion

addressing a situation in which member of an airport commission served beyond their term limit

and therefore was ineligible to hold the office, we determined that because a statute authorizing

the officer to hold over did not exist, that officer serves in a de facto capacity. Op. Att’y Gen.,

2004 WL 3058236 (S.C.A.G. Dec. 16, 2004). “A 'defacto' officer ... is ‘one who is in possession

of an office, in good faith, entered by right, claiming to be entitled thereto, and discharging its

duties under color ofauthority.’” Id. (quoting Heyward v. Long, 178 S. C. 351, 367, 183 S.E. 145

(1936)). Quoting a 1992 opinion, we stated:



C. Oath requirement after reelection

D. Ability to cure votes and other actions prior to filing a statement of economic interest

Lastly, you ask whether votes and actions taken by an elected school board member prior to filing
his or her statement of economic interest may be cured, presumably by filing the statement of
economic interest. As we discussed in part B above, if a court were to find an elected school board
member is ineligible to hold office for failing to file his or her statement of economic interest prior
to taking the oath of office, actions and votes take by that individual would be in their de facto

Op. Atfy Gen., 1981 WL 157957 (S.C.A.G. Sept. 9, 1981) (quoting 63 Am.Jur.2d Public Officers
and Employees § 123). We believe this opinion is correct and continue to advise public officers
to take an oath prior to each new term of office.
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[a] public officer who at the end of his term of office is again chosen for the
office must generally qualify for his new term by furnishing the required bond,
taking an oath of office, or performing whatever other acts may be necessary to
qualify him for the position, and his failure to do so is accompanied by the same
consequences as in the case of an original election or appointment.

thereof. In other words, the acts of a de facto officer “would not be void ab
initio, but would be valid, effectual and binding unless and until a court should
declare otherwise.” Op, S.C. Atty. Gen., December 31, 1992.

Id. Other opinions similarly recognize the defacto status ofofficers invalidly appointed. See Ops.
Atfv Gen., 2007 WL 1031442 (S.C.A.G. Mar. 28, 2007); 2004 WL 2745664 (S.C.A.G. Nov. 15,
2004). Accordingly, if a court were to find an elected school board member who failed to file a
statement of economic interest prior to taking his or her oath is ineligible to hold office, we believe
that individual serves as a defacto officer until removed. As a de facto officer, any actions taken
as to the public or third parties would be valid unless and until a court declares such acts void or
removes the member from office.

Next, you inquire as to whether a school board member who is reelected must take an oath before
each new term of office. Article VI, section 4 of the South Carolina Constitution (2009) requires
“[t]he Governor, Lieutenant Governor, and all other officers of the State and its political
subdivisions, before entering upon the duties of their respective offices, shall take and subscribe
the oath of office as prescribed in Section 5 of this article.” Section 8-3-10 of the South Carolina
Code (2019) provides: “It shall be unlawful for any person to assume the duties of any public
office until he has taken the oath provided by the Constitution and been regularly commissioned
by the Governor.” While neither the South Carolina Constitution nor section 8-3-10 specifically
address officers who are reelected, this Office takes the position that an oath is required prior to
every new term. In a 1981 opinion considering this question, we cited American Jurisprudence,
stating:



Conclusion

REVIEWED AND APPROVED BY:

7

Robert D. Cook

Solicitor General

If a court were to find a board member who fails to file a statement of economic interest prior to

taking his or her oath of office ineligible, we believe the board member would serve in a defacto

capacity. As such, votes and other actions taken by the board member remain valid unless and

until a court removes them from office, furthermore, we believe elected school board members,

just like other public officers, must take an oath of office prior to the start of every new term.

capacity. Therefore, the board member’s actions would be valid as to the public and third parties

unless or until a court declares otherwise or removes such individual from office.
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Section 8-13-1110 makes clear a public official, including an elected member of a school district

board of trustees, must file a statement of economic interest prior to taking their oath of office.
While we do not believe the Ethics Reform Act allows the Ethics Commission to remove a board

member from office, failure to satisfy this requirement could result in civil and possibly criminal

charges brought by the Ethics Commission. Additionally, such a violation may be sufficient cause

for removal if allowed under the board's enabling legislation. Moreover, given that our courts

take a strict view of statutes that require candidates to file a statement of economic interest, a court

could declare such an individual ineligible to hold office and remove them.

Sincerely,

Cydney Milling

Assistant Attorney General


