
April 29, 2022

Dear Chief Rebolj :

Issue (as quoted from your letter):

With the above scenario in mind [the] question is:

Columbia, SC 292 1 1-1549 . Telephone 803-734-3970 • Facsimile 803-253-6283Rembert C. Dennis Building

We received your request seeking an opinion the legality of booking at a local police

department without a magistrate involved for certain charges. This opinion sets out our Office’s

understanding of your question and our response.

John M. Rebolj, Chief of Police

Pelion Police Department

PO Box 7

Pelion, SC 29123

The intention of this is to avoid overcrowding the jail for misdemeanor

charges that will be released on their own recognizance by a magistrate. The

procedure would be less an inconvenience to the arrestee who would not have to

overnight at the jail and reduce out of service time for police officers who would

not have to wait on booking at the jail. The procedure would capture arrest

records for offenses with subsequent enhancements such as property crimes,

driving under suspensions, and the likes.

Is it legal to effect a custodial arrest, then transport an arrestee, either

voluntarily or otherwise, a short distance from the incident location to the local

police department to conduct the usual booking procedures, then release the

arrestee on their own recognizance without a magistrate?

If an officer were to make an on view custodial arrest for a magistrate

level charge on a uniformed traffic ticket would it be permissible for that officer

to transport the arrestee a short distance to the local police department? At the

local police department the arrestee would be fingerprinted, photographed, and

released on a summons.

Alan Wilson
Attorney General

» Post Office Box 1 1 549
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First, on the issue of booking procedures, our Office has observed previously that “[i]n

South Carolina, the gathering of information upon the charging and arresting of a person for a

criminal offense is a function of and is governed by statute.” Op. S.C. Att’y Gen., 2001 WL

265258 (February 22, 2001). Section 23-3-120 provides, in relevant part:

S.C. Code Ann. § 23-3-120(A)&(B) (Supp. 2020). Furthermore, section 23-3-130 establishes

that SLED has regulatory authority over booking procedures:

S.C. Code Ann. § 23-3-130 (2007). Pursuant to this authorization, SLED has promulgated

regulations related to “Uniform Crime Reporting” and the arrest and booking process for persons

charged with criminal offenses. S.C. Code Ann. Regs. § 73-30 (2012). Consistent with our prior

opinion, we encourage you to contact SLED with any specific questions in this area.

Your request involves two basic issues: booking procedures and the release of an arrestee

on their own recognizance.

(A) All law enforcement agencies and court officials must report all

criminal data and related information within their respective jurisdictions to the

State Law Enforcement Division's Central Record Repository at such times and in

such form as the State Law Enforcement Division requires. . . .

The State Law Enforcement Division is authorized to determine the specific

information to be supplied by the law-enforcement agencies and court officials

pursuant to § 23-3-120, and the methods by which such information shall be

compiled, evaluated and disseminated. The State Law Enforcement Division is

further authorized to promulgate rules and regulations to carry out the provisions

of this article.

(B) A person subjected to a lawful custodial arrest for a state offense must

be fingerprinted at the time the person is booked and processed into a jail or

detention facility or other location when the taking of fingerprints is required.

Fingerprints taken by a law enforcement agency or detention facility pursuant to

this section must be submitted to the State Law Enforcement Division's Central

Record Repository within three days, excluding weekends and holidays, for the

purposes of identifying record subjects and establishing criminal history record

information.



Op. S. C. Att > Gen., 1 997 WL 8 1 1 894 (November 7, 1 997).

Conclusion:

Second, on the issue of the release of an arrestee on their own recognizance, the

longstanding position of this Office has been that generally, “the setting of bond is a judicial

function and consequently an individual must be carried before a judicial officer prior to being

released on bond.” Op. S.C. Att’y Gen., 2007 WL 4284630 (November 16, 2007) (quoting Op.

S.C. Att’y Gen., 1997 WL 811894 (November 7, 1997)). We quote at length here from a 1997

opinion of this Office, which in turn quotes and discusses other opinions, and the same analysis

controls here:

John M. Rebolj, Chief of Police

Pelion Police Department

Page 3

April 29, 2022

An opinion of this Office dated April 26, 1979 responded to the question

as to whether a law enforcement officer is authorized to set a bond after an

individual has been incarcerated or must the person be carried before a judicial

officer for the setting of bond. The opinion again indicated that Sections 17-15-10

et seq. of the Code mandate the necessity of a hearing before a judicial officer

whereby a determination may be made as to the release of an individual on bond.

The opinion concluded in stating that the setting of bond is a judicial function and

consequently an individual must be carried before a judicial officer prior to being

released on bond.

Pursuant to Section 17-15-10, the determination of bail for an individual

charged with a noncapital offense which is triable in magistrate's or circuit court

is to be made “. . . at . . . (the accused's) . . . appearance before any such courts. . .

.” [A prior opinion of this Office] noted that in evaluating what conditions of bail

are to be imposed, the court may take into consideration several criteria as set

forth in Section 17-15-30.

In conclusion, “the gathering of information upon the charging and arresting of a person

for a criminal offense is a function of and is governed by statute” in South Carolina, and we

encourage you to contact SLED with any specific questions in this area. Op. S.C. Att’y Gen.,

2001 WL 265258 (February 22, 2001) (quoting, inter alia, S.C. Code Ann. § 23-3-120 (Supp.

2020)).



Sincerely,

I

REVIEWED AND APPROVED BY:

(
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Consistent with several prior opinions of this Office, we affirm again that generally, “the

setting of bond is a judicial function and consequently an individual must be carried before a

judicial officer prior to being released on bond.” Op. S.C. Att’y Gen., 2007 WL 4284630

(November 16, 2007) (quoting Op. S.C. Att’y Gen., 1997 WL 81 1894 (November 7, 1997)).

Although it may be the habitual practice for a magistrate to set a personal recognizance bond for

certain offenses, it nevertheless remains the role of a judicial officer to set it, absent some

specific statutory authority allowing for an exception. Id.

Solicitor General

Assistant Attorney General


