
November 3, 2022

Dear Chief Watkins:

LAW/ANALYSIS

Your first question involves dual office holding. The South Carolina Constitution provides:

S.C. Const, art. XVII § 1A.

The South Carolina Supreme Court explains that an “office” for dual office holding purposes is:
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[n]o person may hold two offices of honor or profit at the same
time, but any person holding another office may at the same time
be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly
organized fire department, constable, or a notary public .... The

limitation above set forth does not prohibit any officeholder from

being a delegate to a constitutional convention.

Alan Wilson
ATTORNEY GENERAL

You have requested an opinion from this Office regarding whether secondary and off-duty

employment of Gaston police officers would constitute a dual commission or violate any other

South Carolina laws. You explain that the officers are employed at a car auction/salvage lot in

unincorporated Lexington County. They receive a 1099-Misc Income form for their tax records

each year. They monitor trail cameras (mostly from their homes and while off-duty) for possible

trespassers and complete perimeter checks, looking for any damage to fencing that would allow

individuals to enter the property. They are dressed in “plain clothes” and not in any police attire

that would give the impression they are law enforcement. They are not conducting enforcement

action (ex. arrest, detain, etc.) but are in an “observe and report” status. If a trespasser or an

issue arises where law enforcement is needed, the local jurisdiction, the Lexington County

Sheriffs Department, is notified to respond. You inform us that the officers, while working at

this secondary employer, serve only as private citizens, dressed in “plain clothes,” employed by a

private company on private property.
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Segars-Andrews v. Judicial Merit Selection Commission, 387 S.C. 109, 691 S.E.2d 453 (2010).

Other relevant considerations for an office are:

We have concluded on numerous occasions that a municipal police officer holds an office for
dual office holding purposes. See Op. S.C. Atty. Gen., 2003 WL 21790892 (July 28, 2003).
Therefore, the issue is whether the position at the car auction/salvage lot entails a public office.
State law does not provide for the position or its qualifications for appointment, duties, salary, or
term. A bond or oath is not required. It does not appear from your description of the duties that
the employees of the car auction/salvage lot are exercising the sovereign power of the State.
You also inform us that while working at this secondary employer, Gaston officers serve only as
private citizens, dressed in plain clothes, employed by a private company on private property.

whether the position was created by the legislature; whether the

qualifications for appointment are established; whether the duties,
tenure, salary, bond, and oath are prescribed or required; whether

the one occupying the position is a representative of the sovereign;

among others.
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Op. S.C. Atty. Gen., 2013 WL 3243063 (June 17, 2013) (quoting State v. Crenshaw, 274 S.C.

475, 478,266 S.E.2d 61, 62 (1980)).

“One who is charged by law with duties involving an exercise of

some part of the sovereign power, either small or great, in the

performance of which the public is concerned, and which are

continuing, and not occasional or intermittent, is a public

officer.” Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, 58 S.E. 762, 763

(1907), “In considering whether a particular position is an office in

the constitutional sense, it must be demonstrated that “[t]he power

of appointment comes from the state, the authority is derived from
the law, and the duties are exercised for the benefit of the

public.” Willis v. Aiken County, 203 S.C, 96, 103 26 S.E.2d 313,

316 (1943). “The powers conferred and the duties to be discharged

with regard to a public office must be defined, directly or

impliedly, by the legislature or through legislative authority

...” 63 C Am Jur,2d Public Officers and Employees § 5 (2009).

In Sanders, the State Supreme Court explained that “one who merely performs the duties
required of him by persons employing him under an express contract or otherwise, though such
persons be themselves public officers, and though the employment be in or about a public work
or business, is a mere [employee].” Sanders v. Belue, 78 S.C. at 172, 58 S.E. at 763.
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1 See Op. S.C. Atty. Gen.. 1989 WL 406130 (April 3, 1989) (“[b]ecause this Office does not have the authority of a

court or other fact-finding body, we are not able, in a legal opinion, to adjudicate or investigate factual questions.”)

You are also inquiring as to whether the Gaston police officers’ secondary and off-duty

employment with the car auction/salvage lot would violate any other state laws. Because your

question is extremely broad and involves a factual determination,1 we will generally discuss the
law regarding the off-duty employment of law enforcement officers.

Uniformed law enforcement officers, as defined in Section 23-23-

10, and reserve police officers, as defined in Section 23-28- 10(A),

may wear their uniforms and use their weapons and like equipment

while performing private jobs in their off duty hours with the

permission of the law enforcement agency and governing body by

which they are employed.

Pursuant to the Act, a uniformed police officer is required to provide notice to the appropriate

law enforcement agency of the off-duty work, including the “place of employment, the hours to

be worked and the type of employment.” S.C. Code Ann. § 23-24-50 (1976 Code, as amended).

The head of the agency employing the officer must determine that the off-duty employment

meets a certain criteria before approving it:

Meanwhile, this Office has “repeatedly advised that officers ‘moonlighting’ .... retain full law

enforcement authority and the right to utilize their agency issued uniforms, weapons, and other

equipment when performing such off-duty work within their jurisdiction.” Op. S.C. Atty. Gen..

2014 WL 1362648 (March 17, 2014). We opined that “officers moonlighting outside their

jurisdiction would be acting as private citizens and have only the law enforcement authority

granted to other private citizens.” Id (quoting Op. S.C. Atty. Gen., 1994 WL 738179 (Dec. 7,

1994).

S.C. Code Ann. § 23-24-10. The State Ethics Commission further determined that “police

officers may utilize uniforms, weapons, and like equipment in off-duty security work in

accordance with Section 23-24-10 when properly approved by the law enforcement agency and

governing body and when no additional public expense is involved.” Op, S.C. Ethics Comm.,

AO92-154 (May 27, 1992) (emphasis added).

In our opinion, the position at the car auction/salvage lot is that of an employee or an

independent contractor rather than an office holder. Accordingly, it would not be

dual office holding for an individual to serve as both a police officer with the Town of Gaston’s

Police Department and as an employee or independent contractor of the car auction/salvage lot.

Law enforcement officers are specifically authorized to engage in off-duty work or

“moonlighting” pursuant to the Off-Duty Private Jobs of Law Enforcement Officers Act (“Act”),

S.C. Code Ann. § 23-24-10 et seq (1976 Code, as amended). Section 23-24-10 provides:



S.C. Code Ann. § 23-24-20 (1976 Code, as amended).

S.C. Code Ann. § 40-18-50(H) (1976 Code, as amended).

We have stated regarding this exemption:

However, section 40-18-50(H) provides an exemption to the licensing requirement for law

enforcement officers:
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As we have repeatedly cautioned when discussing the prior, similar

version of § 40-1 8-50(H) this exemption neither authorizes

Each agency head shall determine before such off-duty work is

approved that the proposed employment is not of such nature as is

likely to bring disrepute on the agency, the officer, or the law

enforcement profession, and that the performance of such duties

and the use of such agency equipment is in the public interest.

(H) A person is exempt from the provisions of this section if he

receives compensation for private employment on an individual,

independent contractor basis as a patrolman, guard, or watchman

and if he has full-time employment as a law enforcement officer

with a state, county, or municipal law enforcement agency. For this

exemption to be valid, the person must not be employed by another

law enforcement officer.

Other provisions of the South Carolina Code must also be complied with for off-duty

employment. Pursuant to the Private Security and Investigation Agencies Act,2 a contract
security business license is required for “[a]ny person engaged in the contract security business

in an individual, self-employed capacity, or as an officer or principal of a corporation, or who

furnishes security officers for a fee . . S.C. Code Ann. § 40-18-50(A) (1976 Code, as

amended). A “contract security business” is defined as “engaging in the security business3 by
providing private patrol, watchman, guard, security, or bodyguard service for a fee.” S.C. Code

Ann. § 40-18-20(B)(l) (1976 Code, as amended).

2 S.C. Code Ann. § 40-18-20 et seq (1976 Code, as amended).

3 A ‘“security business’ means the provision of personnel whose duties include watching over, protecting, or
defending people or property against intrusion, damage, injury, or loss, and specifically includes, but is not limited

to, the following authorities or responsibilities: to allow or refuse access to property or certain areas of property;

detect, prevent, or report entry by unauthorized persons; observe for and react to hazards or hazardous situations;
observe for and react to violations of law or policy; observe for and react to emergencies; observe for and react to

thefts or other incidents; apprehend or report intruders or trespassers; and maintain order or discipline.” S.C. Code
Ann. § 40-18-20(B) (1976 Code, as amended).



Op. S.C. Atty. Gem, 2014 WL 1362648 (March 17, 2014).

CONCLUSION
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Elinor V. Lister

Assistant Attorney General

Sincerely, \

In our opinion, it would not be dual office holding for an individual to serve as both a police

officer with the Town of Gaston's Police Department and as an employee or independent

contractor of the car auction/salvagc lot you describe in your letter.

//Robert D. Cook
Solicitor General

Law enforcement officers are specifically authorized to engage in off-duty work or

“moonlighting'* pursuant to the Off-Duty Private Jobs of Law Enforcement Officers Act, S.C.

Code Ann. § 23-24-10 et seq (1976 Code, as amended). However, they must also comply with

the requirements of the Private Security and Investigation Agencies Act in order to provide

private security without a license. See S.C. Code Ann. § 40-1 8-50(11) (1976 Code, as amended).

REVIEWED AND APPROVED BY:

a law enforcement officer to own a private security business, nor to

contract with or be employed by one. See e.g.. Ops. S.C. Att'y

Gem, 1990 WL 599221 (Mar. 6, 1990); 1989 WL 406098 (Feb. 3,

1989). Rather, this exemption simply acknowledges that,

consistent with the “moonlighting” provisions of §§ 23-24-10 et

seq., law enforcement officer may provide private security without

a license so long as he is compensated “on an individual,

independent contractor basis” and is not employed by

another law enforcement officer.


