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Alan Wilson

Attorney General

November 10, 2021

The Hon. Luke A. Rankin

South Carolina Senate

101 Gressette Building

Columbia, SC 29202

Dear Senator Rankin:

We received your request seeking an expedited opinion clarifying our prior opinion dated

September 3, 2020 which addressed a nonprofit corporation holding a member meeting through

the use of remote technology. This letter sets out our Office's understanding of your question and

our response.

Issue:

Your letter relays that one of your constituents is a member of a homeowners association,

which is holding its meeting remotely for the second year in a row, partly in reliance on our

September 3, 2020 opinion.

In light of this and other facts relayed in your letter, you ask for an expedited opinion on

two questions:

1 . Is a board entitled to have a Zoom annual meeting when circumstances allow for an

in-person meeting?

2. If a board has a Zoom meeting, can it limit interaction and ability to receive

information by muting all the homeowners during the meeting and requiring that any

questions from the homeowners be submitted in advance?

Law/Analysis:

We address each of your questions in turn:

1. Is a board entitled to have a Tremote. web-based memberl annual meeting when

circumstances allow for an in-person meeting?
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Our prior opinion focused on situations where "the bylaws do not specifically allow for

the use of electronic means to conduct annual meeting or the bylaws are silent as to where or

how the annual meeting shall be held." Op. S.C. Att'y Gen. 2020 WL 5591998 (September 3,

2020). The opinion concluded that "a court could find holding a meeting virtually or

electronically substantially complies with section 33-31-701." Id. The reasoning of this opinion

was based in part on the "current situation," i.e. the COVID-19 pandemic.

Our prior opinion also was directed at those nonprofits which had concluded that in-

person meetings would be unwise, and were seeking to continue operating in compliance with

state law. Our recognition of situation caused by the pandemic was an observation of current

events at the time, and not a finding of fact. It is beyond the scope of an opinion of this office to

determine whether the COVID-19 pandemic is sufficiently severe at a particular point in time to

justify a deviation from strict compliance with the Act's meeting requirements. That is a

judgement for the board and the members in the first instance, and ultimately for a court if

needed. See S.C. Code Ann. § 33-31-703 (providing for court-ordered meetings).

2. If a board has a [remote, web-based memberl meeting, can it limit interaction and

ability to receive information bv muting all the homeowners during the meeting and

requiring that any questions from the homeowners be submitted in advance?

The SC Nonprofit Corporation Act does require a written request in advance in the notice

procedure when a member raises a matter for consideration at a meeting, as discussed below. See

S.C. Code Ann. § 33-31-705(e) & discussion, infra. Beyond that provision, the Act is largely

silent on the specific conduct of member meetings. However, the duties and responsibilities of

the members and directors imply that meetings generally should be conducted so as to facilitate

member participation within reasonable time, place, and manner restrictions set by the board.

First, if a member intends to raise a matter for consideration and action by the members,

the Act requires that other members be notified of it if the matter is raised sufficiently far in

advance of the meeting to allow for timely notice.

When giving notice of an annual, regular, or special meeting of members, a

corporation shall give notice of a matter a member intends to raise at the meeting

if: (1) requested in writing to do so by a person entitled to call a special meeting;

and (2) the request is received by the secretary or president of the corporation at

least ten days before the corporation gives notice of the meeting.

S.C. Code Ann. § 33-31 -705(e). The Act contains numerous other provisions related to notice

and member meetings, including notice waiver provisions. Additionally, the bylaws of a

nonprofit or other adopted rules of order could, in theory, allow for a member to raise a matter in
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another way. This expedited opinion will not explore all such possibilities. We simply highlight

this provision because it is specifically responsive to the question about written submissions in

advance of the meeting.

Next, the SC Nonprofit Corporation Act expressly requires that members "consider and

act upon matters" at a meeting of the members: "[a]t regular meetings, the members shall

consider and act upon matters as raised consistent with provisions of the articles of incorporation

or bylaws and, in addition, with the notice requirements of this chapter." S.C. Code Ann. § 33-

3 1-70 1(e). Subject to the facts and circumstances of a specific meeting, a court may well

conclude that this mandate to "consider and act" implies some level of participation by the

members.

Furthermore, the Act charges that directors of a nonprofit corporation "shall discharge

[their] duties ... (1) in good faith; (2) with the care an ordinarily prudent person in a like

position would exercise under similar circumstances; and (3) in a manner the director reasonably

believes to be in the best interests of the corporation." S.C. Code Ann. § 33-31 -830(a). This

charge would extend also to the control that the directors exercise over a members meeting.

Of course, it is self-evident that a meeting of five members would allow for very different

participation than a meeting of five hundred. This Office cannot set out a bright-line rule of order

for the conduct of meetings, such as when and for how long members are allowed to hold the

floor, when the Nonprofit Act does not undertake to set out such rules.

That said, the Legislature plainly intended that the members of a nonprofit corporation

would at least have the opportunity to meet and actually conduct business - that is the entire

rationale for Article 7, titled "Member Meetings and Voting," of the SC Nonprofit Corporation

Act. See generally S.C. Code Ann. § 33-31-701 et seq. Indeed, the Act goes so far as to provide

for court-ordered meetings on the application of a member in S.C. Code Ann. § 33-31-703.

The combined effect of these provisions, when taken together and applied in the context

of a member meeting, imply that such meetings generally should be conducted so as to facilitate

member participation within reasonable time, place, and manner restrictions set by the board, so

that the members can consider and act upon matters at hand. See discussion, supra. In other

words, while the board generally would have latitude to provide for the orderly procedure of a

member meeting, there must be an actual meeting, and not merely the appearance of one.

By analogy, our Office has issued numerous opinions that discuss how citizens may

participate in open meetings of a public body. Even if a nonprofit corporation does not qualify as

a public body for purposes of FOIA, we believe they may offer useful, persuasive guidance

given the similar goals of transparency and participation. As a general matter, in the absence of
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an express rule to the contrary, public bodies have broad latitude to develop reasonable

parameters for the time, place, and manner of public participation. See, e.g., Op. S.C. Att'y Gen.,

2019 WL 5669045 (October 17, 2019) ("[W]e suggest the Board look to its own policies

regarding public comments at Board meetings, as a court is likely to uphold those policies so

long as they are reasonable."). It appears that a similar standard generally would apply in

nonprofit member meetings.

Conclusion:

In conclusion, we appreciate this opportunity to clarify our September 3, 2020 opinion

which addressed a nonprofit corporation holding a member meeting through the use of remote

technology. This opinion has been expedited and should be read in the context of that prior

opinion and other applicable law.

First, we clarify that our prior opinion was directed at those nonprofits which had

concluded of their own accord that in-person meetings would be unwise, and were seeking to

continue operating in compliance with state law. It is beyond the scope of an opinion of this

office to determine whether the COVID-19 pandemic is sufficiently severe at a particular point

in time to justify a deviation from strict compliance with the Act's meeting requirements. That is

a judgement for the board and the members in the first instance, and ultimately for a court if

needed. See S.C. Code Ann. § 33-31-703 (providing for court-ordered meetings).

Second, the SC Nonprofit Corporation Act does require a written request in advance in

the notice procedure when a member raises a matter for consideration at a meeting, as discussed

below. See S.C. Code Ann. § 33-31 -705(e). Beyond that provision, the Act is largely silent on

the specific conduct of member meetings. However, the duties and responsibilities of the

members and directors together imply that such meetings generally should be conducted so as to

facilitate member participation within reasonable time, place, and manner restrictions set by the

board, so that the members can consider and act upon matters at hand. See discussion, supra. In

other words, while the board generally would have latitude to provide for the orderly procedure

of a member meeting, there must be an actual meeting, and not merely the appearance of one.

The goal of these measures is not to stifle participation, but to facilitate it through an orderly

meeting.

We also note that this request arose from a constituent's dealings with their HOA. Our

Office has opined previously that "[hjomeowners' associations are uniquely self-policing among

nonprofit corporations, and are capable of robust self-government" by their members. Op. S. C.

Att'y Gen., 2017 WL 569543 (January 3, 2017). Consistent with this, it is all the more important
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that a meeting of the members of a nonprofit HOA be conducted with transparency and the

opportunity for reasonable participation.

Sincerely,

"David S. Jones

Assistant AttornedGeneral

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook

Solicitor General


