ALAN WILSON

ATTORNEY GENERAL

April 22, 2022

Brittany L. Ward, Esq.
Deputy County Attorney
Beaufort County

Post Office Drawer 1228
Beaufort, SC 29901-1228

Dear Ms. Ward:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. Your letter
states the following:

Beaufort County (“County”) has received a request from a local municipality
(“Town”) to enter into an intergovernmental agreement to provide services for
animal control. The Town recently adopted the County's animal control ordinance.
The County has historically entered into intergovernmental agreements with
municipalities located within the County's jurisdiction to provide the same animal
control services as being requested by the Town. Contrary to the other
municipalities, this Town is located in both Beaufort County and an adjacent
County. (“Adjacent County™).

The County is requesting an opinion on certain aspects of entering into an
agreement with the Town, specifically:

1) Whether Beaufort County may expend funds in the Town limits that are located
in the Adjacent County; and

2) Whether the agreement would result in dual-office holding by Beaufort County
animal control officers.

Law/Analysis

I.  Whether Beaufort County may expend funds in the Town limits that are
located in the Adjacent County.
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It is this Office’s opinion that a court would likely hold a county that agrees to the joint
administration of functions with a political subdivision outside its geographic boundaries is
permitted to expend its funds in furtherance of that agreement. South Carolina Code section 4-9-
41(A) states, “Any county, incorporated municipality, special purpose district, or other political
subdivision may provide for the joint administration of any function and exercise of powers as
authorized by Section 13 of Article VIII of the South Carolina Constitution.” South Carolina
Constitution Article VIII, § 13 explicitly addresses the sharing of costs with other political
subdivisions.

(A) Any county, incorporated municipality, or other political subdivision may agree
with the State or with any other political subdivision for the joint administration of
any function and exercise of powers and the sharing of the costs thereof.

(B) Nothing in this Constitution may be construed to prohibit the State or any of its
counties, incorporated municipalities, or other political subdivisions from agreeing
to share the lawful cost, responsibility, and administration of functions with any
one or more governments, whether within or without this State.

S.C. Const. art. VIII, § 13 (emphasis added). Your letter notes that the specific terms of the
intragovernmental agreement have not been determined, but we presume the county funds would
be spent according to such an agreement. In that case, a court would likely hold this type of
expenditure of county funds is consistent with the legislative intent of S.C. Code § 4-9-41(A) and
the plain language of Article VIII, § 13 of the South Carolina Constitution.

II.  Whether the agreement would result in dual-office holding by Beaufort
County animal control officers.

It is unclear whether an agreement for the joint administration of animal control services
by county code enforcement officers would result in a violation of the dual-office holding
prohibition in the South Carolina Constitution. Your letter states that while the specific terms of
the intragovernmental agreement have not been determined, the County is seeking an opinion on
“whether a code enforcement officer would be holding dual-offices if employed and commissioned
by Beaufort County, and also commissioned in the Adjacent County as a consequence of an
intergovernmental agreement.”

Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution prohibits a person from holding “two
offices of honor or profit at the same time,” with certain exceptions which are inapplicable to this
analysis. A person violates this provision if he holds two or more public offices which “involv[e]
an exercise of some part of the sovereign power, either small or great, in the performance of which
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the public is concerned, and which are continuing, and not occasional or intermittent, ...” Sanders
v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). In State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 478, 266 S.E.2d
61, 62 (1980), the South Carolina Supreme Court stated that the relevant factors for determining
whether a position would be considered a public office include whether statutes, or other such
authority, establish the position, the qualifications for appointment, duties, tenure, require an oath
for the position, or otherwise authorize the position to exercise a sovereign power of the State. No
single criterion is dispositive and it is not necessary that a position exhibits all the criteria to find
that an individual is a public officer. Id.

Your letter refers to this Office’s March 27, 2012 opinion which summarized why we have
repeatedly concluded county code enforcement officers hold an office of honor or profit.

The appointment of county code enforcement officers is authorized by S.C. Code
Ann. § 4-9-145 (Supp. 1996). Pursuant to this statute, the governing body of the
county may appoint and commission as many code enforcement officers as may be
necessary for the proper security, general welfare, and convenience of the county.
Code enforcement officers are vested with all the powers and duties conferred by
law upon constables in addition to the duties imposed upon them by the governing
body of the county. Id. These code enforcement officers are authorized to exercise
their powers on all private and public property within the county. Id. Code
enforcement officers commissioned under this statute are not permitted to perform
a custodial arrest. Id. However, they are authorized to issue an ordinance summons
to cite a violation of a county ordinance. S.C. Code Ann. § 56-7-80 (Supp. 1996).

Based on the foregoing description of the powers of a code enforcement officer, it
is apparent that the officer exercises one of the traditional sovereign powers of the
State: police power. While code enforcement officers are not given the power to
perform a custodial arrest, they are given many of the other powers traditionally
accorded to-peace officers in this state, including the power to issue an ordinance
summons on behalf of the county. Accordingly, I am of the opinion that a code
enforcement officer ... would be considered an officer for dual office holding
purposes.

Op. S.C. Att’y Gen., 2012 WL 1154553, at 2 (March 27, 2012). It remains this Office’s opinion
that the position of a county code enforcement officer holds an office for dual-office holding
purposes.

Next, turning to the proposed approach to commission Beaufort County’s code
enforcement officers with a second commission in the adjacent county raises issues concerning
whether such a dual commission is permissible under Article XVII, § 1A and the general law of
the state. Generally, county code enforcement officers are authorized to exercise their powers on
“all private and public property within the county.” S.C. Code § 4-9-145. Section 4-9-145 permits
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county councils to limit both the scope of authority and “the geographic area for which [county
code enforcement officers are] authorized to exercise the authority granted.” Id. The statute does
not permit a county to expand the territorial jurisdiction of county code enforcement officers in
the same way other types of law enforcement officers’ jurisdiction can be expanded.! Because the
municipality at issue straddles the county line, section 4-9-145 would not, by itself, allow Beaufort
County’s code enforcement officers to exercise their authority in the portion of the municipality
beyond the county’s geographic limits.

The letter proposes to commission Beaufort County’s code enforcement officers for a
second time in the Adjacent County as a solution to allow code enforcement operations on both
sides of the county line, but it also identifies that this solution might offend the dual-office
prohibition. As is discussed above, a county code enforcement officer holds an office for dual-
office holding purposes. Therefore, unless there is some exception, holding two separate
commissions as a county code enforcement officer would violate the prohibition against dual-
office holding. Initially, we look to the exceptions listed in Article XVII, § 1A of the South
Carolina Constitution which states, “No person may hold two offices of honor or profit at the same
time, but any person holding another office may at the same time be an officer in the militia,
member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or a notary public.” See
also S.C. Const. art. VI, § 3 (“No person may hold two offices of honor or profit at the same time.
This limitation does not apply to officers in the militia, notaries public, members of lawfully and
regularly organized fire departments, constables, or delegates to a constitutional convention.”).
While section 4-9-145 vests county code enforcement officers with “all the powers and duties
conferred by law upon constables,” this Office has repeatedly concluded that they do not, in fact,
hold constable commissions and, therefore, the exception to the dual-office prohibition for
constables is inapplicable. See Op. S.C. Att’y Gen., 2001 WL 265263, 2 (February 9, 2001)
(“[T]he fact that a code enforcement officer is not listed as an exception, when other officers so
clearly are, indicates that the position should not be viewed as an exception.”).

Next, Article VIII, § 13 of the South Carolina Constitution contains an exception to the
dual-office holding prohibition which specifically addresses the joint administration of functions
between political subdivisions stating, “The prohibitions against dual office holding contained in
Article VI of this Constitution do not apply to any elected or appointed official or employee who
serves on a regional council of government created under the authority of this section.” Because
Article VIII, § 13 contains an exception for service on a regional council of government, it is
reasonable to interpret this provision is not designed to provide an exception for other unnamed
positions. See Hodges v. Rainey, 341 S.C. at 86, 533 S.E.2d at 582 (The rule of statutory
construction “‘expressio unius est exclusio alterius' or ‘inclusio unius est exclusio alterius' ... holds
that ‘to express or include one thing implies the exclusion of another or the alternative.’”).

! See, e.g., S.C. Code §§ S.C. Code Ann. § 5-7-30 (“Each municipality of the State ... [has] the authority
to provide police protection in contiguous municipalities and in unincorporated areas located not more than
three miles from the municipal limits upon the request and agreement of the governing body of such
contiguous municipality or the county”); 5-7-110 (“[T]he municipality may contract with any public utility,
agency or with any private business to provide police protection beyond the corporate limits.”).
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Therefore, a court would likely hold Article VIII, § 13 does not provide an exception from the
dual-office prohibition for county code enforcement officers who are commissioned in a second
county.

Lastly, our state courts have recognized an “ex officio” exception to the dual-office
prohibition. The South Carolina Supreme Court explained the exceptions as follows:

Our jurisprudence has a narrow, yet firmly established, exception which provides
that “double or dual office holding in violation of the constitution is not applicable
to those officers upon whom other duties relating to their respective offices are
placed by law.” Ashmore v. Greater Greenville Sewer District, 211 S.C. 77, 92, 44
S.E.2d 88, 95 (1947) (emphasis added). This exception is commonly referred to as
the “ex officio” or “incidental duties” exception.

... The “ex officio” or “incidental duties” exception may be properly invoked only
where there is a constitutional nexus in terms of power and responsibilities between
the first office and the “ex officio” office. This narrow construction of the “ex
officio” or “incidental duties” exception preserves inviolate the central feature of
separation of powers in our constitution. S.C. Const. Art. I, § 8.

Segars-Andrews v. Jud. Merit Selection Comm'n, 387 S.C. 109, 125-126, 691 S.E.2d 453, 462
(2010). It may be argued that if the County contracts with the Town to provide code enforcement
within the municipal limits under S.C. Code § 4-9-41(A), a second commission in the Adjacent
County would be necessary and therefore fall under the “ex officio” exception.? However, this
Office has not identified an order from our state courts applying the ex officio exception to county
code enforcement officers with a second commission. If the County does enter into a contract with
the Town to provide animal control services, it may find itself subject to litigation challenging
whether its county code enforcement officers can receive a second commission in the Adjacent
County. It should also be stated that if a court does not find an exception to the dual-office
prohibition applies, the county code enforcement officers may be found to have forfeited their
commission in the County.

When a dual office holding situation occurs, the law operates automatically to
“cure” the problem. If an individual holds one office on the date he assumes a
second office, assuming both offices fall within the purview of Article XVII,
Section 1A of the Constitution (or one of the other applicable constitutional
prohibitions against dual office holding), he is deemed by law to have vacated the
first office held. Thus, the law operates automatically to create a vacancy in that
first office.

28.C. Code § 6-1-20 also authorizes local governments to contract to provide both “joint public facilities and services.”
The governing body of each local government entering into such an agreement is required to approve and be parties
to the agreement.
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Op. S.C. Atty. Gen., 2007 WL 1651345 (May 9, 2007).

III.  Does the Adjacent County need to be a party to the agreement since the
services being provided are in the incorporated area of the Adjacent County?

The letter asks whether the Adjacent County would necessarily need to be a party to the
agreement to provide animal control services in the Town. As a general matter, sections 4-9-41
and 6-1-20 only require the political subdivisions that agree to the joint administration of functions
and exercise of powers to be parties to such a contract. Therefore, only the County and the Town
would need to party to an agreement to provide services within the municipal limits of the Town.
Yet, the proposal to seek a second commission in the Adjacent County to extend the County’s code
enforcement officers’ commission suggests, as a practical matter, the Adjacent County would need
to be consulted even if it is not a party to such a contract.’

Conclusion

As is discussed more fully above, it is this Office’s opinion that that a court would likely
hold a county that agrees to the joint administration of functions with a political subdivision outside
its geographic boundaries is permitted to expend its funds in furtherance of that agreement. See
S.C. Const. art. VIIL, § 13; S.C. Code § 4-9-41. Further, it is this Office’s opinion that a court may
well find the proposal that the County’s code enforcement officers receive a second commission
in an adjacent county violates the dual-office holding prohibition in South Carolina Constitution.

See S.C. Const. art. XVII, § 1A.
Matthcw I-Iouck i

Assistant Attorney General

Smccrcly,

REVIEWED AND APPROVED BY:

,W//%} ()T

R/obert D. Cook
Sohmtor General

¥ This opinion has not evaluated potential alternative authority allowing political subdivisions to agree to
jointly provide services. See S.C. Code §§ 8-12-10 et seq. (interchange of governmental employees); 23-
20-30 (*Any county, incorporated municipality, or other political subdivision of this State may enter into
mutual aid agreements as may be necessary for the proper and prudent exercise of public safety functions.
All agreements must adhere to the requirements contained in Section 23-20-40.”).



