
August 2, 2022

Dear Mayor Jones:

LAW/ANALYSIS

Question 1 :

Your question involves dual office holding. The South Carolina Constitution provides:
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We will begin with a discussion of the powers of municipalities. Our Office has previously

stated that “it is settled law that counties and municipal corporations have only such powers as

are granted to them by legislative enactment.” Op. S.C. Atty. Gen., 1988 WL 383501 (Feb. 25,

S.C. Const, art. XVII § 1 A. Section 5-7-180 of the South Carolina Code of Laws states “[e]xcept

where authorized by law, no mayor or councilman shall hold any other municipal office or

municipal employment while serving the term for which he was elected.” S.C. Ann. § 5-7-180

(1976 Code, as amended).

[n]o person may hold two offices of honor or profit at the same
time, but any person holding another office may at the same time
be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly
organized fire department, constable, or a notary public. . . . The

limitation above set forth does not prohibit any officeholder from

being a delegate to a constitutional convention.
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Does the Town of Sellers Mayor have the authority to override the State of South Carolina (Dual

offices Laws) dated back to (1895) and section (5-7-180) prohibits a person from holding two

offices of (HONOR OR PROFIT) at the same time?

You have requested an opinion of this Office regarding the authority of the Town of Sellers

Mayor. You have presented us with several questions and we will address each question in turn.
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The Legislature granted powers to municipalities through section 5-7-30:

S.C. Code Ann. § 5-7-30 (1976 Code, as amended).

Section 5-9-30 provides the powers and duties of the mayor in this form of government:
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The mayor shall be the chief administrative officer of the
municipality. He shall be responsible to the council for the
administration of all city affairs placed in his charge by or under
Chapters 1 through 17. He shall have the following powers and
duties:

[e]ach municipality of the State, in addition to the powers

conferred to its specific form of government, may enact

regulations, resolutions, and ordinances, not inconsistent with the

Constitution and general law of this State,. . . .

(1) to appoint and, when he deems it necessary for
the good of the municipality, suspend or remove all

municipal employees and appointive administrative

officers provided for by or under Chapters 1
through 1 7, except as otherwise provided by law, or
personnel rules adopted pursuant to Chapters 1
through 17. He may authorize any administrative

officer who is subject to his direction and
supervision to exercise these powers with respect to
subordinates in that officer's department, office or
agency;

The Town of Sellers has a mayor-council form of government, according to the Municipal
Association of South Carolina. See www.masc.sc/search/?k=form%20of%20government.
Section 5-9-10 states that “[e]xcept as specifically provided for in this chapter, the structure,
organization, powers, duties, functions and responsibilities of municipal government under the
mayor-council form shall be as prescribed in Chapter 7,” which includes section 5-7-30. S.C.
Code Ann. § 5-9-10 (1976 Code, as amended).

1988) (quoting Williams, et al. v. Wylie, et al., 217 S.C. 247, 60 S.E.2d 586 (1950); 56
Am.Jur.2d, Municipal Corporations, etc., Section 193)). This stems from the State
Constitution’s provision that “[t]he structure and organization, powers, duties, functions, and
responsibilities of the municipalities shall be established by general law . . .” S.C. Const, art.
VIII, § 9.



S.C. Code Ann. § 5-9-30 (1976 Code, as amended).
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(6) to submit to the council and make available to
the public a complete report on the finances and
administrative activities of the municipality as of
the end of each fiscal year; and

(7) to make such other reports as the council may

require concerning the operations of municipal
departments, offices and agencies subject to his

direction and supervision.

(4) to act to insure that all laws, provisions of
Chapters 1 through 1 7 and ordinances of the
council, subject to enforcement by him or by
officers subject to his direction and supervision, are
faithfully executed;

(5) to prepare and submit the annual budget and
capital program to the council;

(3) to preside at meetings of the council and vote as
other councilmen;

Section 5-9-10 emphasizes that Chapter 7, which includes section 5-7-30, is applicable to a
municipal government with a mayor-council form of government. The mayor in this form of
government is required to act to insure that all laws, provisions of Chapters 1 through 17 and
town ordinances, subject to enforcement by him or by officers under his direction and control are
faithfully executed. Therefore, the Town of Sellers Mayor must submit to and comply with the
State Constitution and State Code of Laws, including those sections pertaining to dual office
holding.

(2) to direct and supervise the administration of all
departments, offices and agencies of the
municipality except as otherwise provided by
Chapters 1 through 17;

A mayor does not have the authority to override the South Carolina Constitution or South
Carolina Code of Laws. A municipality’s powers are derived from both, and the Legislature
expressly provides in section 5-7-30 that a municipality’s regulations, resolutions, and
ordinances are subject to the State Constitution and general laws.



Question 2:

S.C. Code Ann. § 8-13-750(A) (1976 Code, as amended).

Question 3:

Pursuant to section 5-9-30, the mayor in a mayor-council form of government has the power to
appoint all municipal employees and appointive administrative officers, except as otherwise
provided by law or personnel rules. You appear to be asking if there is a residency requirement
for appointment to municipal committees. As we have not been provided with any information
regarding the committees, we will provide you with the general law.

The qualifications for a particular position must be reviewed in order to determine if there is a
residency requirement. The South Carolina Constitution provides qualifications for public
offices in the State and its political subdivisions. A public officer is described as:

We suggest that you contact the State Ethics Commission, because your question involves ethics.
Our Office defers to the Ethics Commission since it was given authority by the Legislature to
interpret and issue opinions regarding the Ethics Act. See S.C. Code Ann. § 8-13-320(1 1) (1976
Code, as amended). We draw your attention, however, to section 8-13-750 of the Ethics Act,
which states:
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(A) No public official . . . may cause the employment, appointment, ... or advancement of a
family member to a state or local office or position in which the public official . . .
supervises or manages.

Does the Town of Sellers, Mayor have the authority to appoint or allow his/her family members
related by blood or marriage to serve on committees or do labor for the Town of Sellers
(NEPOTISM)?

Does the Town of Sellers Mayor have the authority to appoint his/her friends who do not live in
the city limits to certain committees over the voting citizens that live within the city limits?

“One who is charged by law with duties involving an exercise of

some part of the sovereign power, either small or great, in the
performance of which the public is concerned, and which are

continuing, and not occasional or intermittent, is a public
officer.” Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, 58 S.E. 762, 763

(1907), “In considering whether a particular position is an office in

You should also review the Town of Sellers Ordinances for guidance. To the best of our
knowledge, the ordinances are not published, and are therefore not available for our review.



Segars-Andrews v. Judicial Merit Selection Commission, 387 S.C. 109, 691 S.E.2d 453 (2010).

In determining whether a position is a public office, some factors to be considered are:

Id. Therefore, there is a residency requirement for public officers of municipalities.

The South Carolina Constitution requires that “[n]o person shall be elected or appointed to any
office in this State unless he possess the qualifications of an elector . . . .” S.C. Const, art. XVII
§ 1 . This Office has previously determined that “Article XVII, section 1 of the South Carolina
Constitution (1976) specifically imposes a residency requirement on all officers.” Op. S.C. Atty.
Gen., 2007 WL 1651338 at 2 (May 21, 2007). We explained:
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whether the position was created by the legislature; whether the

qualifications for appointment are established; whether the duties,

tenure, salary, bond, and oath are prescribed or required; whether

the one occupying the position is a representative of the sovereign;

among others.

Op. S.C. Atty. Gen.. 2013 WL 3243063 (June 17, 2013) (quoting State v. Crenshaw, 274 S.C.

475, 478, 266 S.E.2d 61, 62 (1980)).

the constitutional sense, it must be demonstrated that “[t]he power

of appointment comes from the state, the authority is derived from

the law, and the duties are exercised for the benefit of the

public.” Willis v. Aiken County, 203 S.C. 96, 103 26 S.E.2d 313,

316 (1943). “The powers conferred and the duties to be discharged

with regard to a public office must be defined, directly or

impliedly, by the legislature or through legislative authority

...” 63C Am Jur.2d Public Officers and Employees § 5 (2009).

Section 7-5-120 of the South Carolina Code (Supp. 2006) provides

the requirements of a qualified elector. Among these is the

requirement that the elector be “a resident in the county and in the
polling precinct in which the elector offers to vote.” S.C. Code
Ann. § 7-5-120. This constitutional provision not only reiterates
the residency requirement set forth in statutory provisions
specifically mandating residency as a qualification for office, but

our Supreme Court interpreted article XVII, section 1 to imply a
residency requirement even when one is not specified by the

Legislature. McLure v. McElroy, 211 S.C. 106, 120, 44 S.E.2d

101, 108 (1947), overruled on other grounds by Weaver v.
Recreation Dist., 328 S.C. 83, 492 S.E.2d 79 (1997).



McQuillin, Municipal Corporations, § 12:97.

CONCLUSION

Additionally, municipal personnel rules must be examined for a residency requirement, as
section 5-9-30 specifically provides that the appointment powers of a mayor in a mayor-council

form of government are subject to both the law and any adopted personnel rules. A municipal
board, commission, or committee may also have its own qualifications for membership.

Therefore, each appointment by the Town of Sellers Mayor must be analyzed on an individual

basis to determine if it has a residency requirement.

In conclusion, the Town of Sellers Mayor must submit to and comply with the State Constitution

and State Code of Laws, including those sections pertaining to dual office holding. We suggest

that you contact the State Ethics Commission and review the Town of Sellers Ordinances
regarding the Sellers Mayor’s authority to appoint and to hire family members for municipal

positions. Each appointment by the Sellers Mayor to a municipal position must be analyzed on
an individual basis to determine if it has a residency requirement.

Some appointed positions do not constitute public offices and other resources must be reviewed

for a residency requirement. The South Carolina Code of Laws contains qualifications for
certain municipal positions. McQuillin, Municipal Corporations, §10:32 explains:
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The qualifications prescribed by constitution or statute are usually

sufficient, but charters and ordinances sometimes name additional

qualifications which are not to be inconsistent with the constitution

or statute unless by virtue of constitutional grant.

Municipal ordinances can also provide qualifications for a municipal position. As explained by a

legal treatise, “[m]unicipalities have the legislative authority articulated in state constitution to

enact qualifications and standards for appointive employee positions . . . .” 56 Am. Jur. 2d

Municipal Corporations § 208 (quoting Kane v. City of Albuquerque, 358 P.3d 249 (N.M.

2015)). Municipal ordinances can further add qualifications to a municipal position that has

been created by the State Constitution or by statute:

The state may, and sometimes does, prescribe in what mode or

manner a municipal corporation shall exercise its powers. It is

generally within the legislative province to direct in what way,

through what board of municipal officers or agents, or by what

municipal officers the powers given shall be exercised.



Sincerely,

REVIEWED AND APPROVED BY:
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Elinor V. Lister

Assistant Attorney General

Robert D. Cook
Solicitor General


