ALAN WILSON
ATTORNEY GENERAL

August 31, 2022

The Honorable Chip Huggins

Member

South Carolina House of Representatives
308 Wayworth Court

Columbia, South Carolina 29212

Dear Representative Huggins:

We received your letter requesting an opinion from this Office concerning earnest money or trust
funds that remain unsettled after the termination of a real estate transaction or the failure of such a
transaction to close. In your letter, you explained

there are brokerages in the state with thousands of dollars of funds in their trust
accounts that are tied to transactions that have terminated years ago. It’s not
uncommon to hear of a trust account that has funds that are 5, 10, or more years
old.

The only alternative to litigation or holding the money in trust indefinitely that
has been provided by the Real Estate Commission is that after five years these
funds can be deposited with the Treasurer’s Office as unclaimed property.

However, the Treasurer’s unclaimed property deposit procedures require the
brokerage to make a judgment about which party should be named as deserving
the money and this could make the brokerage vulnerable to a license law
complaint.

Under existing license law and the interpretation of license law by the Real
Estate Commission, real estate licensees are left with few options when it comes
to unclaimed earnest money.

Accordingly, you request an opinion on the following questions:

1. Is there an interpretation of the law under § 40-57-10 et. al that allows for
real estate licensees to disburse these funds?

2. Does § 15-3-530 or other statute of limitations apply to real estate agents?
Does this section allow real estate licensees to disburse these earnest money
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funds after 3 years as they deem appropriate to the parties to the real estate
transaction without fear of civil or administrative penalty?

Law/Analysis

Chapter 57 of title 40 of the South Carolina Code (2011 & Supp. 2021) governs real estate
professions including brokers, broker-in-charge, salespersons, and property managers. In 2016,
the Legislature adopted section 40-57-136 of the South Carolina Code (Supp. 2021) governing
trust accounts. This provision not only requires the establishment of a trust account by brokers-
in-charge and property managers-in-charge, it also governs disbursements from those accounts.
The relevant portions of the statute provide:

(D)(1)(a) Trust funds received by a broker-in-charge in a real estate sales or
exchange transaction must be deposited as follows in a separate real estate trust
account:

(i) cash or certified funds must be deposited within forty-
eight hours of receipt, excluding Saturday, Sunday, and
bank holidays;

(ii) checks must be deposited within forty-eight hours
after written acceptance of an offer by the parties to the
transaction, excluding Saturday, Sunday, and bank
holidays.

(b) Trust funds received by a broker-in-charge in connection
with a real estate sales or exchange transaction and deposited in
the real estate trust account shall remain in the trust account until
consummation or termination of the transaction, at which time
the undisputed trust funds must be disbursed in accordance with
the contract which directs the broker-in-charge to hold the trust
funds, and a full accounting must be made to the parties.

(2) A broker-in-charge or property manager-in-charge who disburses
trust funds from a designated trust account under the following
circumstances is considered to have properly fulfilled the duty to the
account:

(2) upon rejection of an offer to buy, sell, rent, lease, exchange,
or option real estate;

(b) upon the withdrawal of an offer not yet accepted by the
offeree; or
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(c) at the closing of the transaction.

(E) If a dispute concerning the entitlement to, and disposition of, trust funds
arises between a buyer and a seller, and the dispute is not resolved by reasonable
interpretation of the contract by the parties to the contract, the deposit must be
held in the trust account until the dispute is resolved by:

(1) a written agreement which:

(a) directs the disposition of monies signed by all parties
claiming an interest in the trust monies, and

(b) must be separate from the contract which directs the broker-
in-charge or property manager-in-charge to hold the monies;

(2) filing an interpleader action in a court of competent jurisdiction;
(3) an order of a court of competent jurisdiction; or
(4) voluntary mediation.
S.C. Code Ann. § 40-57-136(D) & (E) (emphasis added).
In interpreting this statute, we follow the rules of statutory construction.
The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and effectuate the
intent of the legislature. Charleston County Sch. Dist. v. State Budget and
Control Bd., 313 S.C. 1,437 S.E.2d 6 (1993). . ... “What a legislature says in
the text of a statute is considered the best evidence of the legislative intent or
will. Therefore, the courts are bound to give effect to the expressed intent of

the legislature.” Norman J. Singer, Sutherland Statutory Construction § 46.03
at 94 (S5th ed. 1992).

Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000).

According to the plain terms of the statute, funds deposited in trust must remain in trust “until
consummation or termination of the transaction.” S.C. Code Ann. § 40-57-136(D)(1)(b).
According to your letter, these transactions were never consummated. Section 40-57-136 does not
specify what is considered a “termination” of a transaction, but subsection (2) provides a safe
harbor regarding the duty of brokers-in-charge who disburse funds from trust so long as one of
three circumstances occur: (1) upon the rejection of the offer, (2) upon the withdrawal of an offer
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that has not been accepted, or (3) at the closing of the transaction. Thus, at a minimum, the
Legislature intended to allow brokers-in-charge to disburse the funds under these three scenarios.

Once a termination occurs, section 40-57-136(D)(1)(b) specifies “trust funds must be disbursed in
accordance with the contract which directs the broker-in-charge to hold the trust funds . . . .”
Therefore, it is important that the contract specify how trust funds are distributed in the event of a
termination. However, section 40-57-136 contemplates that disputes over disbursements can arise.
Section 40-57-136(E) provides that if a dispute arises between the buyer and seller and it cannot
be resolved by a reasonable interpretation of the contract by the parties, the dispute shall be
resolved one of three ways - the parties can enter into a written agreement, an interpleader action
can be filed, the entry of a court order, or voluntary mediation by the parties. While most of these
options are not within the control of the broker-in-charge, he or she could file an interpleader action
under Rule 22(a), SCRCP and deposit the disputed funds with a court.! In our review of chapter
57 of title 40, outside of the provisions contained in section 40-57-136, we did not find any other
provisions addressing the disbursement of trust funds.

Next, you inquire as to whether section 15-3-530 of the South Carolina Code (2005) or any other
statute of limitations apply to real estate agents. Section 15-3-530 does not specifically state its
application to real estate transactions. However, subsection (1) requires “an action upon a contract,
obligation, or liability, express or implied, excepting those provided for in Section 15-3-520” must
be brought within three years. S.C. Code Ann. § 15-5-530(1). Presumably earnest money or trust
funds are deposited in a brokerage’s trust account pursuant to the terms of a contract between a
buyer and seller. Therefore, we believe section 15-5-530(1) could apply to the parties to the
contract. But, a broker-in-charge generally is not a party to such a contract. Therefore, the three-
year statute of limitations under section 15-5-530(1) would not apply to brokers-in-charge
regarding a contract between a buyer and seller.

However, other provisions in section 15-3-530 may impose a three-year statute of limitations on
suits against brokers-in-charge. Section 15-3-530(2) sets a three-year statute of limitations on “an
action upon a liability created by statute other than a penalty of forfeiture.” Section 40-57-136, as
cited above, sets forth the broker-in-charge’s responsibilities regarding trust funds. Therefore,
section 15-3-530(2) could imposes a three-year statute of limitations on claims made against
brokers-in-charge for failing to meet their statutory obligations under section 40-57-136.
Moreover, because brokers-in-charge hold funds in trust for the benefit of others, a court may also

! First Union Nat’l Bank of S.C. v. FCVS Commc’ns, 321 S.C. 496, 499, 469 S.E.2d 613, 616
(Ct.App.1996), rev’d in part, 328 S.C. 290, 494 S.E.2d 429 (1997) (“[T]he primary purpose of
interpleader is to enable a neutral stakeholder, usually an insurance company or a bank, to shield
itself from liability for paying over the stake to the wrong party. This is done by forcing all the
claimants to litigate their claims in a single action brought by the stakeholder . ... There need not
be actual competing claims against the stakeholder for him to be entitled to interpleader, as long
as there is the potential for multiple claims.” (citations and internal quotation marks omitted)).
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view them as fiduciaries. Our courts have determined the three-year statute of limitation under
section 15-3-530 applies to breach of fiduciary duty claims. Mazloom v. Mazloom, 382 S.C. 307,
323, 675 S.E.2d 746, 755 (Ct. App. 2009), aff’d, 392 S.C. 403, 709 S.E.2d 661 (2011).
Nonetheless, we must keep in mind in either of these types of actions, the statute of limitations
does not start to run until the cause of action occurs and often until a party “either knew or should
have known that some legal right had been invaded.” which in this case would involve the
disbursement of the funds. City of Newberry v. Newberry Elec. Co-op.. Inc., 387 S.C. 254, 260,
692 S.E.2d 510, 513 (2010) (applying the discovery rule to section 15-3-530). Accordingly, the
application of the three-year statute of limitations under these circumstances is unlikely to provide
protection to brokers-in-charge that desire to disburse funds that remain in dispute.

Conclusion

Section 40-57-136 requires funds received by a broker-in-charge to be placed in a real estate trust
account when received. This provision allows the broker-in-charge to disburse these funds when
the transaction is either consummated or terminated. However, such disbursement must be in
accordance with the terms of the contract and the broker-in-charge must provide a full accounting
of these funds to the parties. While section 40-57-136 does not specify all circumstances under
which the funds may disbursed, subsection (D)(2) provides three circumstances in which the
broker-in-charge is deemed to have fulfilled his or her duty to the account. If the parties dispute
who is entitled to the funds, section 40-57-136(E) requires the funds to remain in trust until the
parties can come to a written agreement, submit to voluntary mediation, a court enters an order
determining the disposition of the funds, or an interpleader action is filed in a court of competent
jurisdiction.  Brokers-in-charge may file an interpleader action to protect themselves from
disbursing trust funds to the wrong party. However, outside of taking action thlough the courts,
we agree with your assessment that brokers-in- cha1 ge have limited options in disbursing trust
funds when the terms of contract are unclear or the parties dispute who is entitled to the funds.
Therefore, we believe a legislative clarifications is needed to remedy the situations described in
your letter.

We also note that while section 15-3-530 may offer a three-year statute of limitations for suits
brought against brokers-in-charge for failing to meet their statutory obligations or breaching their
fiduciary duties regarding the disbursement of trust funds, the statute would not begin to run until
the disbursement takes place or the aggrieved party knew or should have known they were
disbursed.

Sincerely,

v

Cydney Milling
Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED BY:

Gt . 572

Robért D. Cook
Solicitor General




