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Alan Wilson

Attorney General

September 16, 2021

The Honorable William S. Cogswell, Jr.

Member

South Carolina House of Representatives

310-B Blatt Building

Columbia, South Carolina 29201

Dear Representative Cogswell:

We received your letter requesting an Attorney General's opinion as to "whether S.C. Code Ann.

§ 61-6-4710, § 61-6-4060, or any other statute, prohibits a business from leasing out storage space

to an event host to allow the event host to store, among other things, alcoholic beverages purchased

and owned by the event host, with the event host being the end user of the alcoholic beverages."

Additionally, you ask whether the same business may "offer a delivery service where he would

assist in transporting the event host's stored items, including alcoholic beverages, from the

refrigerated storage space to the event location."

Law/Analysis

The Alcoholic Beverage Control Act (the "ABC Act"), contained in chapter 6 of title 61 of the
South Carolina Code, governs the transportation, possession, consumption, and sale of alcoholic

beverages in South Carolina.1 Under the ABC Act, section 61-6-4010 of the South Carolina Code
(2009) makes it unlawful for a person to "manufacture, store, keep, receive, have in possession.
transport, ship, buy, sell, barter, exchange, or deliver alcoholic liquors, except liquors acquired in

a lawful manner and except in accordance with the provisions of this title	" (emphasis added).
This provision makes any storage, possession, or transportation of alcoholic beverages illegal

unless such storage, possession, or transportation is specifically allowed under the ABC Act. With

this premise in mind, we will address your specific questions.

A. Storage of Alcoholic Beverages

As you note in your letter, section 61-6-4060 of the South Carolina Code (2009) addresses storing
alcoholic beverages in a place of business and states:

(A) It is unlawful for a person to store or have in possession alcoholic liquors in his place

of business other than a licensed liquor store. A place of business includes:

The ABC Act indicates "alcoholic beverages" is synonymous with "alcoholic liquor," as used in

the ABC Act. S.C. Code Ann. § 61-6-20(l)(a) (Supp. 2020).
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(1) A place where goods, wares, or merchandise are sold, offered for

sale, or distributed, and also places of amusement;

(2) Residences and transportation vehicles when sale of merchandise is

made therefrom; and

(3) Outbuildings, warehouses, and garages when adjacent to or used in

connection with a place ofbusiness where goods, wares, or merchandise

are sold, offered for sale, or distributed.

This provision makes it illegal to store alcoholic beverages in a place of business other than a
licensed liquor store. This provision gives a detailed definition as to what is considered a place of

business and includes businesses that distribute or sell goods or merchandise. Whether or not your

constituent's business is a place of business for purposes of section 61-6-4060 involves a

determination of the facts. As we stated numerous times, "this Office is not empowered to

investigate or determine factual questions." Op. Att'v Gen.. 2020 WL 2992184 (S.C.A.G. Mar.

1 1 , 2020). However, it is our understanding that your constituent's business is not involved in the

sales or distribution of goods or merchandise. You describe the business as providing storage for

items such as food, beverages, decorations, and equipment; and leasing event items such as

beverage dispensers, food storage, and serving containers for event hosts. Based on your

description, we believe it is unlikely that your constituent's business meets the definition of "a

place of business" under section 61-6-4060(A). Therefore, we do not believe the business would

be prohibited from storing alcoholic beverages under section 61-6-4060.

However, as we noted above, section 61-6-4010 makes storage or possession unlawful unless it is

provided for by the ABC Act. Most businesses' ability to possess alcoholic beverages stems from

their status as a licensee. Manufacturers, wholesalers, and retail dealers are given the authority to

possess alcoholic beverages under section 61-6-100 of the South Carolina Code (2009). Section

6 1-6- 1620(A) of the South Carolina Code (2009), likewise, gives nonprofit organizations licensed
under section 61-6-1600 and food-service establishments and places of lodging licensed under

section 61-6-1610 the authority to possess alcoholic beverages.

In your letter, you mentioned your constituent contacted the Department of Revenue (the

"Department") inquiring as to whether he would need a license. You informed us that the

Department stated no license would apply to your constituent. We agree. Your constituent's

business is not a manufacturer, wholesaler, or a retail dealer of alcoholic beverages allowing

possession under section 61-6-100. Moreover, it does not appear that your constituent's business

is a nonprofit, food-service establishment, or a place of lodging allowing possession under section
6 1-6- 1620(A).
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Nevertheless, section 6 1-6- 1620(B) of the South Carolina Code (2009) may allow your constituent
to possess alcoholic beverages without a license. This statute provides: "Alcoholic liquors may be
possessed or consumed in separate and private areas of an establishment whether or not the
establishment includes premises which are licensed pursuant to Sections 61-6-1600 or 61-6-1610,
where specific individuals have leased these areas for a function not open to the general public."
S.C. Code Ann. § 61-6-1620(B). From your description, event hosts lease the storage units.
Additionally, we understand the storage units would be private, accessible only by the event host,
and not open to the public. However, it sounds like these storage units would be used merely for
storage of the alcoholic beverages well as other supplies for a function, but the function will be
held in another location. Therefore, we are unsure as to whether a court would conclude possession
of alcoholic beverages in a storage unit is allowed pursuant to section 6 1-6- 1620(B). As such, we
cannot say with certainly that your constituent's business has the legal authority to possess
alcoholic beverages on its premises as it is not clearly provided for under the ABC Act.2 Thus, we
suggest you seek clarification from a court as to the interpretation of section 61-6-620(B).
Alternatively, you could seek an amendment to the ABC Act to specifically allow for the storage
of alcoholic beverages in leased storage units.

B. Individual Possession

You also ask whether storage of alcoholic beverages in a storage unit is prohibited under section
61-6-4710 of the South Carolina Code (2009). Section 61-6-4710 is in article 13 of the ABC Act,
which addresses the authorized and unauthorized possession and consumption of alcoholic
beverages by individuals and offers guidance as to who may possess alcoholic beverages and
where they may be possessed. S.C. Code Ann. §§ 61-6-4000 et seq. Section 61-6-4010 of the
South Carolina Code (2009) makes it unlawful for a person to "manufacture, store, keep, receive,
have in possession, transport, ship, buy, sell, barter, exchange, or deliver alcoholic liquors, except
liquors acquired in a lawful manner and except in accordance with the provision of this title . . .
Section 61-6-4710 of the South Carolina Code, which you specifically inquired about, governs the
lawful possession or consumption of alcoholic liquors by individuals. This provision states:

(A) A person who is twenty-one years of age or older may possess or consume
lawfully acquired alcoholic liquors:

(1) in a private residence, hotel room, or motel room;

2 We believe there is some question as to whether your constituent's business would be in possession of alcoholic
beverages stored on its premises. The ABC Act does not define possession, but our Court of Appeals addressed
possession in regard to beer in in State v. Stone. 320 S.C. 395, 397, 465 S.E.2d 576, 577 (Ct. App. 1995). In that case,
the Court indicated possession is determined by whether a person consciously and voluntarily has control over the
liquor. This too is a factual determination and therefore, cannot be decided in an opinion. See Op. Att'v Gen.. 2006
WL 1207270 (S.C.A.G. Apr. 6, 2006). However, if the storage unit is leased by an event host who has exclusive
access to the unit during the term of the lease, a court may find the event host, rather than your constituent, is in
possession of the alcoholic beverages. As such, it would be the responsibility of the event host to establish legal
possession.
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(2) or on other property not engaged in business or commercial activity,
at private gatherings, receptions, or occasions of a single and isolated
nature and not on a repetitive or continuous basis, with the express
permission of the owner and any other person in possession of the
property, and to which the general public is not invited. However, this
must not be construed to authorize the possession or consumption of
alcoholic liquors on premises open to the general public for which a
license has been obtained pursuant to Sections 61-6-1600 or 61-6-1610.

(3) in separate and private areas of an establishment whether or not the
establishment includes premises which are licensed pursuant to Sections
61-6-1600 or 61-6-1610, where specific individuals have leased these
areas for a function not open to the general public.

(B) It is unlawful for a person to possess or consume alcoholic liquors upon any
premises where the person has been forbidden to possess or consume alcoholic
liquors by the owner, operator, or person in charge of the premises.

A person who violates this section is guilty of a misdemeanor and, upon
conviction, must be fined not more than one hundred dollars or imprisoned for
not more than thirty days.

S.C. Code Ann. § 61-6-4710. Under this statute, in order for an individual to legally possess
alcoholic beverages, he or she must be at least twenty-one years of age and the possession must
take place in one of the locations listed in subsections (A)(1), (A)(2), or (A)(3). Whether or not a
storage unit qualifies as one of the allowed locations is a factual determination which must be
made by a court. On. Atfv Gen.. 2018 WL 1 160085 (S.C.A.G. Jan. 22, 2018) ("[T]his Office is
not empowered to make factual findings in an opinion . . . ."). Nevertheless, under the facts you
provided to us, we do not believe a court would find subsections (A)(1) or (A)(2) apply to a leased
storage unit. However, similar to our analysis above, a court may find under subsection (A)(3) a
storage unit is a separate private area leased by a specific individual, which is not open to the
public. But again, the storage unit itself would not be used to hold a function. Therefore, we
cannot opine with certainty that an individual may legally possess alcoholic beverages in a storage
unit pursuant to section 61-6-4710 and suggest your constituent seek clarification from a court or
the Legislature.

C. Delivery Service

Lastly, you ask whether your constituent could offer a delivery service to assist in transporting
event hosts' alcoholic beverages from a storage unit to an event location. Like the possession and
storage of alcoholic beverages, the ABC Act prohibits the transportation of alcoholic beverages
except as provided for by the ABC Act. S.C. Code Ann. § 61-6-4010. Section 61-6-4020 of the
South Carolina Code (Supp. 2020) addresses transportation of alcoholic beverages and states, "A
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person who is twenty-one years of age or older may transport lawfully acquired alcoholic liquors
to and from a place where alcoholic liquors may be lawfully possessed or consumed." This statute
allows for the transport of alcoholic beverages so long as it is coming from a place it may be
lawfully possessed or consumed and is being delivered to a place it may be lawfully possessed or
consumed. Thus, whether your constituent may deliver alcoholic beverages depends on whether
the storage units and the place where the alcoholic beverages will be consumed are places where
alcoholic beverages may be legally possessed or consumed. As indicated above, we are unsure
whether your constituent's business or the individual event host can legally store alcohol in a
storage unit. Therefore, we cannot fully address whether alcoholic beverages may be legally
transported from such a location.

Conclusion

The ABC Act governs the transportation, possession, consumption, and sale ofalcoholic beverages
in South Carolina. Under the ABC Act, section 61-6-4010 of the South Carolina Code (2009)
makes it unlawful for a person to "manufacture, store, keep, receive, have in possession, transport,
ship, buy, sell, barter, exchange, or deliver alcoholic liquors, except liquors acquired in a lawful
manner and except in accordance with the provisions of this title . . . ." Thus, whether or not your
constituent's business can store alcoholic beverages for event hosts depends on whether such
storage is permitted under the ABC Act.

Section 61-6-4060 of the South Carolina Code specifically prohibits storage ofalcoholic beverages
in a place ofbusiness. Based on the information you provided, we do not believe your constituent's
business meets the definition of a "place of business" under section 61-6-4060 because it is not
involved in the sale or distribution of goods or merchandise. Therefore, we do not believe your
constituent's business is prohibited from storing alcoholic beverages under section 61-6-4060.
However, we also do not believe section 61-6-4060 provides a means by which your constituent's
business may legally store alcoholic beverages.

Generally, businesses are afforded the ability to store alcoholic beverage due to their status as a
licensed premises. Based on your description of your constituent's business, we agree with the
Department of Revenue's assessment that your constituent is not eligible for a license. However,
section 6 1-6- 1620(B) provides: "Alcoholic liquors may be possessed or consumed in separate and

private areas of an establishment whether or not the establishment includes premises which are
licensed pursuant to Sections 61-6-1 600 or 6 1 -6- 1 6 1 0, where specific individuals have leased these
areas for a function not open to the general public." While the determination of whether your
constituent's business qualifies under this provision is a factual question best determined by a
court, it appears the storage unit would be leased to an event host and not open to the public.
Nonetheless, considering the facts you provided to us, the area will not be used for the function
itself, but just for storage. As such, we suggest your constituent seek clarification from a court to
determine whether it may store alcoholic beverages pursuant to this provision. Alternatively, you
may seek to amend the ABC Act to specifically allow for the storage of alcoholic beverages in
private storage units.
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In regard to whether an individual may store alcoholic beverages in a storage unit, we look to the

provisions contained in article 13 of the ABC Act and specifically to section 61-6-4710, which

allows possession of alcoholic beverages by individuals age twenty-one and older in three

specified types of locations. We do not believe the storage unit qualifies as a location described

in sections 6 1-6-47 10(A)(1) or (A)(2). But, because the storage unit is a separate private area,

leased by an event host, and is not open to the public, a court may find it qualifies under section

6 1-6-47 10(A)(3). Again, we question whether this provision applies in the case of a storage unit

as the event will be held at a separate location. Furthermore, this determination also involves

questions of fact and is better resolved by a court.

Lastly, section 61-6-4020 allows for the transportation of alcoholic beverages as long as the person

transporting them is twenty-one years of age or older and the storage units are a place where

alcoholic beverages may be possessed or consumed and the alcoholic beverages will be delivered

to a location where they may be possessed or consumed. As explained above, we are uncertain as

to whether a business may allow storage of alcoholic beverages in leased storage units and whether

a particular individual has the ability to store alcoholic beverages in a storage unit. Because the

ability to legally transport alcoholic beverages hinges upon its ability to be legally possessed at the

locations from which and to it will be transported, we cannot say with clarity whether your

constituent's business may legally transport alcoholic beverages for its event hosts.

Sincerely,

Cydney Milling

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook

Solicitor General


