
November 15, 2022

Dear Mr. Dillingham:

Law/Analysis

Section 4-10-320 provides in pertinent part:
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The answer to your question necessitates an interpretation of section 4-10-320 of the South
Carolina Code. When interpreting this statute, we must keep in mind the primary rule of statutory
construction, which is “to ascertain and effectuate legislative intent.” Hodges v, Rainey, 341 S.C.

79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000). The best evidence of legislative intent is gleaned from the

text of the statute. Id. “[A] court must abide by the plain meaning of the words of a statute. When
interpreting the plain meaning of a statute, courts should not resort to subtle or forced construction

to limit or expand the statute’s operation.” State v. Jacobs, 393 S.C. 584, 587, 713 S.E.2d 621,
622-23 (2011) (citations omitted).

(A) The governing body of any county is authorized to create a commission
subject to the provisions of this section. The commission consists of six
members, all of whom must be residents of the county, appointed as follows:

(1) The governing body of the county must appoint three members of
the commission.

Alan Wilson
Attorney General

O

We understand your firm represents the City of Rock (the “City”) and you desire an opinion from

this Office on behalf of the City concerning the South Carolina Capital Projects Sales Tax Act.
Your question pertains to the commissions created pursuant to section 4-10-320 of the South

Carolina Code (2021), which are charged with considering proposals for capital projects and
formulating referendum questions for the funding of proposed projects. Specifically, you ask

whether “[i]f under S.C. Code Ann. § 4- 10-320(A)(2)(c) only the City is able to appoint a

commission member, does S.C. Code Ann. § 4-10-320(A)(2)(d) provide that the City appointed

commission member thereby appoints the two remaining commission appointees of
municipalities?”
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In your letter, you informed us that “[u]nder the statute and using the latest census numbers, the
City is the only municipality in York County that is able to appoint an initial municipal member
to the commission. The City has made this appointment, leaving two (2) additional municipal
members to be selected.” Based on this information, pursuant to section 4- 10-320(A)(2)(c), we

presume the City is the only municipality with an appointive index greater than one, but its
appointive index is less than two. Therefore, initially, the City may only appoint one member to
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(2) The municipalities in the county must appoint three members, who

must be residents of incorporated municipalities within the county, and
who are selected according to the following mechanism:

(e) In the event no municipality is entitled to appoint a member

to the commission pursuant to the formula in subitem (c) of this

subsection, the municipality with the highest appointive index

must be deemed to have an appointive index of one.

(d) When less than three members are selected to the

commission in accordance with the prescribed appointive index

method, the remaining member or members must be selected in

a joint meeting of the commission appointees of the

municipalities in the county. The member or members must be

chosen from among the residents of the municipalities in the

county that before this time have not provided a representative

for the commission.

(b) The respective population of each municipality in the county

must be divided by the apportionate average to determine an
appointive index.

(c) Each municipality in the county appoints a number of

members to the commission equal to the whole number

indicated by their appointive index. However, no single

municipality may appoint more than two members to the

commission; unless there is only one municipality in the county,

and in such case the municipality is entitled to three

appointments to the commission.

(a) The total population ofall incorporated municipalities within

the county, as determined by the most recent United States

census, must be divided by three, the result being an

apportionate average.



Conclusion

REVIEWED AND APPROVED BY:

You reference section 4-1 0-320(A)(2)(d), which requires “the remaining member or members

must be selected in a joint meeting of the commission appointees of the municipalities in the

county.” Based on a plain reading of this provision, the municipal appointees who have already

been appointed to serve on the commission pursuant to the appointive index method select the

remaining member or members. According to the information you provided, the City’s appointee

is the only member appointed through the appointive indexing process. Therefore, we agree with

your opinion that the City’s appointee, as the only appointee of the municipalities in the county,

may appoint the other two municipal members of the commission.
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the commission pursuant to section 4-10-320(A)(2)(c). As such, you question how the other two

municipal members of the commission are to be appointed.

Sincerely,

Cydncy Milling

Assistant Attorney General

According to section 4-10-320(A)(2), which governs the creation of commissions under the

Capital Project Sales Tax Act, when less than three municipal members arc appointed using the

appointive index method, the Legislature gives the municipal appointees who have been appointed

using such method the authority to appoint the remaining members. Therefore, when only one

municipal member is appointed under the appointed index method, we believe the Legislature

intended to allow that member to appoint the two remaining members.

Xobcrt D. Cook
Solicitor General


