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Dear Dr. Ross:

Law/Analysis

Rembert C. Dennis Building

In several prior opinions, this Office concluded members of the Irmo-Chapin Recreation

Commission are officers for purposes of dual office holding. We first made this determination in

1969, finding members of the Irmo-Chapin Recreation Commission exercise some part of the

state’s sovereign power. Op. Att’y Gen., 1969 WL 10714 (S.C.A.G. Aug. 13, 1969). A 2014

opinion reiterated this finding, which is in keeping with numerous other opinions of this Office

similarly concluding that members of other recreation commissions are officers for purposes of

dual office holding. Op. Att’y Gen., 2014 WL 7210768 (S.C.A.G. Dec. 1, 2014) (“There is little

doubt that members of the Irmo-Chapin Recreation Commission are officers for dual office

‘ holding purposes.”); Ops, Att’y Gen., 1997 WL 87948 (S.C.A.G. Jan. 29, 1997) (finding members

of the Charleston County Park and Recreation Commission are officers and stating “this Office

has frequently concluded that members of other counties’ recreation commissions would be

We received your letter requesting an opinion of this Office regarding dual office holding.

Specifically, you inquire as to whether you may simultaneously serve as a commissioner for the

Irmo-Chapin Recreation Commission and as superintendent of Lexington-Richland School

District Five without violating the prohibition against dual office holding in section 1 A of article

XVII of the South Carolina Constitution.
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Section 1 A of article XVII of the South Carolina Constitution (2009) states: “No person may hold

two offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office may at the

same time be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire

department, constable, or a notary public.” To contravene section 1 A of article XVII, a person

concurrently must hold two offices having duties that involve the exercise of some portion of the

sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, S.E. 762, 763 (1907).

Furthermore, our courts recognize other relevant considerations in determining whether an

individual holds an office, such as, whether a statute, or other such authority, establishes the

position, proscribes the position’s duties or salary, or requires qualifications or an oath for the

position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 477, 266 S.E.2d 61, 62 (1980).
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Conclusion

REVIE D AND APPROVED BY:

Although we find your position as a member of the Irmo-Chapin Recreation Commission is likely

an office for purposes of dual office holding, we do not believe your service as the superintendent

for Lexington-Richland School District Five constitutes an office. As such, we arc of the opinion

that you may serve in both positions without violating the prohibition on dual office holding

contained in section 1 A of article XVII of the South Carolina Constitution.

considered officers.”); 1984 WL 249932 (S.C.A.G. July 17, 1984) (“This Office has concluded on

numerous occasions that members of county recreation commissions hold an office for dual office

holding purposes.”). Therefore, we must consider whether your position as superintendent of

Lexington-Richland School District Five is also an office.
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Robert D. Cook

Solicitor General

We reviewed Lexington-Richland School District Five’s enabling legislation and found no

reference to the superintendent’s position. Therefore, we do not believe the superintendent’s

position was created by statute. We also did not find a requirement that the superintendent take

an oath of office, be commissioned, or meet certain qualifications. Wc arc of the understanding

that the superintendent serves at the pleasure of the Lexington-Richland School District Five Board

of Trustees, the terms of which, including his or her salary, are determined via a contract between

the superintendent and the board. According to the South Carolina Supreme Court, “one who

merely performs the duties required of him by persons employing him under an express contract

or otherwise, though such persons be themselves public officers, and though the employment be

in or about a public work or business, is a mere employe.” Sanders, 78 S.C. at 174, 58 S.E. at 763.

Accordingly, we believe the superintendent’s position is ministerial as an employee of Lexington-

Richland School District Five and not an office for purposes of dual office holding. Thus, we arc

of the opinion that your service as both a member of the Irmo-Chapin Recreation Commission and

as superintendent of Lexington-Richland School District Five docs not violate section 1 A of article

XVII of the South Carolina Constitution.

Sincerely,

Cydney Milling eJ
Assistant Attorney General


