ALAN WILSON

ATTORNEY GENERAL

February 13, 2025

The Honorable Matt Leber
504 Gressette Bldg.
Columbia, SC 29201

Dear Senator Leber:

We received your letter requesting an opinion as to whether members of the Charleston County
Library Board of Trustees are required to take an oath of office, specifically an oath to our
Constitution. We conclude that the trustees hold public office and thus must take the
Constitutionally required oath of office.

Law/Analysis

Article VI, Section 4 of the South Carolina Constitution provides that the Governor, Lieutenant
Governor, and all other officers of the State and its political subdivisions “shall take and subscribe”
the following oath of office, prescribed in Article VI, Section 5:

I do solemnly swear (or affirm) that I am duly qualified, according to
the Constitution of this State, to exercise the duties of the office to which I have been
elected, (or appointed), and that I will, to the best of my ability, discharge the duties
thereof, and preserve, protect, and defend the Constitution of this State and of the
United States. So help me God.

Most decisions evaluating whether a particular position constitutes a public office arise from
questions about whether an individual can hold two positions concurrently without running afoul
of the dual office holding prohibition contained in Article VI, Section 3 of the South Carolina
Constitution. “One who is charged by law with duties involving an exercise of some part of the
sovereign power, either small or great, in the performance of which the public is concerned, and
which are continuing, and not occasional or intermittent, is a public officer.” Sanders v. Belue, 78
S.C. 171, 174, 58 S.E. 762, 763 (1907). The power of a public office comes from the state, its
authority is derived from the law, and its duties are exercised for the public’s benefit. Segars-
Andrews v. Judicial Merit Selection Comm 'n, 387 S.C. 109, 124, 691 S.E. 2d 453, 461 (2010). Our
Supreme Court has determined criteria to be used in distinguishing between an officer and an
employee include “whether the position was created by the legislature; whether the qualifications
for appointment are established; whether the duties, tenure, salary, bond and oath are prescribed
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or required; whether the one occupying the position is a representative of the sovereign; among
others.” State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 478, 266 S.E.2d 61, 62 (1980). No single characteristic
is conclusive, and it is not necessary that all criteria be met. Id.

In 1978, our Legislature required each county council to establish by ordinance a county public
library system consistent with the statute and controlled and managed by a board of trustees. S.C.
Code Ann. § 4-9-35 (2021). The statute provided for the terms of service for the trustees as well
as requirements for meetings and leadership roles. Jd. Each board of trustees was to be authorized
to “exercise powers as to the policies” of the library system (§ 4-9-36) and to adopt regulations
necessary to insure the effective operation, maintenance and security of library system property (§
4-9-37(b)). Each board was to be empowered to engage in a wide range of activities to develop
and operate its respective county library system. S.C. Code Ann. § 4-9-36 (outlining powers and
duties of library boards of trustees); § 4-9-37 (providing additional duties of library boards of
trustees).

In accordance with this direction, the Charleston County Council created the Charleston County
Library system and the Charleston County Library Board of Trustees as the library system’s
controlling and managing body. Charleston County Code § 12-1 (creating library system); § 12-
21 (creating board of trustees). The composition of the board, the terms of the trustees, rules
regarding meetings and leadership roles established in Charleston County Code Section 12-21 all
fall within the parameters provided by the Legislature in Section 4-9-35. Council delincated the
powers and duties of the board which substantively mirror those outlined in the statute, including
employing a chief librarian; engaging in real and personal property transactions for the library
system; acquiring and making available books and library materials; accepting and using
donations; commemorating donations; entering into contracts; receiving and using funds and
resources from public and private sources; submitting an annual budget to county council;
submitting an annual report, and adopting library regulations. Charleston County Code §§ 12-24,
12-25 (mirroring S.C. Code §§ 4-9-36, 4-9-37). These duties and powers are an exercise of a
portion of the sovereign power derived from the state, established pursuant to state statute, and
exercised for the public benefit. Thus, members of the Charleston County Board of Trustees are
public officials.

This conclusion is consistent with repeated opinions of this office advising that members of county
library boards of trustees established pursuant to Section 4-9-35 hold public office. Ops. S.C.
Att’y Gen., 2014 WL 4382449 (August 22, 2014) (Beaufort County); 2005 WL 1983354 (July 8,
2005) (Georgetown County); 2002 WL 31958834 (December 10, 2002) (Spartanburg County);
2002 WL 1340430 (May 13, 2002) (Marlboro County); 1995 WL 805869 (November 28, 1995)
(Charleston County); 1981 WL 158144 (February 11, 1981) (Allendale County); 1980 WL 120788
(July 24, 1980) (Greenville County). Because they are public officers, members of the Charleston
County Library Board of Trustees are required to take the oath of office as directed in Article VI,
section 4 and prescribed by Article VI, section 5 of the South Carolina Constitution.
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Conclusion

Members of the Charleston County Public Library Board of Trustees are officers within the
meaning of Article VI, Section 4 of the South Carolina Constitution. They are therefore required
to take the oath of office prescribed in Article VI, Section 5 of the South Carolina Constitution.

Sincerely,

i & FH

Sabrina C. Todd
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

—

Robert D. Cook
Solicitor General



