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Alan Wilson

Attorney General

February 28, 2022

Jennifer C. Blumenthal, Esq.

100 Calhoun St.

Suite 400

Charleston, SC 29401

Dear Ms. Blumenthal:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. The letter

states the following:

This request for an opinion is being submitted on behalf of the Commissioners of
Public Works of the City of Charleston, South Carolina, d/b/a Charleston Water
System ("CWS") regarding the interpretation of Section 5-31-220 of the Code of

Laws of South Carolina, 1 976, as amended (the "Code"), specifically the phrase
"such commissioners," as used in that section.

Section 5-31-220 of the Code relates to special provisions for cities over 50,000

and states, in part, "such commissioners of public works shall serve without
compensation."

In cities of fifty thousand inhabitants or more, in addition to the three

commissioners ofpublic works to be elected as provided in § 5-31 -

210, the mayor and the chairman of the committee on water supply,

if there be such a committee, shall be ex officio commissioners of

public works. In such cities such commissioners of public works

shall serve without compensation. The board of commissioners of

public works in any such city shall fill any vacancy occurring in the

commission by appointment for the unexpired term, appointment to

be made by the remaining commissioners, except in the case of an

ex officio member of the commission.

Does the phrase "such commissioners" in Section 5-31-220 of the Code refer only
to the ex officio commissioners of public works referenced in the preceding
sentence or does it refer to all commissioners ofpublic works in cities over 50,000?
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If it is intended to bar all commissioners ofpublic works in cities over 50,000 from

receiving compensation, are health insurance and similar benefits deemed

compensation for the purposes of Section 5-3 1-220?

Law/Analysis

It is this Office's opinion that the prohibition on compensation in S.C. Code § 5-31-220

only prohibits providing ex officio commissioners compensation for their service on a board of

commissioners ofpublic works ("CPW") in cities of fifty thousand inhabitants or more. Attorney

General McLeod's April 21, 1976 opinion addressed "whether a city can provide a salary or per

diem to the Commissioners ofPublic Works created under the provisions of Section 59-172 of the

[1962] Code of Laws," which is currently codified as Section 5-3 1-220 in the 1976 Code of Laws.

1976 S.C. Op. Att'y Gen. 159 (1976) (emphasis added). The opinion succinctly concluded,

"Insofar as compensation is concerned, I think that the answer is that this cannot be done." Id.

Subsequent opinions have cited McLeod's opinion to say "a city could not provide salaries to a

commission of public works established under Section 5-31-220." Op. S.C. Att'y Gen.. 2005 WL

2250219 (August 24, 2005) (emphasis added); see also Op. S.C. Att'y Gen.. 1997 WL 255950

(April 7, 1997) (same). As will be discussed further below, these opinions misstate Attorney

General McLeod's conclusion insofar as they advise against providing compensation to all

commissioners ofpublic works, rather than merely the ex officio commissioners added by Section

5-31-220. For this reason, those opinions are overruled on this point. See Op. S.C. Att'v Gen..

2017 WL 1528200 (April 13, 2017) ("Traditionally, this Office does not overrule a prior opinion

unless there has been a change in the law or where there is clear error.").

While this Office has previously addressed section 5-31-220, this opinion will rely on the

rules of statutory construction to analyze the questions presented. The primary rule of statutory

construction is to "ascertain and give effect to the intent of the legislature." Kerr v. Richland Mem'l

Hosp., 383 S.C. 146,148, 678 S.E.2d 809, 811 (2009) (citations omitted). The South Carolina

Supreme Court has held that when the meaning of a statute is clear on its face, "then the rules of

statutory interpretation are not needed and the court has no right to impose another meaning. The

words of the statute must be given their plain and ordinary meaning without resorting to subtle or

forced construction to limit or expand the statute's operation." Catawba Indian Tribe of S.C. v.
State. 372 S.C. 519, 525-26, 642 S.E.2d 751, 754 (2007) (citations omitted) (internal quotations
omitted); see also Hodges v. Rainev. 341 S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000) (holding that

where a statute's language is plain and unambiguous, "the text of a statute is considered the best
evidence of the legislative intent or will."). "A statute as a whole must receive a practical,

reasonable and fair interpretation consonant with the purpose, design, and policy of lawmakers."
State v. Henkel. 413 S.C. 9, 14, 774 S.E.2d 458, 461 (2015), reh'g denied (Aug. 5, 2015). Where

statutes deal with the same subject matter, it is well established that they "are in pari materia and

must be construed together, if possible, to produce a single, harmonious result." Penman v. Citv

of Columbia. 387 S.C. 131, 138,691 S.E.2d 465,468 (2010). With these principles in mind, this

opinion will next look to specific provisions within the text of section 5-31-220, related statutes,

and legislative history to guide its analysis.
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The plain language of section 5-31-220 indicates legislative intent that the prohibition on

compensation apply solely to ex officio commissioners. The first sentence of section 5-3 1 -220

contains special provisions regard the composition of CPWs for cities with populations of over

50,000 persons; namely, it requires that one or two commissioners serve in an ex officio capacity

"in addition to the three commissioners" that are elected to serve on the CPW directly. 1 The second
sentence contains the prohibition on compensation which states, "In such cities such

commissioners ofpublic works shall serve without compensation." Id The use of the word "such"

in relation to both "cities" and "commissioners" limits the scope of the prohibition. "Such" is

commonly understood to refer to something that has previously been described. See Merriam-

Webster Online, https://www.merriam-webster.com/dictionary/such ("of the character, quality, or

extent previously indicated or implied"); see also American Heritage College Dictionary 1356 (3d.

ed. 1993) ("Such- adj. l.a. Of this kind"). And so, the words "such cities" refers to the previously

mentioned cities, those of fifty thousand inhabitants or more. By the same token, the words "such

commissioners" refers to the previously mentioned commissioners, the ex officio commissioners

of public works. 2

Further, when section 5-31-220 is read in context with sections 5-31-210 and -215, it is

clear that the three elected commissioners ofpublic works are established under separate statutory

authority from the ex officio commissioners. See Penman, supra. As originally adopted, section

5-31-210 authorized the creation of CPWs without reference to a municipality's population. See

1896 (22) 83. Until 1980, this section made no mention of municipal population and did not
otherwise provide for commissioners beyond the three elected commissioners.

At any election for bonds held to meet the costs of acquiring property of the
character referred to in § 59-241 the elector shall vote for three citizens of the city

or town . . . The officers so elected and their successors in office shall be known as

the commissioners of public works of such municipality ...

1962 Code § 59-171 (emphasis added). While section 5-31-210 was subsequently amended to

permit municipalities with populations of less than 50,000 to add "two additional commissioners,"
section 5-31-220 has not and remains as amended in 1940. 1989 Act No. 117, § 1; see also S.C.

Code § 5-31-215 (adopted in 1995 to permit ex officio commissioners in cities with "a population

S.C. Code § 5-31-220.

In cities of fifty thousand inhabitants or more, in addition to the three commissioners of

public works to be elected as provided in § 5-31-210, the mayor and the chairman of the

committee on water supply, ifthere be such a committee, shall be ex officio commissioners

of public works.

2 The 1932 Code provided, "That in such cities said commissioners of public works shall serve without
compensation." 1932 Code § 7281 (emphasis added). The change to "such" in the current version of South

Carolina Code does not appear to result from legislative amendment. However, employing either "such" or

"said" supports interpreting the prohibition's reach narrowly to apply only to the commissioners previously

mentioned; the ex officio commissioners. See SAID, Black's Law Dictionary (11th ed. 2019) ("said adj.

(13c) Aforesaid; above-mentioned"); American Heritage College Dictionary 1200 (3d. ed. 1993) ("Said-

adj. Law. Aforementioned").
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of more than thirty thousand persons and fewer than fifty thousand persons."). At the time it was

last amended, section 5-31-220 was the sole statute to authorize commissioners beyond the three

elected commissioners. In this context, at the time Attorney General McLeod authored his opinion,

it was clear that Section 5-31-220 did not create the three popularly elected commissioners or

create a separate category of CPW; it only added ex officio commissioners to CPWs when the

population threshold is crossed. Sec 1 962 Code § 59-1 72 ("Uln addition to the three commissioners

of public works to be elected as provided in 3 59-171 ...") (emphasis added). Therefore, when

reading Attorney General McLeod's conclusion that compensation is prohibited for "the

Commissioners of Public Works created under the provisions of Section 59-172," it should be

understood to apply solely to the ex officio commissioners, but not to the three commissioners

created under section 5-31-210. 1976 S.C. Op. Att'y Gen. 159 (emphasis added). This Office's

opinions stating the prohibition on compensation in section 5-31-220 applies to entire CPWs are

incorrect and are reversed on this point.

Conclusion

As is discussed more fully above, it is this Office's opinion that the prohibition on

compensation in S.C. Code § 5-31-220 only prohibits providing ex officio commissioners

compensation for their service on a board of commissioners of public works in cities of fifty

thousand inhabitants or more. The plain language of the compensation prohibition demonstrates

legislative intent that it was designed to apply to commissioners who are compensated under other

authority; those serving in an ex officio capacity. See id. ("In such cities such commissioners of

public works shall serve without compensation.") (emphasis added).

Sincerely,

Matthew Houck

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook

Solicitor General


