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August 25, 2022

Dear Mr. Davis:

Issue (as quoted from your letter):

Law/Analysis:

Kemef.rtC. Dennis Building

South Carolina municipalities generally are governed by Title 5 of the South Carolina

Code. These laws include a relevant statute which governs council meetings in general:

subsection 5-7-250(b) provides that “[t]he council shall determine its own rules and order of

business and shall provide for keeping minutes of its proceedings which shall be a public

record.” S.C. Code Ann. § 5-7-250(b).

The Town of Allendale operates under the council form of government. The Town

Council consists of seven members, which includes the mayor. Customarily, the Mayor presides

over Town Council meetings. The Town Council is considering the possibility of designating the

presiding officer for meeting by ordinance.

Does the Mayor have to preside over meetings under the council form of government or

may the Council designate the presiding officer?

Our Office has identified several prior opinions which relate to a mayor presiding over a

municipal council meeting. We also have discovered that at least one of these opinions is

inconsistent with the others. We appreciate this opportunity to clarify the matter.

Alan Wilson
attorney General

Kenneth A. Davis

Boykin & Davis, LLC

PO Box 11844

Columbia, SC 2921 1

We received your request for an opinion in your capacity as the attorney for the Town of

Allendale regarding the role of a mayor in presiding over town council meetings under a council

form of government. This opinion sets out our Office's understanding of your questions and our

response.
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First, section 5-9-30 governs a mayor-council form of government and reads in relevant

part:

(3) to preside at meetings of the council and vote as other councilmen . . . .

Cf. S.C. Code Ann. § 5-9-30, § 5-11-30, § 5-13-30. Our Office has observed that these statutes

are “instructive for what they provide and for what they fail to provide.” Op. S.C. Att’y Gen.,

1995 WL 810374 (December 6, 1995). This opinion will address each of these code sections in

the context of prior opinions of this Office discussing them.
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More specifically, municipal governments are organized according to one of three forms

of government set out in Chapters 9, 11, and 13 of Title 5. Chapter 9 governs the mayor-council

form of government, Chapter 11 governs the council form, and Chapter 13 governs the council

manager form. Each of these chapters contain statutes which are distinct from each other, but

also are analogous to each other in that they set out the respective powers and duties of members

of municipal government:

The mayor shall be the chief administrative officer of the municipality. He

shall be responsible to the council for the administration of all city affairs placed

in his charge by or under Chapters 1 through 17. He shall have the following

powers and duties:

• Section 5-9-30, titled “Responsibilities and powers of mayor” controls in the

mayor-council form of government;

• Section 5-11-30, titled “Legislative and administrative powers of municipality

vested in municipal council” controls in the council form of government; and

• Section 5-13-30, titled “Powers and duties of municipal council” controls in the

council-manager form of government.

S.C. Code Ann. § 5-9-30 (emphasis added). Thus, in a mayor-council form of government, the

Code expressly charges mayor with the power and duty to preside at a council meeting. Id.

Furthermore, in this form of government a council generally cannot assign away duties which

section 5-9-30 expressly charges to the mayor. See Op. S.C. Att’y Gen., 2012 WL 440544

(January 13, 2012). Our Office has recognized this principle of law in several prior opinions,

including an opinion issued in 2012 which discussed which duties could be assigned to a

municipal clerk. See id. & internal citations therein. We will refer to this opinion herein as the

“2012 opinion.”



(1) Employ a manager . . . .

Id. (emphasis added). This opinion distinguished section 5-9-30 because that statute is specific

to the mayor-council form of government. See id., accord Op. S.C. Att’y Gen., 2009 WL

1649231 (May 8, 2009) (concluding that in a Council-Manager form of government, “the City

has the authority to determine who shall serve as the presiding officer at City Council

meetings.”). We will refer to this opinion herein as the “1995 opinion.”

S.C. Code Ann. § 5-1 1-30. Similar to the council-manager form of government in section 5-13-

30, and in contrast to the mayor-council form of government in 5-9-30, there is no express

requirement in this statute that the mayor preside over a council meeting in a council form of

government. See id; cf. S.C. Code Ann. § 5-13-30 & § 5-9-30. This statute is silent as to any
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Next we turn to section 5-13-30, which governs a council-manager form of government

and reads in relevant part:

in the council-manager form of municipal government, the mayor is not required

by statute to be the presiding officer of the council. Section 5-7-250(b) authorizes

municipal councils to establish their own rules, and I am of the opinion that

selection of the presiding officer under the council-manager form of government

could be within those rules.

[a] 11 legislative and administrative powers of the municipality and the

determination of all matters of policy shall be vested in the municipal council.

Each member of council, including the mayor, shall have one vote.

S.C. Code Ann. § 5-13-30. In 1995, our Office opined on several questions related to the

council-manager form of government, including the question of whether the council could

effectively “[eliminate] the mayor's power to run meetings” by selecting another presiding

officer. Op. S.C. Att’y Gen., 1995 WL 810374 (December 6, 1995). Our Office concluded that

the council could do so:

All legislative powers of the municipality and the determination of all

matters of policy shall be vested in the municipal council, each member, including

the mayor, to have one vote. Without limitation of the foregoing, the council

shall:

Finally we turn to section 5-11-30, which governs a council form of government and

reads in full:



Conclusion:

“The standard for review of opinions issued previously by this Office is whether such

opinion is ‘clearly erroneous.’ A prior opinion will not be overruled unless and until it is found to

be clearly erroneous.” Op. S.C. Att’y Gen., 1991 WL 632941 (March 14, 1991). As described

above, our 2014 opinion relied on a body of law that it should have distinguished as unique to

the mayor-council form of government, as our 1995 opinion properly did. Cf. Op. S.C. Att’y

Gen., 1995 WL 810374 (December 6, 1995). For this reason, our careful review has convinced

us that the conclusion reached in our 2014 opinion is clearly erroneous.

In conclusion, we do not find any provision of South Carolina law mandating who shall

preside over a council meeting held under a council form of municipal government. See S.C.

Code Ann. § 5-11-30. Therefore, consistent with the better-reasoned prior opinions of this

Office, we opine that a municipality organized under a council form of government pursuant to
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specific powers of the mayor beyond the right to vote as a member, and all legislative powers

and matters of policy are vested in the council as a body. S.C. Code Ann. § 5-1 1-30.

As applied to your question, the most logical construction of section 5-1 1-30 is that in the

absence an express statutory charge to the mayor to preside over a meeting, a municipal council

in a council form of government may rely upon section 5-7-250(b) to choose another council

member to preside at meetings. This construction is consistent with the reasoning of our 1995

opinion relating to the council-manager form of government, consistent with our 2012 opinion

relating to the mayor-council form of government, and consistent with the statutory scheme as a

whole. Cf. Ops. S.C. Att’y Gen., 1995 WL 810374 (December 6, 1995) & 2012 WL 440544

(January 13, 2012).

However, we discovered at least one prior opinion of this Office with the opposite

conclusion. An opinion issued in 2014 considered almost exactly the same question presented

here: whether “a city council in a council form of municipal government [may] vote the mayor

pro tempore instead of the mayor as the presiding officer at city council meetings.” Op. S.C.

Att’y Gen., 2014 WL 1511520 (March 27, 2014). That 2014 opinion concluded that it could not,

on the basis that “a council cannot usurp duties that are specifically granted statutorily to a

mayor.” Id. This reasoning is flawed, because there are no such duties in the council form of

government. See S.C. Code Ann. § 5-1 1-30. In support of its conclusion, the 2014 opinion cited

the 2012 opinion discussed above, which related specifically to the mayor-council form of

government, and not the council form of government presented in the question. Id.; cf. Op. S.C.

Att’y Gen., 2012 WL 440544 (January 13, 2012). The 2014 conclusion also contradicted the

reasoning of the 1995 opinion which construed section 5-9-30 to apply uniquely to the mayor

council form of government. Cf. Op. S.C. Att’y Gen., 1995 WL 810374 (December 6, 1995).



Sincerely,

if

We hereby overrule the following opinions of this Office to the extent that they contradict

the conclusions stated herein: Op. S.C. Ally Gen., 2014 WL 151 1520 (March 27, 2014) and Op.

S.C. Alt y Gen., 2013 WL 204787 (January 3, 2013).
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Robert D. Cook

Solicitor General

-Da^id S. Jones

Assistant Attorney Gei/efal

Chapter 1 1 of Title 5 may - through appropriate parliamentary procedure - choose a council

member other than the mayor to preside over its meetings. See Ops. S.C. Ally Gen., 1995 WL

810374 (December 6, 1995), 2009 WL 1649231 (May 8, 2009). We appreciate this opportunity

to clarify certain prior opinions of this Office which have concluded or implied otherwise.

REVIEWED AND APPROVED BY:


