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June 8, 2022

Dear Representative Thayer:

LAW/ANALYSIS

The Honorable Anne J. Thayer

2010 Lindale Road

Anderson, SC 29621

To provide some background, an alleged incapacitated individual must be examined by an

examiner before a guardian or conservator can be appointed. Section 62-5-3 03B provides for the

probate court’s appointment of the examiner in a guardianship proceeding:

(A) Upon receipt by the court of proof of service of the summons,

petition, and notice of right to counsel upon the alleged

incapacitated individual, the court shall:

(2) no later than thirty days from the filing of the proof of service

on the alleged incapacitated individual, appoint:

(b) one examiner, who must be a physician, to examine the alleged

incapacitated individual and file a notarized report setting forth his

evaluation of the condition of the alleged incapacitated individual

in accordance with the provisions set forth in Section 62-5-303D.

Unless the guardian ad litem or the alleged incapacitated individual

objects, if a physician's notarized report is filed with the petition

(a) a guardian ad litem for the alleged incapacitated individual who

shall have the duties and responsibilities set forth in Section 62-5-

1 06; and
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You have requested an opinion from this Office on behalf of a constituent regarding the probate

court’s appointment of an examiner pursuant to sections 62-5-303B and 62-5-403B of the South

Carolina Code of Laws. We will address each of the questions below.
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S.C. Code Ann. § 62-5-303B (1976 Code, as amended).

(2) a diagnosis and assessment of the alleged incapacitated

individual's mental and physical condition, including whether he is

taking any medications that may affect his actions;

(3) an evaluation of the alleged incapacitated individual's ability to

exercise the rights set forth in Section 62-5 -3 04A;

(1) a description of the nature and extent of the incapacity,

including specific functional impairments;
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Section 62-5-403B provides for the probate court’s appointment of the examiner in proceedings

to appoint a conservator or to issue a protective order. See S.C. Code Ann. § 62-5-403B (1976

Code, as amended). It contains exceptions for cases governed by section 62-5-431 relating to

veterans benefits and for cases when the alleged incapacitated individual is confined, detained, or
missing. Otherwise, its language is identical to section 62-5-303B.

(5) the date of all examinations and assessments upon which the

report is based;

(A) Each examiner shall complete a notarized report setting forth

an evaluation of the condition of the alleged incapacitated

individual .... The evaluation shall contain, to the best of the

examiner's knowledge and belief:

and served upon the alleged incapacitated individual and all
interested parties with the petition, then the court may appoint such

physician as the examiner. Upon the court's own motion or upon

request of the initial examiner, the alleged incapacitated individual,

or his guardian ad litem, the court may appoint a second examiner,

who must be a physician, nurse, social worker, or psychologist . . .

(4) when consistent with the scope of the examiner's license, an

evaluation of the alleged incapacitated individual's ability to learn

self-care skills, adaptive behavior, and social skills, and a

prognosis for improvement;

An examiner’s report must contain certain information. Section 62-5-303D provides for an
examiner’s report in a guardianship proceeding:



1. Does the Probate Court have the authority to appoint an examiner?
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S.C. Code Ann. § 62-5-303D (1976 Code, as amended). Section 62-5-403D contains virtually

identical requirements for an examiner’s report in a proceeding to appoint a conservator or to

issue a protective order. See S.C. Code Ann. § 62-5-403D (1976 Code, as amended).

We have been presented with three separate questions. We believe that Questions 1 and 2 are

best answered together:

1 Section 62-5-403 B provides exceptions for cases governed by section 62-5-43 1 relating to veterans benefits and

for cases when the alleged incapacitated individual is confined, detained, or missing.

2. If so, is that appointment required to be conditioned on any prior, or current, relationship

between the alleged incapacitated individual and the examiner?

(B) Unless otherwise directed by the court, the examiner may rely

upon an examination conducted within the ninety-day period

immediately preceding the filing of the petition. In the absence of

bad faith, an examiner appointed by the court pursuant to Section

62-5-303B, is immune from civil liability for breach of patient

confidentiality made in furtherance of his duties.

(7) the signature and designation of the professional license held

by the examiner.

(6) the identity of the persons with whom the examiner met or

consulted regarding the alleged incapacitated individual's mental or

physical condition; and

Because sections 62-5-3 03B and 62-5-403B expressly require the probate court to appoint an

examiner,1 we believe the question is whether the probate court is authorized to select the

particular physician who will be appointed as examiner. Sections 62-5-303B and 62-5-403B

provide for the probate court’s appointment of both a guardian ad litem and an examiner no later

than thirty days from the filing of the proof of service. Pursuant to the Reporter’s Comments, “a

party may recommend a guardian ad litem and the court may accept or reject the

recommendation, but best practices may require that the court independently select the guardian

ad litem.” Reporter’s Comments to S.C. Code Ann. § 62-5-303B and 62-5-403B. It is our

opinion that the Legislature similarly granted the probate court the power to independently select

the physician who will be appointed as examiner. However, the court in In re Campbell, 379

S.C. 593, 666 S.E.2d 908 (2008), held that the probate court is “obligated to appoint neutral and

objective examiners and that failure to do so amounts to an abuse of discretion subject to reversal

on appeal.”



CONCLUSION

We understand the question as being whether an examiner is required to conduct a personal

examination of the alleged incapacitated individual. As stated in answer to the questions above,

sections 62-5-303 D and 62-5-403D do not require the examiner to personally conduct the

examination.

We do not believe that an examiner is required to be the alleged incapacitated individual’s

current or prior physician. Based on the language of sections 62-5-303D and 62-5-403D, it is

also our opinion that an examiner does not have to personally conduct an examination of the

alleged incapacitated individual in order to complete his report.
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We do not believe that the physician who is appointed as examiner is required to have a current

or prior relationship with the alleged incapacitated individual. As pointed out in your letter,

sections 62-5-303B and 62-5-403B make no reference to an examiner having a prior, or ongoing

relationship, with the alleged incapacitated individual. The only requirement is that the initial

examiner be a physician.

Furthermore, sections 62-5-303D and 62-5-403D allow an examiner to rely upon an examination

conducted within the ninety-day period immediately preceding the filing of the petition in his

report, unless the probate court directs otherwise. They do not state that the examiner has to

personally conduct the examination. In our opinion, an examiner is not required to be the alleged

incapacitated individual’s current or prior physician.

Elinor V. Lister

Assistant Attorney General

In our opinion, the Legislature granted the probate court the power to independently select the

physician who will be appointed as examiner in proceedings to appoint a guardian or conservator

pursuant to sections 62-5-303B and 62-5-403B. However, the court in In re Campbell, 379 S.C.

593, 666 S.E.2d 908 (2008), held that the probate court is “obligated to appoint neutral and

objective examiners and that failure to do so amounts to an abuse of discretion subject to reversal

on appeal.”

3. If an examiner is appointed, is he or she obligated to conduct an examination for purposes

of determining incapacity and report his/her findings to the Probate Court?

Sincerely, v



REVIEWED AND APPROVED BY:
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Robert D. Cook

Solicitor General


