
March 14, 2024

Dear Mr. Anderson:

3. The City failed to give public notice, via newspaper, signs, or other notification.

Law/Analysis

Dennis Si ijldjng Post Oi'fice Box i 1 549

The Honorable Richard W. Anderson

Chester County Assessor

P.O. Drawer 580

Chester, SC 29706

We received your letter requesting an Attorney General’s opinion regarding the legality ofa recent
annexation by the City of Chester (the City). By way of background, you informed us:

Attached to your letter was information pertaining to the ownership of the parcels that were
annexed to the City and the City’s notification of the annexation, a dated copy of the annexation
ordinance, and undated copies of the petitions for annexation.

We begin by noting this Office is unable to issue an advisory opinion to determine facts. As we
have stated in prior opinions, “[b]ecause this Office does not have the authority of a court or other
fact-finding body, we are not able to adjudicate or investigate factual questions.” Op. S.C. Att'v
Gen., 2006 WL 1207271 (S.C.A.G. April 4, 2006) (alteration in original) (quoting Op. S.C. Att'y
Gen., 1989 WL 406130 (April 3, 1989)). Therefore, because it would involve a determination of

1 . The petitions are not dated and are signed by the buyer, not the owners, without

a power of attorney or other authorization.

2. The petitions reference section 5-3-140 for annexation ofproperty owned by the

State or federal land, not privately owned property.

Alan Wilson
ATTORNEY GENERAL

In October 2022, the City passed an annexation ordinance pursuant to section 5-3-

150(3) of the South Carolina Code (2004), of four parcels of undeveloped land.
The annexation was a result of four petitions for annexation, The petitions

reference section 5-3-140 of the South Carolina Code (Supp. 2023). The

annexation petitions have the following errors:
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S.C. Code Ann. § 5-3-140 (Supp. 2023).

S.C. Code Ann. § 5-3-150(3) (2004).

Section 5-3-10 of the South Carolina Code (2004) provides, “Any city or town council may extend

the corporate limits of the municipality in the manner set forth in this chapter.” Chapter Three of

Title Five of the South Carolina Code provides for alternate methods of annexation when the area

proposed to be annexed is owned by the federal government or the State or when the annexation

petition is “signed by all persons owning real estate in the area requesting annexation” (the 100%

petition method).

facts, we cannot render an opinion as to the legality of the annexation referenced in your letter.

However, we provide the following law in the hope it may be helpful to you.

Notwithstanding the provisions of subsections (1) and (2) of this section, any area

or property which is contiguous to a municipality may be annexed to the

municipality by filing with the municipal governing body a petition signed by all

persons owning real estate in the area requesting annexation. Upon the agreement

of the governing body to accept the petition and annex the area, and the enactment

of an ordinance declaring the area annexed to the municipality, the annexation is

complete. No member of the governing body who owns property or stock in a

corporation owning property in the area proposed to be annexed is eligible to vote

on the ordinance. This method of annexation is in addition to any other methods

authorized by law.

If the territory proposed to be annexed belongs entirely to the federal government

or to the State ofSouth Carolina and is adjacent to a municipality, it may be annexed

upon the petition of the federal government or of the State to the city or town

council thereof. As used in this section, a petition by the State shall mean a petition

executed by the State Fiscal Accountability Authority. Upon agreement of the city

or town council to accept the petition and the passage of an ordinance to that effect,

the annexation is complete.
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When interpreting a statute, the primary goal is to determine the General Assembly’s intent.

Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000) (“The cardinal rule of statutory

construction is to ascertain and effectuate the intent of the legislature.”). “[I]n ascertaining the

intent of the [Legislature, a court should not focus on any single section or provision but should

consider the language of the statute as a whole.” In re Hosp. Pricing Litig., King v. AnMed Health,

377 S.C. 48, 59, 659 S.E.2d 131, 137 (2008). “When a statute's terms are clear and unambiguous

on their face, there is no room for statutory construction and a court must apply the statute

according to its literal meaning.” Sloan v. Hardee, 371 S.C. 495, 498, 640 S.E.2d 457, 459 (2007).

“When interpreting a statute, the Court must read the language in a sense which harmonizes with



If proceeding under section 5-3-140, either the federal government or the State Fiscal

Accountability Authority must petition to the municipal governing body for annexation of territory

belonging entirely to the federal government or the State. Like the 100% petition method, section

5-3-140 does not contain an express notice provision. See Sloan, 371 S.C. at 498, 640 S.E.2d at

459 (“When a statute's terms are clear and unambiguous on their face, there is no room for statutory

construction and a court must apply the statute according to its literal meaning.”). Applying our

State Supreme Court’s reasoning in Wilson to section 5-3-140, because the government having

sole possession of the land in the area to be annexed must file a petition for annexation with the

municipal governing body, express notice of the annexation is not required.

Further, we believe a court would find that under these alternate methods of annexation, it is the

municipal governing body’s responsibility to determine whether the petitions meet the statutory

requirements. Sections 5-3-140 and 5-3-150(3) contain similar language indicating that upon

agreement of the municipal governing body to accept the annexation petition and the enactment of

an ordinance to that effect, the annexation is complete. The statutory language is silent as to any

additional requirements such as a special election. See Allen, 41 1 S.C. at 616, 769 S.E.2d at 669

(“When interpreting a statute, the Court must read the language in a sense which harmonizes with

its subject matter and accords with its general purpose.”); cf. S.C. Code Ann. § 5-3-300 (2004)

Ex parte State ex rel. Wilson, 391 S.C. 565, 572, 707 S.E.2d 402, 406 (2011) (alteration in

original). Accordingly, because all persons owning real estate in the area to be annexed must file

a petition for annexation with the municipal governing body, express notice of the annexation is

not required.
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its subject matter and accords with its general purpose.” Allen v. S.C. Pub. Emp. Ben. Auth., 41 1

S.C. 61 1, 616, 769 S.E.2d 666, 669 (2015).

The 100% petition method provides neither an express notice provision nor an

authorization for third parties to challenge the annexation. The absence of such

provisions in the 100% petition method is readily understood in light of the

requirement that all property owners in the annexed area consent by signing the

annexation petition. Notably, residents of the annexing municipality are not

permitted to challenge a 100% petition annexation. Rather, “[i]n order to challenge

a 100% annexation, the challenger must assert an infringement of its own

proprietary interests or statutory rights.” St. Andrews Public Service District v.

City Council of Charleston, 349 S.C. 602, 604, 564 S.E.2d 647, 648 (2002) (citing

State, by State Budget and Control Bd. v. City of Columbia, 308 S.C. 487, 489, 419

S.E.2d 229, 230 (1992)). In sum, the 100% petition method is a “fast track” for

annexation that may be used only when all of the property owners consent.

If proceeding under the 100% petition method, “all persons owning real estate” in the area

requesting annexation must file a petition with the municipal governing body. As held by the

Supreme Court of South Carolina:



Conclusion

We note, however, that an action challenging a valid municipal annexation is subject to the statute

of limitation provisions under section 5-3-270 of the South Carolina Code (2004). See S.C. Code

Ann. § 5-3-270 (‘'When the limits of a municipality are ordered extended, no contest thereabout

shall be allowed unless the person interested therein files, within sixty days after the result has

been published or declared, with both the clerk of the municipality and the clerk of court of the

county in which the municipality is located, a notice of his intention to contest the extension, nor

unless, within ninety days from the time the result has been published or declared an action is

begun and the original summons and complaint filed with the clerk of court of the county in which

the municipality is located.”); Vicary v. Town of Awendaw, 427 S.C. 48, 56, 828 S.E.2d 229, 234

(Ct. App. 2019) (holding a challenge to a purported annexation was not barred by the statute of

limitations when the annexation was void).
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(providing under the annexation procedure requiring the filing of a petition signed by twenty-five

percent or more of the qualified electors who are residents within the area proposed to be annexed,

a special election must be held).

We cannot opine as to the legality of the annexation referenced in your letter because it would

involve a determination of facts, which is beyond the scope of an opinion of this Office. Op. S.C.

Atfy Gen., 2006 WL 1207271 (S.C.A.G. April 4, 2006) (“[B]ecause this Office does not have the

authority of a court or other fact-finding body, we arc not able to adjudicate or investigate factual

questions.” (quoting Op. S.C. Atfy Gen., 1989 WL 406130 (April 3, 1989))). However, in an

effort to assist you, we have set forth the generally applicable law' for sections 5-3-140 and 5-3-

150(3). If proceeding under section 5-3-140, either the federal government or the State Fiscal

Accountability Authority must petition to the municipal governing body for annexation of territory

belonging entirely to the federal government or the State. If proceeding under section 5-3-1 50(3),

all persons owning real estate in the area requesting annexation must file a petition with the

municipal governing body. As discussed, neither of these alternate annexation methods are subject

to an express notice provision and we believe a court would find it is the municipal governing

body’s responsibility to determine whether the petitions meet the statutory requirements.

Sincerely,

Elizabeth McCann

Assistant Attorney General



REVIEWED AND APPROVED BY:
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Robert D. Cook

Solicitor General


