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Dear Chief Watts:
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After being hired, it was discovered that [Service Member] could not be paid by

the City of Rock Hill due to the compensation he is receiving from the Army at

this time.

On October 10, 2022, we hired [Service Member] for the position of a Class I

Police Officer with our agency. During the hiring process, it was discovered that

[Service Member] would be utilizing the Department of Defense SkillBridge

Program which allows full-time military personnel to begin learning the skills in

the career field they wish to pursue once separated from the military. [Service

Member] was hired by our agency with the date of separation from the Army

scheduled for June 2023.

Alan Wilson
Attorney General

Chief Christ Watts

City of Rock Hill Police Department

120 East Black St.

Rock Hill, SC 29730

We have also learned that [Service Member] cannot attend the South Carolina

Criminal Justice Academy or begin any online training for the position of Police

Officer I because, according to the S.C. Code § 23-23-10 (E)(1) the definition of a

Law Enforcement Officer is, “an appointed officer or employee hired by and

regularly on the payroll of the State or any of its political subdivisions, who is

granted statutory authority to enforce all or some of the criminal, traffic, and

penal laws of the State and who possesses, with respect to those laws, the power

to affect arrests for offenses committed or alleged to have been committed.”

Furthermore, the South Carolina Criminal Justice Academy requires a Basic Law

Enforcement registrant be a full-time paid employee of a S.C. agency before

attending any in-person or online training.

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. The letter

states:
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We are requesting a review of this law to possibly allow this employee and any

others in the future to attend the South Carolina Criminal Justice Academy prior

to completing the Skill Bridge Program.

The South Carolina Criminal Justice Academy's (“SCCJA”) General Counsel

suggested we may want to seek the Attorney General's opinion on the matter of

hiring and certifying a person who is still being paid full-time by the military,

because due to the current wording of the State Law mentioned above, we have an

employee who will have to wait eight months to begin any training to become a

S.C. Certified Officer.

[A]n appointed officer or employee hired by and regularly on the payroll of the

State or any of its political subdivisions, who is granted statutory authority to

enforce all or some of the criminal, traffic, and penal laws of the State and who

possesses, with respect to those laws, the power to effect arrests for offenses

committed or alleged to have been committed.

S.C. Code § 23-23-1 0(E)(1) (emphasis added). An initial issue is whether the phrase “hired by

and regularly on the payroll of the State or any of its political subdivisions” only modifies

employee or also modifies “appointed officer.” Because there are classifications of appointed

officers that serve without pay, it appears the legislature did not intend the phrase “regularly on

the payroll” to modify “appointed officer.” See, e.g., S.C. Code § 23-1 -60(B) (“All

appointments of deputies, constables, security guards, and detectives appointed pursuant to this

section without compensation expire sixty days after the expiration of the term of the Governor

making the appointment.”); S.C. Code Regs. 37-030 (“In addition to the definition required by

law, a “reserve” officer is not paid by the agency for which the officer performs law enforcement

duties.”). Therefore, a court would likely construe section 23-23-1 0(E)(1) to permit the

Academy to provide training to law enforcement officers that are either (1) appointed or (2) hired

and regularly on the payroll of the State or its political subdivisions.

It is this Office’s opinion that a court would likely hold Title 23, Chapter 23 authorizes

the South Carolina Criminal Justice Academy (the “Academy”) to train those persons that meet

the statutory definition of “law enforcement officer.” S.C. Code § 23-23-1 0(E)(1). The

Academy is required by statute to “provide facilities and training for all officers from state,

county, and local law enforcement agencies and for other designated persons in the criminal

justice system.” S.C. Code § 23-23-20. “Law enforcement officer” is statutorily defined to

mean:



This Office discussed the issues raised in your letter with the Academy in an effort to

identify whether there are further statutes or regulations to consider. The Academy identified

S.C. Code § 23-23- 10(E)(1) as the sole statute of concern. While it is this Office’s opinion that

the plain language of S.C. Code § 23-23- 10(E)(1) does not prohibit SkillBridge participants who

are hired in an appointed capacity from training with the Academy, legislative clarification may

be warranted to address whether this was the General Assembly’s intent. See Kerr v. Richland

The next issue is whether the Academy is authorized to train a Department of Defense

SkillBridge Program (“SkillBridge Program”) participant who is hired by a municipal police

department, but is not on the department’s payroll. As described in your letter, the Department

of Defense SkillBridge Program allows full-time military personnel to begin learning skills in

civilian career paths. The Department of Defense website provides an overview of the program

which states:
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Service members can be granted up to 1 80 days of permissive duty to focus solely

on training full-time with approved industry partners after unit commander ...

provides written authorization and approval. These industry partners offer real-

world training and work experience in in-demand fields of work while having the

opportunity to evaluate the service member’s suitability for the work.

For industry partners SkillBridge is an opportunity to access and leverage the

world’s most highly trained and motivated workforce at no cost. Service members

participating in SkillBridge receive their military compensation and benefits, and

industry partners provide the training and work experience.

Department of Defense, SkillBridge Program Overview (last visited 4/12/2023)

https://skillbridge.osd.mil/program-overview.htm. It appears that while a service member

participates in this program, he is prohibited from being regularly on the payroll of any employer

other than the military. Although this restriction on compensation would prevent an “employee”

from satisfying the requirements of S.C. Code § 23-23- 10(E)(1), a service member who is

“appointed” as an officer would still qualify as a law enforcement officer. The South Carolina

Code permits a municipality to “appoint or elect as many police officers, regular or special, as

may be necessary for the proper law enforcement in such municipality and fix their salaries and

prescribe their duties.” S.C. Code § 5-7-110 (emphasis added). Because municipal police

officers are generally appointed, the plain language of S.C. Code § 23-23-1 0(E)(1) appears to

permit the Academy to train a service member who is hired by a municipal police department

through the SkillBridge Program.



Conclusion

REVIEWED AND APPROVED BY:

Mcm'l Hosp.. 383 S.C. 146,148, 678 S.E.2d 809, 811 (2009) (The primary rule of statutory

construction is to “ascertain and give effect to the intent of the legislature.”).

Chief Chris Watts

Page 4

May 3, 2023

Robert D. Cook

Solicitor General

Sincerely,

Matthew Houck

Assistant Attorney General

As is discussed more fully above, it is this Office’s opinion that the plain language of

S.C. Code § 23-23- 10(E)(1) docs not prohibit SkillBridgc participants who are hired by a

municipal police department from training with the South Carolina Criminal Justice Academy. It

appears that while a service member participates in the SkillBridgc program, he is prohibited

from being regularly on the payroll of any employer other than the military. Although this

restriction on compensation would prevent an “employee” from satisfying the requirements of

S.C. Code § 23-23- 10(E)(1), a service member who is “appointed” as an officer would still

qualify as a law enforcement officer.


