ALAN WILSON

ATTORNEY GENERAL

April 28, 2025

Shayla R. Hayes

General Counsel

S.C. Department of Children’s Advocacy
Foster Care Review Division

1205 Pendleton Street, Suite 441
Columbia, SC 29201

Dear Ms. Hayes:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. Your letter
requests an opinion addressing the following;:

The Foster Care Review Board consists of a state board of directors with seven
board members and 43 local boards composed of citizen volunteers appointed by
the Governor. ...

S.C. Code § 63-11-700(C) provides that members of the State Board shall receive
per diem, and subsistence as provided by law for members of boards, commissions,
and committees while engaged in the work of the board.

S.C. Code § 63-11-740 states that members of local boards may not receive
compensation for their services but must be allowed mileage, per diem, and
subsistence as provided by law for state boards at board meetings.

State of South Carolina Statewide Disbursement Regulations permit members of
state boards whose duties are not full-time and who are paid on a per diem basis, to
be allowed reimbursement for actual expenses incurred while away from their
places of residence on official business of the State.

1. Is the Foster Care Review Division required to pay (or reimburse) local board
members for mileage, per diem, and subsistence for participation in events that
constitute official business that extend beyond board meetings (i.e. community
events)?
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2. In addition to mandatory annual trainings, the Foster Care Review Division
offers monthly virtual trainings that last about an hour. Attendance to the virtual
trainings is not mandatory, and recordings are available to view any time on a
secured portal online. Are board members entitled to per diem and/or
subsistence payments for attendance to a virtual, hour-long training?

3. Unlimited payments to board members participating in board meetings, official
business and trainings make it difficult for the Foster Care Revision Division to
predict budgetary expenses associated with disbursements. Is the Foster Care
Review Division allowed to restrict, in any way, the amount of funds paid to
any board member for the number of board meetings they attend or their
participation in any other official business?

4. All case review meetings by local boards (and any substitutions for local board
members by state boards members) are held virtually; however, in one county,
local board members have chosen to gather in-person and view the other virtual
participants on a screen at a board member’s workplace. The workplace is
located in the same county as their homes. This board was notified that current
Foster Care Revision Division policies no longer authorize case reviews to be
held in-person. Those board members who have chosen to meet in-person for
the virtual reviews have requested reimbursement for mileage from their homes
to the board member’s workplace. Are local board members who have chosen
to meet in-person at a location within their county of residence for a virtual
review entitled to mileage payments or are mileage payments restricted to travel
outside of the board member’s county of residence?

Law/Analvsis

It is this Office’s opinion that S.C. Code § 63-11-740, concerning meetings of local boards,
limits the allowable mileage, per diem, and subsistence for members of local foster care review
boards to “attendance at board meetings.” As your letter notes, the members of the State Board
are granted per diem, mileage, and subsistence for a broader range of circumstances “while
engaged in the work of the board.” S.C. Code § 63-11-700(C). This distinction demonstrates that
the General Assembly intended to permit these payments to local board members in more limited
circumstances. Therefore, it is this Office’s opinion that a court would hold mileage, per diem,
and subsistence are not authorized for local board members at community events.

“Board meetings” is not a defined term within the statutes governing the Foster Care
Review Board in Article 7 of Title 63. The primary rule of statutory construction requires a
determination of the General Assembly’s intent, Mitchell v. City of Greenville, 411 S.C. 632, 634,
770 S.E.2d 391, 392 (2015) (“The cardinal rule of statutory interpretation is to ascertain and
effectuate the legislative intent whenever possible.”). The South Carolina Supreme Court has held
that when the meaning of a statute is clear on its face, “then the rules of statutory interpretation are
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not needed and the court has no right to impose another meaning. The words of the statute must
be given their plain and ordinary meaning without resorting to subtle or forced construction to
limit or expand the statute’s operation.” Catawba Indian Tribe of S.C. v. State, 372 S.C. 519, 525-
26, 642 S.E.2d 751, 754 (2007) (citations omitted) (internal quotations omitted). Black’s Law
Dictionary defines “meeting” as:

meeting 7. (14c) 1. A coming together or gathering of people, whether few or many.
2. An assembly, convention, or congregation. 3. Parliamentary law. A single
official gathering of people to discuss or act on matters in which they have a
common interest; esp., the convening of a deliberative assembly to transact
business.

MEETING, Black's Law Dictionary (12th ed. 2024); see also Merriam-Webster Online,
https://www.merriam-webster.com/dictionary/meeting (“an act or process of coming together™).
A board meeting for purposes of the local boards would include a convening of the board for case
review. Whether the receipt of information in a training, occurring virtually or in-person, could
be considered a board meeting will depend on the facts in a given case. See Op. S.C. Att’y Gen.,
2006 WL 1207271 (April 4, 2006) (“Because this Office does not have the authority of a court or
other fact-finding body, we are not able to adjudicate or investigate factual questions”).

The South Carolina Code of State Regulations authorizes agencies to place further limits
on travel and subsistence. See S.C. Code Regs. 19-101.07 (“Travel and subsistence limitations
may be made more restrictive by the agency head or director as dictated by agency
requirements.”).! Whether the Division has already implemented such a restriction on the local
board by notifying that case reviews are no longer authorized to be held in person is a question of
fact which is beyond the scope of this Office’s opinions. See Op. S.C. Att’y Gen., supra. However,
even if a restriction has not been implemented, travel expenses are authorized “only when officially
justified and by those means which meet State government requirements consistent with good
management practices.” S.C. Code Regs. 19-101.01. It is this Office’s opinion that a court would
not find mileage reimbursement at State expense is permitted for unauthorized in-person case
review because it would not be officially justified.

' While this regulation is listed within the Travel Regulations for State Employees, the State of South
Carolina Statewide Disbursement Regulations clarify, “Board, Commission and Committee members are
considered State employees for the purposes of filing for travel reimbursement.” SC Comptroller General,
Accounts Payable  Policies. and  Procedures,  Disbursement  Regulations,  at 13
https://cg.sc.gov/sites/cg/files/Documents/Guidance%20and%20Forms%20for%20State%20Agencies/Ac
counting/03-31-25/Disbursement%20Regulations%20-%20June%202024.pdf (last visited April 24, 2025).
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Sincerely,

Yy, Ll /M,
77/2. (- %Aﬁ

Matthew Houck

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Shert D. Cook
Solicitor General




