ALANWILSON

ATTORNEY GENERAL

October 8, 2021

The Honorable J. Gary Simrill, Member
South Carolina House of Representatives
518C Blatt Building

Columbia, SC 29201

Dear Representative Simrill:

We received correspondence from you indicating your desire for an opinion of this Office on
whether a company must engage a real estate agent in order to sell real estate owned by the
company? Included with your request is an opinion letter written by a private attorney to Mark
Dillard, the Executive Director of the South Carolina Manufactured Housing Institute, which
concludes a real estate agent is not required for such a transaction when the company is the owner
of the real estate. Based on our analysis below, we agree with this attorney’s opinion.

Law/Analysis

The letter to Mark Dillard looks to chapter 57 of title 40 of the South Carolina Code (2011 & Supp.
2020), which governs real estate professionals including real estate brokers, salespersons, and
property managers. Section 40-57-5 of the South Carolina Code (Supp. 2020) explains: “Unless
otherwise provided in this chapter, the provisions of Article 1, Chapter 1 apply to real estate
brokers, salespersons, and property managers.” Section 40-57-20 of the South Carolina Code
(Supp. 2020) requires such professionals to hold a license. Section 40-57-30(3) of the South
Carolina Code (Supp. 2020) defines a “broker” as

an associated licensee who has met the experience and education requirements
and has passed the examination for a broker license and who, for a fee, salary,
commission, referral fee, or other valuable consideration, or who, with the
intent or expectation of receiving compensation:

(a) negotiates or attempts to negotiate the listing, sale, purchase,
exchange, lease, or other disposition of real estate or the improvements
to the real estate;

(b) auctions or offers to auction real estate in accordance with Section
40-6-250;
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(c) for a fee or valuable consideration solicits a referral;

(d) offers services as a real estate consultant, counselor, or transaction
manager;

(e) offers to act as a subagent of a real estate brokerage firm representing
a client in a real estate transaction; or

(f) advertises or otherwise represents to the public as being engaged in
any of the foregoing activities.

Section 40-57-30(15) of the South Carolina Code (Supp. 2020) defines “salesperson” as “an
associated licensee who: (a) meets experience and education requirements; (b) passes an
examination for a salesperson license; and (c) engages in or participates in an activity enumerated
in item (3) for a fee, salary, commission, or other valuable consideration, or with the intent or
expectation of receiving compensation.” Lastly, section 40-57-30(20) of the South Carolina Code
(Supp. 2020) states a “property manager” is

an associated licensee who meets educational requirements and passes the
examination for a property manager license, and who will for a fee, salary,
commission, other valuable consideration or with the intent or expectation of
receiving compensation:

(a) negotiates or attempts to negotiate the rental or leasing of real estate
or improvements to the real estate;

(b) lists or offers to list and provide a service in connection with the
leasing or rental of real estate or improvements to the real estate; or

(c) advertises or otherwise represents to the public as being engaged in
an activity in subitems (a) and (b).

A property owner who acts to sell his or her property may very well engage in some of the activities
described in the above definitions, including negotiating the sale of his or her own property.
Moreover, while we are not privy to the facts underlying this request letter, we can imagine that
employees of a company who are authorized to sell property owned by the company may in fact
receive a salary or other compensation for performing such duties. However, as mentioned in the
letter to Mark Dillard, section 40-57-240 of the South Carolina Code (Supp. 2020) states the
provisions in chapter 57 of title 40 do not apply to “the sale, lease, or rental of real estate by an
unlicensed owner of real estate who owns any interest in the real estate if the interest being sold,
leased, or rented is identical to the owner’s legal interest. . . .” Therefore, any individual selling
his or her property is not required to comply with the regulations governing real estate
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professionals contained in chapter 57 of title 40 if he or she is selling an interest in real estate
identical to the interest he or she owns. Furthermore, we do not believe employees of an entity
would similarly be required to comply with these regulations when selling an interest in real
property identical to that owned by their employer.

While our Supreme Court made clear in State v. Buyers Service Co., Inc., 292 S.C. 426,357 S.E.2d
15 (1987), the services of an attorney are required in a real estate transaction as the preparation of
documents affecting title to real property necessitate the practice of law, we find no similar
requirement under the law for the services of a real estate agent. As such, we agree a real estate
agent is not required when an entity sells real property it owns.

Conclusion

Chapter 57 of title 40 governs the regulation of real estate professionals in this state and requires
such professions obtain a license when engaging in the negotiation or sale of real estate among
other activities. However, section 40-57-240 of the South Carolina Code describes persons,
agencies, and instrumentalities that are specifically not subject to these provisions including “the
sale, lease, or rental of real estate by an unlicensed owner of real estate who owns any interest in
the real estate if the interest being sold, leased, or rented is identical to the owner’s legal interest.”
Therefore, it is our opinion an entity that owns an interest in real estate is not required to comply
with the provisions contained in chapter 57 of title 40 when selling an interest identical to the
interest it owns. Furthermore, we do not find any other requirement under South Carolina law
mandating the services of a real estate agent in such a transaction. Therefore, we do not believe a
real estate agent is required in order for an entity to sell its own property.

Sincerely,

Cppotat Scllessy

Cydney Milling
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

/ a
Rébert D. Cook
Solicitor General




