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February 25, 1987

The Honorable T. Ed Garrison
Senator, District No. 3
412 Gressette Building
Columbia, South Carolina 29202

Dear Senator Garrison:

Following the receipt of your letters dated February 9, and
11, 1987, with enclosures, I have talked with your constituent
to determine exactly the questions which were to be addressed
concerning the Homeland Park Water District. These questions
are:

1. Does the District have the authority to loan $1.8
million to the City of Anderson, at eight percent
interest for twenty years, without a referendum in the
District?

2. Does the District have authority to require some, but
not all, property owners wishing to be served by the
District to annex into the District and become subject
to taxation prior to being served by the District?
(The emphasis is on equal treatment.)

3. May a commissioner receive pay as a commissioner and
at the same time draw a salary as manager of the Dis
trict?

4. Is it legal for the commissioners to receive $25.00
per meeting, when an early act of the General Assembly
provided for $5.00 per meeting with a maximum of
$200.00 per year?
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5. Are the Commissioners restricted to forty meetings per
year?

Due to the impact which an opinion of this Office as to the
first two questions could have upon plans and projects of the
District, we are asking for input of the attorney who advises
the District. We will await his research and response prior to
finalizing our response on these two questions. We will offer
some comments as to the final three questions herein.

Question 3

The question of an individual being employed by Homeland
Park Water District and also serving as a commissioner of the
District has been thoroughly discussed in an opinion of this
Office dated January 31, 1984, a copy of which is enclosed here
with, along with copies of the Ethics Commission opinion and
portions of the Ethics Act cited in our opinion.

Question 4

By Act No. 275, 1977 Acts and Joint Resolutions, compensa
tion of commission members has been set forth:

Each member shall receive as compensation
for all services rendered the sum of seven
teen dollars for each meeting attended;
provided, however, that no member shall
receive more than six hundred dollars in any
one year. In addition, members shall be
entitled to reimbursement for expenses for
food, lodging and mileage at the rate of ten
cents per mile incurred in the performance
of official business for the district.

This provision amended Section 3 of Act No. 1101 of 1950, as
amended, which previously provided for compensation of five
dollars per meeting, not to exceed two hundred dollars annually.

Section 6-11-91, Code of Laws of South Carolina (1986 Cum.
Supp.), provides that

[n]otwithstanding any other provision of law
the governing body of any public service
district or special purpose district may by
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resolution or ordinance fix or change the
compensation or other benefits including
insurance benefits for the members of the
district governing body. Compensation shall
not exceed the amounts authorized for mile
age for members of state boards, committees
and commissions, insurance benefits shall
not exceed those provided for state employ
ees and per diem shall not exceed thirty-
five dollars a day.

By virtue of this statute, the Homeland Park commissioners may
elect to continue following the terms of Act No. 275 of 1977, or
they may adopt another compensation plan in accordance with
Section 6-11-91 of the Code, by resolution or ordinance. While

the entire compensation and benefit package has not been de
scribed to this Office, the twenty-five dollar per diem men
tioned to us is under the maximum established by Section
6-11-91. Whether this per diem amount was adopted by ordinance
or resolution is not known to this Office. See Op. Atty.
Gen, dated January 23, 1985, enclosed.

Question 5

The question of the maximum permissible number of meetings
per year has been raised. We have been unable to locate any

statute or other act of the General Assembly which puts a limit
on the number of meetings to be held in a year's time.

We assume that your constituent arrived at a limit of forty
meetings per year by dividing two hundred dollars annual compen
sation by five dollars per meeting. While Act No. 1101 of 1950,
as amended, limited compensation of members, it did not limit
the number of meetings. If more than forty meetings were held,
under that act, then commissioners would not have been compensat
ed for those meetings in excess of forty.

Because Act No. 275 of 1977 is now in effect, the same
argument could be extended to this Act by dividing six hundred
dollars by seventeen dollars per meeting. Thus, the commission
ers would be limited to 35.29 meetings per year if this argument

were to be adopted, an unlikely intention on the part of the

General Assembly. No limitation on the number of meetings ap
pears in either Act No. 275 of 1977 or in Section 6-11-91 of the
Code. Thus, we would conclude that the District commissioners
are not limited to forty meetings per year.
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We trust that the foregoing and the enclosed materials will
satisfactorily respond to the last three questions. When we
have received a memorandum of law from the District's attorney,
we will proceed with an appropriate response to the first two
questions .

With kindest regards, I am

Sincerely,

Pa%\A-CLa~ "Q .
Patricia D. Petway

Assistant Attorney General

PDP/an

Enclosures

REVIEWED AND APPROVED BY:

/to) 	
Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions

cc: Michael F. Mullinax, Esquire
Mr. Lucky Evans


