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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C . 29211 
TELEPHONE 803· 734 3970 

April 3, 1989 

The Honorable Michael T. Rose 
Senator, District No. 38 
606 Gressette Building 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Rose: 

You have asked us to consider the following hypothetical situa­
tion. A county employee who possessed a written contract resigned 
from employment prior to the expiration of his contract. Pursuant 
to the contract, the employee possessed no contractual right to 
severance pay for voluntary resignation. The employee's resignation 
was completely voluntary and in no way constituted an involuntary 
termination. The employee received a cash payment denominated sever­
ance pay and also received certain leave payments which may have 
been in excess of the amount to which he was entitled by the agree­
ment. The public funds for severance pay which were paid to the 
employee by county council were not part of any good faith settle­
ment of a legal dispute between council and the employee, nor were 
they liquidated damages for an involuntary termination. You wish to 
know whether such payments to the employee, based upon these factual 
assumptions, would violate any provision of state law. 

At the outset, it is necessary to restate the position and 
policy of this Office regarding factual determinations. Of course, 
as we have stated previously, 

[b]ecause this Office does not have the authority 
of a court or other fact-finding body, we are not 
able, in a legal opinion, to adjudicate or inves­
tigate factual questions. Unlike a fact-finding 
body such as a legislative committee, an adminis­
trative agency or a court, we do not possess the 
necessary fact-finding authority and resources 
required to adequately determine ... factual ques­
tions ..... 
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This policy is particul~rly appropriate in contractual matters be­
cause oftentimes the facts involved will be controlling. Thus, we 
may only assume facts as presented to us and we make no corrunent upon 
or attempt to resolve any particular factual disputes which may be 
present here. We now turn to the questions you have raised based 
upon the facts you have asked us to assume. 

Article III, Section 30 of the State Constitution provides: 

The General Assembly shall never grant extra 
compensation, fee or allowance to any public 
officer, agent, servant or contractor after ser­
vice rendered, or contract made, nor authorize 
payment or part payment of any claim under any 
contract not authorized by law .... 

"Extra compensation" as used in Article III, Section 30 has been 
defined as "any compensation over and above that fixed by law or 
contract at the time the service was rendered." State ex rel. 
McLeod v. McLeod, 270 s.c. 557, 243 S.E.2d 446 (1978). Even though 
Article III, Section 30 by its terms prohibits only action by the 
General Assembly, this Office has concluded that this constitutional 
provision also serves to limit political subdivisions, such as coun­
ties, at least in the powers delegated to them by the Legislature. 
See, 1979 Op. Atty. Gen., No. 79-96, p. 133 (July 19, 1979). In 
addition, Section 4-11-170 of the Code of Laws of South Carolina 
(1976) (as amended) specifically prohibits a county council from 
granting extra compensation to an employee as follows: 

No member of the governing body of any county 
shall vote for an extra allowance to any person 
who is paid by salary, nor shall the treasurer of 
any county knowingly pay to any such person any 
extra allowance. 

Moreover, it is well recognized that whenever public funds are ex­
pended, such expenditures by a public body must be for a public, and 
not a private, purpose. See, Anderson v. Baehr, 265 s.c. 153, 
217 S.E.2d 43 (1975); EITiott v. McNair, 250 s.c. 75, 156 S.E.2d 
421 (1967); Article X, Section 11 of the South Carolina Constitution. 

Based upon the foregoing provisions of law, this Office has 
repeatedly concluded that bonus payments, retroactive compensation 
or severance pay are violative of these provisions where such uses 
of public funds were not fixed by law at the time services were 
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renderedfby the public employee and thus truly constituted "extra 
compensation" as defined by our Constitution. See, Op. Atty. 
Gen. September 29, 1981; 1958 Op. Atty. Gen., p. 173, (July 14, 
1958); 1955 Op. Atty Gen., p. 245 (February 25, 1955); 1979 ~ 
Atty. Gen., No. 79-96, p. 133 (July 19, 1979); Op. Atty. Gen., 
October 10, 1985; Op. Atty. Gen., November 15, 1985. 

In the opinion issued October 10, 1985, we concluded that where 
an individual had voluntarily resigned, where there existed no con­
tract authoring severance pay, where no future services were to be 
rendered by the employee in consideration of the severance pay and 
where the public employer was not purchasing or "buying out" the 
contract upon involuntary termination, "severance pay to a public 
employee is prohibited by Article III, Section 30 of the State Con­
stitution." See, Op. Atty. Gen., November 15, 1985. As you 
have presented the question to us, the facts as stated are virtually 
identical and the October 10, 1985 opinion would be controlling. 
Thus, we believe a court would conclude that the payment in question 
violates Article III, Section 30 as well as Section 4-11-70. More­
over, where a public body pays an individual public funds beyond 
those specified in the employee's contract and where such payments 
are not deemed as a "buy out" of the contract or a good faith settle­
ment of a legal dispute, such payments would likely be found also to 
be the expenditure of public funds for a private purpose and like-
wise prohibited by the State Constitution. See, Elliott v. 
McNair, supra. --

If I can be of further assistance, please let me know. 

C/:1;(?iJ ~ ·--# 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 
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REVIEWED AND APPROVED BY: 

R6BERT D. COOK 
EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


