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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATIORNEY GE"IERAL 

Ronald W. McKinney, Esquire 
Greenville City Attorney 
P.O. Box 2207 
Greenville, S. C. 29602 

July 25, 2000 

RE: Opinion Request of October 15, 1999 

Dear Mr. McKinney: 

You requested an opinion of this Office on Act No. 50, effective June I, 1999, which amends 
Chapter 3 ohitle 31 of the South Carolina Code of Laws, with regard to the appointment and tenure 
of "directly assisted" persons to municipal housing authorities. By analyzing the specific statutes 
under South Carolina law on statutory interpretation, we respond as follows to your specific 
questions: 

1. Shall "directly assisted" persons who are appointed to a municipal housing 
authority be appointed by the mayor alone or by the mayor and council? 

Section 31-3-340 of South Carolina Code of Laws on the appointment of commissioners to 
municipal housing authorities was amended in 1999 to read as follows: 

When the council of a municipality adopts a resolution as provided in this chapter. 
the council shall appoint not less than five nor more than seven persons as 
commissioners of the authority created for the municipality. At least one of the 
commissioners appointed shall be a person who is directly assisted by the public 
housing authority . . .. The mayor shall appoint the person directly assisted by the 
authority unless the authority's rules require that the person be elected by other 
persons who are directly assisted by the authority. 

S.C. Code Ann.§ 31-3-340 (Law. Co-op. Supp. 1999) (omitting the exception to the requirement 
for a commissioner who is directly assisted by the authority). In your opinion request, you stated that 
the rules of the authority do not require that the "directly assisted" commissioner be elected by others 
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who are directly assisted by the authority. 

From the language of this statute, it appears that the first sentence that the council appoints 
the commissioners of the authority conflicts with the sentence regarding the mayor appointing the 
''directly assisted'' commissioners. Resort must be made, ho\Yever. to accepted rules of statutory 
construction to resolve this inconsistency. The intention of the legislature is the primary guideline 
used in interpreting a statute. Alton New1on Evangelistic Ass'n, Inc. v. South Carolina EmploYment 
Security Commission, 284 S.C. 302, 326 S.E.2d 165 (Ct. App. 1985). "'The intention of the 
legislature is to be ascertained primarily from the language used in the statute .... " 82 C.J.S. 
Statutes§ 322b( 1 ). As long as the interpretation is reasonable and not in conflict with the legislative 
intent, it is a cardinal rule of construction of statutes that force, meaning, significance, or eft~ct must 
be given if possible, and if it can fairly and reasonably be done, to the \vhole statute and every part, 
section and provision thereof and to all the language employed or contained therein so that no part 
will become inoperative, and so as to render the statute harmonious, consistent and symmetrical 
\Vhole. 82 C.J.S. Statutes§ 345. See also Jollv v. Atlantic Grevhound Corp .. 207 S.C. L 35 S.E.2d 
42 (1975). 

Follo\ving these statutory interpretation guidelines, these t\VO apparently inconsistent p011ions 
of section 31-3-340 may be interpreted so as to give meaning and effect to both parts. While the 
whole council appoints five to seven commissioners, one of these commissioners must be directly 
assisted by the authority, unless the exception contained within the statutc is met and the mayor 
alone appoints the '"directly assisted" commissioner unless the ruks of the authority require that the 
"'directly assisted" commissioner is elected by others vvho are directly assisted by the authority. 

The section on remo\·aJ of commissioners reinforces that the mayor alone appoints the 
·'directly assisted" commissioner: 

The commissioner who is directly assisted by the authority must remain ::is an 
assisted resident in order to continue service on the board of commissioners. f n the 
event that the commissioner who is directly assisted by the authority \acates the 
public housing unit or is evicted from the public housing uniL the mayor must 
automatically remove the commissioner from the board of commissioners \\ith no 
opportunity to be he::ird or to contest the removal. 

S.C. Code Ann.~ 31-3-370 (Law. Co-op. Supp. 1999). Thus, the mayor alone, not the council as 
a whole, appoints the "directly assisted" commissioner unless the rules <Jf the authority require that 
this commissioner is elected by others directly assisted hy the authority 
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2. Shall directly assisted persons who are appointed to a city housing authority serve 
a term of five years or are they appointed for life if they othenvise continue to be 
qualified as "directly assisted" persons? 

With regards to the terms of the commissioners of the authority. Section 31-3-340 specifies 
as follows: 

The commissioners. other than the commissioner who is directly assisted by the 
authority. shall serve for terms of one, two. three, four. and five years. respectively. 
from the date of their appointment, but thereafter commissioners. other than the 
commissioner who is directly assisted by the authority, shall be appointed as 
aforesaid for a term of office of five years except that all vacancies shall be filled for 
the unexpired term. The commissioner who is directly assisted by the auth01ity must 
remain as an assisted resident in order to continue service on the board of 
comm1ss10ners. 

S.C. Code Ann. § 31-3-340. As outlined above under the section entitled .. Removal of 
commissioners.'' if the ·'directly assisted'' commissioner vacates or is evicted from the public housing 
unit, the mayor must automatically remove the ·'directly assisted" commissioner from the board. See 
S.C. Code Ann. § 31-3-3 70 (law. Co-op. Supp. 1999). 

As you noted in your opinion request, the statute does not provide for a term limit for the 
·'directly assisted" commissioner. As you noted further, life tenure for public officers is not favored 
and is authorized only in exceptional circumstances. 67 C.J.S. Officers.§ 69. As \Ve have stated in 
previous opinions, it is a general rule that when the term or tenure ofa public officer is not fixed by 
law, and the removal is not governed by constitutional or statutory provision. the power of removal 
is incident to the power to appoint and the tem1 of the appointed oflicer expires vvith the expiration 
of the tem1 of the appointing body. Id. Thus. the appointing pO\\·er. \vhen the tem1 is not fixed by 
law. may remove the appointee at pleasure and without notice or opportunity to be heard. State ex 
rel. Williamson v. Wannamaker, 213 S.C. !, 48 S.E.2d 601 (1948). See 1997 S.C. Op. Atty. Gen .. 
1997 WL 205819 (feb. 14. 1997): 1997 S.C. Op. Atty. Gen .. 1997 \VL 323766 (\lay 13. 1997J: 
1988 S.C. Op. Any. Gen. 79 (Mar. 11. 1988): 1985 S.C. Atty. Gen .. 1985 \VL 259244 (\by 23. 
1985 ). Of course. removal f(.1r such unconstitutional reasons as r3cc or religion may be construed 
as a restriction on the removal power. ht 

Based upon this la\v. the "directly assisted'' commissioner. when appointed by the mayor. 
serves at the pleasure of the mayor. and the term of the "directly assisted" commissioner expires with 
the term of the mayor. Further. if the .. directly assisted" commissioner \acatcs or is evicted from the 
housing authority, the mayor must remove the commissioner. 
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I trust this analysis adequately responds to the questions posed. This letter is an informal 
opinion only. It has been mitten by a designated Assistant Attorney General and represents the 
position of the undersigned attorney as to the specific questions asked. It has not. however. been 
personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the manner of a formal 
opm10n. 

an 
Assistant Attorney General 


